(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

Pankreas Kanseri hakkında bilmeniz gerekenler (2)

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Pankreas kanser dokusundan biyopsi alınır mı?

Hastanın ameliyat şansı yoksa endoskopik ultrasonografi ile veya diğer yöntemlerle tümörden biyopsi yapılıp, hastalığın adı konduktan sonra kemoradyoterapi ile tedavi verilir. Bu tedavi ile olguların %10’unda ameliyata izin verecek şekilde küçülmeler olabilmektedir.

Pankreas kanseri evreleri nelerdir?

Evre I Kanser pankreas ile sınırlıdır ve ameliyatla olunabilir.Evre II Kanser pankreas dışına, yakın doku ve organlara, lenf düğümlerine yayılmış olabilir. Bu aşamada kanseri ortadan kaldırmak için yine ameliyat olunabilir.Evre III Kanser pankreas dışına, pankreasın etrafındaki büyük kan damarlarına yayılmıştır. Kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat mümkün olabilir veya olmayabilir.Evre IV. Kanser karaciğer, akciğerler ve karın organlarını saran hat (peritoneum) gibi uzak alanlara yayılmıştır. Bu aşamada cerrahi olmaz.

Pankreas kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi; cerrahi, radyoterapi, kemoterapi veya bunların hepsini içerebilir. Pankreas kanseri ilerlediğinde ve bu tedavilerin fayda sağlaması olası olmadığında, doktorunuz mümkün olduğunca rahat hissetmenizi sağlayan hastayı rahatlatıcı tedavi tedaviler diğer adıyla palyatif bakımlar önerecektir.

Pankreas kanser cerrahisi olan Whippleameliyatı nedir?

Whippleameliyatı pankreas başını, ince bağırsağın ilk bölümünü, safra kesesini ve safra kanalının bir kısmını almak için yapılan ve teknik olarak zor bir operasyondur. Bazı durumlarda, midenin bir bölümü ve yakındaki lenf nodları da alınabilir. Cerrah, gıdaları sindirmeniz için pankreas, mide ve bağırsakların geriye kalan kısımlarını birbirleri ile yeniden birleştirir.

Ameliyat olamayan ve genel durumu uygun hastalarda başka neler yapılır?

Kemoterapi ve veya radyoterapi uygulanır.Özellikle, İleri evre pankreas kanseri olan insanlarda, kemoterapisıklıkla kanserin büyümesini kontrol altına almak ve sağ kalımı uzatmak için kullanılır. Hem kemoterapi hem de radyoterapi eş zamanlı verilmesi yani kemoradyasyon tipik olarak pankreasın ötesindeki yakın organlara yayılmış olmakla birlikte vücudun uzak bölgelerine ilerlememiş kanseri tedavi etmek için kullanılır. Bu tedavi, uzmanlaşmış tıp merkezlerinde tümörü küçültmeye yardımcı olmak için ameliyat öncesinde kullanılabilir. Bazen pankreas kanserinin nüksedebilme riskini azaltmak için ameliyattan sonra kullanılır.

Ameliyat olamayan olgularda pankreas kanserine yönelik
endoskopik olarak yakma tedavisi yapılabilir mi?

Yapılabilir. Eğer tümör ana damarları turmuş ve diğer organlarda az sayıda yayılım varsa, kemoterapinin etkinliğini arttırıcı etkiye sahip olan yakma tedavisi endosonografi eşliğinde yapılabilmektedir.Burada radyofrekansablasyondedğimiz yöntem endoskopik olarak uygulanmaktadır. Kısa süreli bir işlemdir vebu yöntemle tümörü büyük oranda yakmak mümkün olabilmektedir.

Başka ne yapılabilir?

Bu hastalarda destekleyici bakım çok önemlidir. Diğer adıyla palyatif bakım, ağrıyı ve ciddi hastalıkların diğer belirtilerini hafifletmeye odaklanmış özel tıbbi bakımdır. Bu tedavi içerisinde doktorların, hemşirelerin ve özel eğitim almış diğer sağlık uzmanlarının yer aldığı bir ekip tarafından verilir. Amaç, yaşam kalitesini arttırmaktır.



27.04.2021 12:36:30

Bu yazı 1464 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 14 kişi online
Toplam ziyaret : 76.112.491

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
231 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri