(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ZBEÜ'DEN HABERLER...

(Haber: Fikri Kapan) - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Düzce Üniversitesi Ev Sahipliğinde Düzenlenen “İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik ve Uluslararası İş Birliği Konferansı"na (CLICS) Konferansına Katıldı.

ZBEÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Rektör Özölçer, Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun sürekli artmasına karşın doğal kaynakların giderek azaldığını, küresel ısınma, iklimlerin değişmesi, doğal afetlerin ardı ardına meydana geldiğini dile getirdi.

Bu süreçte sürdürülebilirlik kavramının dünyanın yüz yüze geldiği sorunlara karşı kilit noktası olarak ön plana çıktığını ifade eden Rektör Özölçer, dünyanın geleceği ve nesillerimizin yaşanabilir bir hayata erişmesi adına düzenlenen organizasyonun önemini vurguladı.

ZBEÜ olarak iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar attıklarının ve atmaya devam edeceklerinin altını çizen Rektör Özölçer, çevremizi ve dünyamızı korumanın doğal afetlere karşı alınacak en büyük önlem olduğunu kaydetti.

Dün başlayan ve 2 gün sürecek konferansta iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, dirençli şehirler, afetler ve çevre politikaları gibi önemli konular ele alınacak olup yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak iş birliklerine yönelik politika önerileri ortaya konulacak.

Kimler Katıldı?

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in ev sahipliğinde, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin koordinatörlüğünde, Düzce Belediyesi, AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Wakayama University (Japonya), Comsats University (Pakistan), Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (Azerbaycan), Bangsamoro Türkiye Eğitim Akademisi (Filipinler), Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen konferansa Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri ve bilim insanları

KUTOĞLU DEPREM KONFERANSINDA…

Bu arada, ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu  ise Çorum’da düzenlenen “Deprem ve Deprem Dirençli Kentleşme” konulu konferansa katıldı.

Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, sunum yapan Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’nin fay haritasını gösterdi.

Türkiye’nin her tarafında fay olduğunu dile getiren Kutoğlu, depremden kaçmanın mümkün olmadığını belirterek depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz ay Çorum’da Mecitözü merkezli 4.3 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Kutoğlu, Çorum-Amasya fay hattı üzerinde 1598 yılında gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bu fayın günün birinde yeniden bu şiddette bir deprem üretebileceğini önemle vurguladı.

Kutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu fay, günün birinde 6.6 – 6.7 büyüklüğünde bir deprem üretecek güçte olup 1598 yılından beri fay hattında enerji birikmektedir. Fakat şansımız bu bölgedeki enerji birikim hızının daha düşük olmasıdır. Bunun sonucu da bu büyüklükteki bir deprem için bölgenin biraz daha zamanı olduğunu gösteriyor. Çorum’un kuzeyinde 1910 yılında 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti ki bu fay da yine bu büyüklükte bir deprem üretebilir. Aynı zamanda 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde oluşan depremin de Çorum için tehdit oluşturduğunu bilmemiz gerekir. Mecitözü’nde depremi üreten fay Çorum bölgesinde sarı, Amasya tarafında ise kırmızı renkte olup bu durumun ehemmiyetini gösteriyor. Sarı renkte görünen deprem bölgesi Çorum halkını rehavete düşürmesin. Çünkü yer kabuğu o kadar büyük ki tarihte kaydedilmemiş depremlerle karşı karşıya kalmak mümkün olabilir. Ülkemizin fay hatlarıyla çevrili olduğunu düşünürsek halkımızı, yaşanan depremlerden kazandığımız tecrübeyle eskisinden her daim daha fazla tedbirli olmaya davet ediyoruz.”

Diğer Konuşmacılar

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Çorum Mimarlar Odası Başkanı Pınar Karakurt, binlerce insanın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerini hatırlatarak, yapılan inşaatların doğru zeminde depreme dayanıklı yapılmasının önemine değindi.

Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise gelecek dönemde kentsel dönüşümde belediyenin rolünü artıracak şekilde bir yeni dönem yaşanacağını ifade etti.

ZBEÜ’DE PANEL

Öte yandan ZBEÜ’de “Zonguldak Madencilerinin Afet Müdahale Tecrübelerinin Toplumsal Kriz ve Müdahale Önerileri Açısından Değerlendirilmesi” proje paneli düzenlendi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Karasu, madencilerin saha deneyimlerinin; yaşadıkları ve gözlemledikleri eksikliklerin tespit edilmesi, ülke afet yönetim planlarının revize edilmesi, arama kurtarma faaliyetlerinin daha başarılı olması açısından önem taşıdığını ifade etti. Proje sonuçlarının sürdürülebilir çevre ve bilinçli insanlık için sağlıklı, mutlu ve güvenli yarınlara bir adım olmasını temenni eden Prof. Dr. Karasu, başta Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dirimeşe olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmasının ardından projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Erdem Dirimeşe, 1002-B Hızlı Destek Programı kapsamında gerçekleştirilen projenin ortaya çıkışı ve genel yapısı hakkında bilgiler verdi. Sonrasında proje ekibinde yer alan Disiplinlerarası Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans öğrencileri Betül Gök “Afettte Yaşanan Eksiklikler” ve Ecem Soydaş “Yeraltı Madenciliği ve Deprem”, bilim uzmanı Aslı Nur Kalıncılar “Afetlerde Yapılması Gerekenler”, Dr. Öğr. Üyesi Levent Kıylıoğlu “Madencilerin Psiko-Sosyal Durumları” hakkında bulguları ve sonuçları paylaştılar.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Bodrumlu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Geniş, Zonguldak AFAD ve TTK üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldığı Panel, Dirimeşe’nin değerlendirme konuşması ile sona erdi.




Bu sayfayı yazdır

22.02.2024 12:17:48

Bu haber 189 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.200.318

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
513 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
710 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2023 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri