(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

DEMOKRASİ DEMOKRATLARLA VAR


Perşembeyi cumaya bağlayan akşam televizyonda izlediğim bir haber dikkatimi çekti.
   Cem Yılmaz (Komedyen olan değil) adındaki bir müzik yapımcısı, 12 Eylül Askeri Rejiminin Sipariş şarkısı “Türkiyem Türkiyem Cennetim” şarkısının telif haklarını satın almıştı.
   Yılmaz’ın bu şarkıyı portföyüne katması, milliyetçi-ulusalcı düşüncenin siperlerin ardına çekildiği bir dönemde, kendine bulacağı yeni hedef kitlenin duygularından ceplerini doldurmak değildi.
   12 Eylül’de Dev Sol davasından yargılanan ve hapiste işkence gördüğünü iddia eden yapımcı, şarkıyı tarihin unutulmuşlar çöplüğüne gömebilmek için telif haklarını satın aldığını açıkladı.
   Yılmaz: "O günlerde günde 30- 40 kişi ölüyor, gençler idam ediliyor, katliamlar, suikastlar oluyor ama biz durmadan 'Türkiye'm Türkiye'm Cennetim' şarkısını dinliyoruz. Müşerref Akay'ın okuduğu bu şarkı o dehşet günlerinde büyük azap veriyordu hepimize. Tahliyemden bir süre sonra müzik sektörüne girdim. İlk işim Türkiye'm şarkısının tüm telif haklarını satın almak oldu. Şimdi benim iznim olmadan hiç kimse hiçbir yerde hiçbir zaman bu şarkıyı söyleyemez, söylemeyecek de" diyor.
   Gerçekten de gün olup devran dönüyor, keser dönüyor, sap dönüyor, gün olup hesap dönüyor…
   ***
   Bu haberle birlikte, şarkının radyolar ve televizyonda sıkça çalındığı, “Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığı” propagandasının genlerimize kadar işlediği, darbe liderinin –Kemalizm söylemi ile birlikte Kenanizm diye bir şeyden bile bahsedilmişti- sözlerinde kendinden menkul kerametler arandığı günler yeniden hatıralarımın yüzeyine çıktı.
   Anayasa Değişikliği paketi içinde 12 Eylül Rejimi’nin mimarlarının yargılanmasının önünü tıkayan maddenin kaldırılması da var.Bu maddenin tartışılmasının demokratikleşme çabalarında bir mesafe alınmasına katkı sağlayacağına kuşkum var.
   Böylesi bir yargılama ancak toplumun tarihinin üzeri örtülmüş bir bölümü ile hesaplaşması ve geçmişi ile barışmasına katkı sağlayabilir.
   Cem Yılmaz adındaki müzik yapımcısı da bir şarkının telif haklarını alarak kendi geçmişinde iz bırakan bir bölümde yaşadığı mağdur edildiği duygusu ile hesaplaşmış olsa gerek diye düşünüyorum.
   ***
   Demokratların olmadığı yerde demokrasinin varlığını sürdürmesi mümkün olamaz.
   AK Parti yanlısı veya karşıtı olmak bireylerin kendi bileceği bir şeydir.
   Öte yandan bu parti “Anayasa Kitapçığı fırlatma krizi” diye bilinen 2001 krizinin ardından yapılan seçimlerde Anavatan Partisi’nden bu yana hiçbir partiye nasip olmayan milletvekili çoğunluyla iktidara geldi.
   Halk burada “Cumhurbaşkanı demokrasinin önünü tıkayabiliyor, onu da sen seç” mesajını vermişti.
   2007 yılında Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından işleyen yasal süreç, yasaların belki de zorlama bir yorumuyla, 367 krizine dönüştü. Hükümet seçime gitti ve artan bir oy oranıyla yeniden iktidara geldi.
   Böylece ikinci seferde de halk “halk iradesinin önüne geçebilecek düzenlemeleri Anayasa’dan çıkarma görevini ve sana veriyorum” mesajını verdi.
   Demokrasinin gereği, halkın belli bir eylemi yapmasına yetecek gücü verdiği partinin, o eylemi yapmasının meşru olduğunu kabul etmek, çekinceleri olduğu noktalarda yapılması gereken düzenlemeleri ve itirazları ortaya koymaktır.
   “Darbe anayasasından kurtulacağız diye, iktidar partisinin anayasasını kimse bize dayatamaz” sözcükleri demokrasiye inanmış insanların sözleri değil.
   Bu yaklaşım, neredeyse 1982 Anayasası’nın oylandığı referandum öncesinde “Bu metin yetersiz, düzgün bir anayasa yapılana dek demokrasiye geçmeyelim” demeye benziyor.

29.03.2010 11:02:21

Bu yazı 892 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )


Şu anda 29 kişi online
Toplam ziyaret : 87.564.135

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi






Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİRAZ CEVAP, BİRAZ SİTEM!


Devamını oku »

26.03.2026 12:29:55 tarihinde yazıldı
2201 kez okundu

Orhan AKYÜZ { ORHAN AKYÜZ’ÜN YARUMUYLA... }
TTK ÜRETİMİNDE KAN KAYBI SÜRÜYOR


Devamını oku »

18.03.2026 17:56:23 tarihinde yazıldı
3408 kez okundu


ACI AMA GERÇEK


Devamını oku »

3.03.2026 12:57:45 tarihinde yazıldı
6593 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

KİM KİMİ AYARTACAK?!


Özhanlar Mobilya


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri