(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SESSİZ ÇÖLYAK HASTALIĞI! GİZLİ DÜŞMAN

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Çölyak hastalığı (gluten allerjisi) genetik olarak yatkın bireylerde, glutenden zengin buğday arpa ve çavdar ürünlerine karşı gelişen vücudun reaksiyonu sonucu ortaya çıkan, ince barsakların emilim görevini engelleyen bir hastalıktır.

Ülkemizde her 100 yetişkinden yaklaşık 1’inde, okul çocuklarında yapılan ve genel kabul gören bir çalışmada ise her 100 okul çocuğunda yaklaşık 1’inde (%0.4-1.74) bu hastalığın olduğu bildirilmiştir. Böylece yaklaşık 85 milyonluk nüfüsu olan ülkemizde Çölyak hastası sayısının inanılmaz boyutlarda olabileceğini unutmamamız gerekmektedir.

Çölyak hastalarında olan genetik yatkınlık sonucunda, vücudun bağışıklık sistemince barsak emilim yüzeyini ortadan kaldırır ve vücut için çok önemli besin maddeleri özellikle reserelementler ve vitaminler emilemez.

Hastalarda en belirgin bulgu ishaldir, ancak kemik erimesi, kansızlık (demir, B12-foalt eksiklikleri..), üreme yeteneğinde azalma (kısırlık) ve beslenememe (kilo kaybı, enfeksiyonlara meğil, vücutta ödem) gibi sorunlar da zamanla oluşabilir.

Uzun dönemde tanı konulmadığında ise ince barsak lenfoma (lenfkanseri) riski taşır. Yani her yaşta olabilen bu hastalık yabana atılacak bir sorun değildir.

Ancak, sıklıkla tanısı kolaylıkla atlanabilmektedir. Çünkü, hastaların bir kısmı sadece gaz şişkinlik sorunu ile gelebilmekte, tanı aşamasında hastalığa özgü diğer bulgu ve yakınmalar olmayabilmektedir.

Genel olarak toplumda her 100 kişiden birinin Çölyak hastası olup, tanı konulan bir hastaya karşı tanı konulmamış sessiz Çölyak hastalığı olan 30 birey olduğunu bilmekteyiz.

Bu hastalar sessiz Çölyak hastalarıdır ve aile öyküsü vs. gibi nedenlerle kan testleri ile tarama yapıldığında teşhis konulurlar.

Sessiz (tipik bulgu olan ishal sorunu olmayan hastalar) Çölyak hastalığının çeşitli nedenlerle görünür hale gelebileceğini bilmekteyiz. Bu tetikleyici faktörlerden birinin de hamilelik olduğu düşünülmektedir.

Sizlere aşağıda hamilelik sırasında ciddi ishal sorunu nedeniyle tespit ettiğimiz Çölyak hastamızın öyküsünü anlatmak isterim.

32 yaşında kadın hasta, 4. Hamileliği nedeniyle takipte olan ve kadın doğum ünitesinde 1 aydır süren ciddi, günlük çok sayıda 20’yi bulan jöle kıvamında ishal sorunu nedeniyle yatırılıyor.

Hastanın öyküsünde daha önceki hamileliklerinde 2 kez düşük yaptığı, bir önceki hamilelikte yoğun ishal atağı yaşadığını öğreniyoruz.

Hastaya yapılan klasik kan ve kaka tetkiklerinde özellik olmayınca, Çölyak için kan seroloji tetkikini istiyoruz.

Tetkikte, kanda Çölyak hastalığı tanısını koyduran antikor testi yüksek oranda pozitif geliyor. Hamilelik olduğu için rutinde yaptığımız endoskopi ile ince barsak biyopsisini yapmıyoruz ve hastaya direk olarak Çölyak diyeti başlıyoruz.

Akabinde hastanın ishali dramatik olarak düzeliyor. Günde 20-30 kez ishal sorunu belirgin toparlıyor, genel durumu iyileşiyor. Böylece, hamileliğin risklerini hem kendisi hem de bebeği için dramatik olarak azaltıyoruz.

Çölyak hastaları tanı konup, uygun diyet tedavisi almadıklarında; hem hamile kalma şansları azalmakta, hem de hamile kaldıklarında düşük riski artmakta, rahim içinde gelişme geriliği ve ölüm doğum riskleri daha fazla olabilmektedir.

Bizim hastamızda bu olasılıkların azalmış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Toplumumuzun Çölyak hastalığı konusunda daha bilinçli olması gerektiğini düşünürken, yukarıdaki bu olgumuzun akıllarda kalıcı bir etki yarattığını umarım.

https://www.instagram.com/prof.dr.yucelustundag_gastro

https://www.facebook.com/ProfDrYucelUstundag

yucelustundag@yahoo.com.tr

http://profdryucelustundag.hekim.net



16.10.2022 11:18:22

Bu yazı 1352 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

27.10. 13:50:55
AHMET NARIN diyor ki;

ŞAHSIM ADINA YÜCEL BEY VE EKİBİ ÇOK İLGİLENDİ ALLAH RAZI OLSUN ÇOK TEŞEKKÜR EDERIM BENİ İKİ DEFA HAYATA DONDURDU


Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.017.683

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
802 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1432 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri