(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

HAKİMİYET MİLLETİNDİR


Ereğli’de haberciliğin rotasını belirleyen ana kurumlardan Hakimiyet, bir yaşına daha bastı. Bendeniz 31 yıllık çınarın gölgesinde, bir buçuk yıldır fikirlerini okurlarla paylaşma olanağı buluyorum.
   Gazete denilen nesneyle tanışlığımın, pazarda manavların kullandığı, katlanmış gazetelerden oluşan kese kağıtlarını açarak okumak şeklinde, 1970’lerin ilk birkaç yılında gerçekleştiğini tahmin ediyorum.
   Eve gelen şeftalilerin konulduğu kese kağıdı, basılı değil de düz kağıt olduğunda, okuyacak bir şey olmamasından ötürü canımız oldukça sıkılırdı.
   O zamanlar 1938 yılında çıkan Yazılı ve Basılı Kağıtların Kese Kağıdı Olarak Kullanılmamasına Dair 3517 sayılı kanundan haberim olmadığından, gazete kağıdından kese kağıdı imal etmenin, bakkal, manav, kasap gibi esnafın görevlerinden olduğunu zannederdim.
   12 Eylül Darbesinin hemen öncesinde ortaokul yıllarım başladı. Meşru siyaset arenasında Adalet Partisi ve CHP taraftarları arasındaki gerginlikten dolayı havadaki sinekler düşüp ölüyordu desem yeri var.
   Daha radikal grupların etkin olduğu sokaklarda ise sinekler gibi düşüp ölen bu memleketin insanlarıydı. Dünya ise ABD-SSCB gerginliğinin hakim olduğu soğuk savaş yıllarını yaşıyordu.
   Kimi zaman harçlığımdan arttırarak aldığım gazetenin yazarlarının, ortaokul son sınıfa başlamamın hemen öncesinde yapılan askeri darbenin ardından, nasıl darbe yanlısı kesildiğini (çocuk aklımla bu çok normal gözüküyordu) hatırladığımda, bazıları hala yazan bu kişiler adına utanıyorum.
   Sıkıyönetimin izlerinin henüz silinmediği Lise yıllarında gazete okuma alışkanlığı, arkadaş ortamlarında edindiğimiz siyasi tercihler dolayısıyla rast gele olmaktan kurtuldu. Bu siyasi tercihlerin (bunları hiçbir zaman gerçeklik olarak algılamadım. Bunlar sadece benim tercihlerimdi) hala hayatımda belirleyiciliği olduğunu söyleyebilirim.
   Mesleki anlamda gazetecilikle ilk tanışlığım, Basın Yayın Yüksekokulu’na (Mezuniyetimden sonraki yıl, okulun adı İletişim Fakültesi olarak değişti) kaydımı yaptırmam ile gerçekleşti. Günlük yaşamın arka planında, soğuk savaşın ve askeri darbenin tedirgin edici varlığını hala duyumsamak mümkündü.
   Okula kaydımı yaptırırken bana yardımcı olan şahısların okul görevlisi değil, kendilerine yandaş toplamaya çalışan siyasi bir grup olduğunu anladığımda düştüğüm şaşkınlığı tahmin edemezsiniz.
   Haberin okuyucuya- dinleyici veya izleyiciye de diyebilirsiniz- nasıl düşünmesini öğretmeye çalışmasının hata olduğunu, gerçek haberin üzerinde düşünülmesi gereken konuyu ortaya sermekten ibaret olduğunu burada öğrendim.
   Birkaç arkadaş, stajımızı Ali Kırca’nın yönettiği TRT Haber Merkezi’nde yaparken dahi, esas kariyerimi muhabir veya gazeteci olarak değil, programcı olarak yapacağımı düşlüyordum. Esnaflıktan işçiliğe kadar pek çok mesleği denediğim bir dönemin ardından komşu bir ildeki özel bir televizyonda yönetici olarak çalışmaya başladım.
   Yerel basın kuruluşlarının asıl gücünün haberleri ile ortaya çıktığını fark ettiğimde ise bu alanda kendime uygun bir pozisyon aldım.
   27 Ekim 2008 günü elinizde tuttuğunuz gazetede ilk mesaime başladım. Ereğli’de habercilikte ajans kültürünü savunan tek gazete olan Hakimiyet’te de (bir günü diğerine eşit olan zararda değil mi?) çok şey öğrendim. İki yüzü aşkın kez bu köşede sizinle bir izafet çerçevesinde buluştuk.
   Ulusal düzlemde, demokrasimizin ikide birde kesintiye uğramasının yarattığı paranoyadan olsa gerek, hala askeri darbe söylentilerinin gölgesinden kurtulamadık. Ancak hiçbir askeri darbenin bu ülkede sonsuza kadar iktidarını sürdüremediğini artık biliyoruz. Halk er ya da geç, egemenliği demokrasiyi kesintiye uğratanların elinden alarak “Hakimiyetin milletin” olduğu gerçeğinin doğru olduğunu ispatlıyor
   Yerelde ise siyaset ağalarının kamuoyunu istediği gibi manipüle etmeye çalıştığını, iletişim teorisine aykırı bir şekilde, nasıl düşünmek gerektiğini topluma dayatmak amacında olduğunu gözlemliyoruz.
   Bugün mensubu olmaktan gurur duyduğum 31 yıllık Hakimiyet Gazetesi, demokrasinin yanında olduğu gibi, egolarını topluma gerçek gibi dayatmak isteyenlerin karşısında olmayı görev bilen bir kurumsal kültüre sahip.
   Hakimiyet, ona emek veren bizlere değil, doğru haberi aradığında sayfalarını çevirme ihtiyacı duyan okuyucularına ait..
   Başka bir deyişle “Hakimiyet Milletin!”

1.03.2010 09:56:28

Bu yazı 1258 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )


Şu anda 38 kişi online
Toplam ziyaret : 88.634.670

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi






Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
TEBRİKLER..!


Devamını oku »

21.04.2026 11:41:35 tarihinde yazıldı
6724 kez okundu

Orhan AKYÜZ { ORHAN AKYÜZ’ÜN YARUMUYLA... }
DEV PROJE ÖDENEK BEKLİYOR AMA HALA ‘TIK’ YOK!


Devamını oku »

4.06.2026 11:39:43 tarihinde yazıldı
812 kez okundu


ACI AMA GERÇEK


Devamını oku »

3.03.2026 12:57:45 tarihinde yazıldı
15706 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

O BİR DEĞERDİ…


Özhanlar Mobilya


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri