(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MİDE BOTOKSU (1)

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Şişmanlık tedavisinde ‘mide botoks’ uygulamanın yeri nedir?

Mide botoksu nedir?

Mideye botilinyum toksin (botoks) uygulaması, endoskopi ile midenin özellikle çıkışına ve diğer bazı bölgelerine, bu toksinin enjekte edilmesi esasına dayanan bir kilo verdirme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması azaltılarak mide boşalma süresi uzar ve hastada doygunluk yaratarak iştah kaybı elde edilir.

Mide botoksu kimlere yapılabilir?

Fazla kiloları olan, ama ameliyat edilecek kadar da obez (şişman) olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar, ideal hasta grubunu oluşturur. Yani, vücut kitle indeksi 35 ve altında olan olgular için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Midesinde ülser veya gastrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavi sonrası mide botoksu uygulanabilir.

Mide botoksunun yan etkileri var mıdır?

Mide botoks uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması doğru değildir. Mide botoks uygulama sonrası, kendi hastalarımızdan birinde çift görme, birinde hafif nefes darlığıı ve diğer birkaç olguda hafif bulantı sorunları yaşanmıştır. Kalıcı bir sorun olmamıştır.

Mide botoksunun kilo verdirme garantisi var mıdır?

Yoktur. Aslında botoks da dahil olmak üzere hiçbir yöntemin kilo verdirme garantisi yoktur. Mide botoksu mucizevi bir tedavi yöntemi değildir. Doygunluk hissi ile yeme güdüsünü azaltır. Bu işlem sonrası, diyete dikkat edilmezse ve yüksek karbonhidratla beslenmeye devam edilirse, işlemin önemli bir faydası olmayacaktır. 

Mide botoksu işlemi ne kadar sürer, hastanede yatmak gerekli midir?

Mide botoksu endoskopi ile ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir. Kesi /ameliyat yoktur. İşlem hastalar anestezi ile uyutulduktan sonra ortalama 15-20 dakika sürer. Hastanede yatmak gerekli değildir. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik takip yeterli olmaktadır.

Mide botoksu midede kalıcı hasar oluşturur mu?

Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 3-6 ay içinde vücuttan tamamen silinir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur. İşlem sırasında enjektsiyon noktalarında kanama odakları olabilir ve bunlar kısa zamanda kendiliğinden düzelir.

https://www.yucelustundag.com

(DEVAMI VAR...)



10.02.2021 09:42:40

Bu yazı 1077 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 33 kişi online
Toplam ziyaret : 76.228.113

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
640 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2038 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri