(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

“ÜRETİCİYİ ŞOK ETTİ”

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Hikmet Uzuner, Toprak Mahsulleri Ofisince ‘TMO) piyasaya fındık sürme kararının üreticiyi zor durumda bıraktığını bildirdi.

Uzuner, yazılı açıklamasında, “fındıkta fiyat yükselişi beklentisi” döneminde TMO’nun kararının üreticiyi şok ettiğini ileri sürdü.

TMO’nun 2021’de 58 lira, 2022’de ise Giresun Kalite fındık için 61 lira fiyatla piyasaya çıktığını hatırlatan Uzuner, şunları kaydetti:

“Bir nevi piyasaları terbiye etmek olarak nitelendirilen bu işlemi, önceki yıllarda ülkemizdeki fındık piyasasını elinde tutan Uluslararası Kartel Ferrero firması yapıyordu. Ferrero firmasının Rekabet Kurumunun merceğinde olması nedeni ile bu işe TMO soyundu. Bu defa kaybeden yine üretici oldu ama maalesef devlet eliyle oldu.  Üreticimiz son derece üzgün. Çünkü fiyatlar daha önce de dile getirdiğimiz gibi gerçek değeri olan  4 dolar seviyelerini zorlarken, bir anda bu müdahale ile yükselişin önü kesildi. Gerçek amacı üreticilerimizi korumak, ürününü değerlendirmek olan TMO bunu neden yapar? Kimin dostusunuz.

DEVLET ÜRETİCİ EMEĞİ ÜZERİNDEN KAR EDİYOR

CHP İlçe Başkanı Uzuner. TMO’nun geçen yıl 27 liradan aldığı fındığı 58 liradan, 53 liradan aldığını ise 60 liradan satacağını, bu sayede de ortada bir ‘kar’ oluşacağına dikkat çektiği açıklamasını, şöyle sürdürdü:

“Devlet kurumu olarak bu karın en azından bir kısmının üreticiye ödenmesi gerekir. Ancak bu da yapılmıyor. Bir devlet kurumu üretici emeği üzerinden kar ediyor. Ama üreticiye faydası yok.  9 yıldır fındıkta alan bazlı gelir desteğini 170 liradan bir kuruş artırmayan bu iktidardan başka ne beklenebilir ki. Yerinde duran bir tek destekleme kalemi bu. TMO’nun fındıktan elde ettiği kar çiftçiye geri ödenemiyorsa alan bazlı destekleme olarak ödenebilir. İstenirse çözüm var.
TMO’nun en kısa zamanda bu yanlıştan dönmesi,  kartellerin lehine değil üreticinin lehine kararlar alması lazım.  Ama az kaldı. İktidara geldiğimizde fındık üreticisinin gerçek örgütü Fiskobirlik’i tekrar etkin hale getireceğiz. Üreticimizi uluslararası kartellere teslim etmeyeceğiz.”




Bu sayfayı yazdır

3.02.2023 16:37:30

Bu haber 464 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.437.348

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
957 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
1114 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
2122 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri