(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ZONGULDAK-FİLYOS MESELESİ…

Fikri KAPAN

Zonguldak; Türkiye’nin ilk ‘Vilayeti”!

Kömürün karasını kendine simge edinmiş,

Yaşadığı maden faciaları ile yüzlerce şehit vermiş,

Bağrından (Bartın ve Karabük) 2 İl çıkarmış,

Merkez İlçenin yanı sıra Ereğli, Çaycuma, Alaplı, Devrek, Gökçebey ilçeleri ile son eklenen Kozlu ve Kilimli İlçeleriyle;

2021 sayımlarına göre, (297.862’si kadın, 291.822’si  erkek) 589.684 nüfusa sahip “67” trafik plaka numaralı İl..!

Taş Kömürünün yanı sıra, önce (3 Nisan 1937) Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir), ardında ise (11 Mayıs 1960) Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) ile ülke sanayisinde önemli şehir Zonguldak!

Karabük’ün ‘İl’ olmasıyla Kardemir’den kopan Zonguldak, Gözbebeği’ saydığı Erdemir ve Devletin ‘sübvanse’ etmesiyle yürüyen ve her geçen zamanda küçülen Türkiye Taş Kömürü Kurumu ile baş başa kalan bir Zonguldak!

***

Göz bebeği sayılsa da zaman zaman İl’in bütününe sıkıntı da yaratan bir Ereğli’si var Zonguldak’ın.

Bu sıkıntıların en başında gelen de, Erdemir’in sağladığı katma değer nedeniyle İl bütününde yüksek gelir görünen Zonguldak, bu nedenle “Teşvikli İller Kapsamına” giremeyerek, aslında alması gereken birçok Devlet desteğinden de mahrum kalan bir İl…

Ve yine ekonomik, sosyal ve kültürel yapısının yanı sıra siyasi yapısıyla da İl’inden büyük Karadeniz Ereğli, Zonguldak’ta, özellikle de siyasi kanadın hep hedefi olmuştur.

 ‘Baba-evlat’ sayılabilecek konumdaki Zonguldak ile Ereğli arasında bazen istenmeyen, tatsız gelişmeler de yaşanmıyor değil!

***

Ancak, yıllar yılı ‘tozlu raflarda’ kaldığı söylenen Filyos Projesi’nin hayat bulmaya başlaması, öncelikle Zonguldak için ‘ayrı bir unut’ olmaya başladı!

Çünkü, Filyos Projesinin en önemli ayaklarından olan Limanın hayata geçmesi, ekonomik ve istihdam açısından çok önemliydi.

 Yine, Karadeniz’de bulunan/bulunduğu söylenen doğalgazın, Filyos Projesi dahilinde oluşturulacak tesislerde tutulacağı/yönlendirileceği söylemleri, Zonguldak için bir başka umut kapısıydı!

DEMİRKÖSE’NİN FİLYOS TESPİTLERİ

Benim de Zonguldak’ta bizzat katıldığım sohbetlerde, bu ve benzer olumlu gelişmelere yönelik pozitif bakış açıları dillendiriliyor.

Ne var ki, geçtiğimiz haftalarda MHP Zonguldak İl Başkanı İlkay Varol Demirköse’nin beyanındaki ‘Üzeri Örtülü’ endişe, durumun pek de yukarıda yazdıklarım gibi olmadığına işaret ediyor!

Demirköse’nin beyan özetinde “12 bin istihdam hedefleniyor” olmasının yanı sıra, “bu yatırımlardan daha fazla faydalanacak bölgenin ise ‘Bartın tarafı’ gibi görünen endişesi de ortaya çıkıveriyor!

MHP İl Başkanı Demirköse’nin demecindeki şu paragraf, aslında her şeyi ortaya koyuyor;

“…Zonguldak’tan ayrılıp İl olan Bartın ve Karabük’ün bugünkü gelişmekte olan durumları dikkate alındığında Zonguldak’ta siyasiler sorumluluklarını ve vicdanlarını sorgulamalıdır. Bartın-Filyos arası daha kısa bir ulaşım yolu planlanmakta olup, Filyos-Bartın arasındaki mesafe ve zaman kısaltılarak yatırımcılar ve istihdam kaynakları Bartın’da ikamet ederek harcamalarını Bartın’da yapacak bu da bölgemiz ekonomisine katkı sağlamayacaktır. Filyos Bölgesinin Bartın İline Bağlanması Konusunda Çalışmalar Mevcuttur…”

Yine Demirköse’nin sonuç paragrafındaki söylemi de konuşu daha da önemli hale getiriyor;

“Filyos Bölgesi Çaycuma’nındır, Çaycuma’da Zonguldak’ındır. Siyasi irade, Zonguldak’ı bölmüş, Bartın ve Karabük’ü il olarak ayırmıştır. Şimdi Zonguldak, Bartın Ve Karabük’ün, Bartın merkezli olarak tekrar bütünleşmesi konusunda düşünceler mevcuttur. Bütünleşme olacaksa Zonguldak merkezli olmalıdır. Zonguldak yeterince bölünmüştür, Zonguldak’ın artık bölünmeye ve parçalanmaya tahammülü yoktur.”

***

Aslında ben, bu endişenin öncesinde, Filyos’taki hareketliliğin Zonguldak’a dah ada olumlu yansıyacağını ve İl’in, var sayılan ‘Ereğli hegemonyasından kurtulacağı’ düşüncesinin daha ağır olduğunu dinlemiştim!

Ancak, kazın ayağının öyle olmadığını en iyi anlatan Demirköse oldu!

İşte ortadaki böyle bir tabloda, Zonguldak geneli olarak iyi bir durum değerlendirmesi yapmanın tam da zamanı demekten öte gitmek istemiyorum!

Yoksa yine Karadeniz Ereğli ile baş başa kalınabilir!



5.04.2022 09:16:41

Bu yazı 1090 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 24 kişi online
Toplam ziyaret : 76.034.364

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
424 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1441 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri