(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

SELÜLİT SAVAR BESİNLER

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Yaza kaldı 3 aydan kısa bir süre. Zayıflama telaşının yanında bayanların baş belası olan selülit; tıptaki adı ile hidrolipodistrofi uyluğun üst kısmı, diz ile bileğin iç kısımları, kaba et ile baldırların arkası ve üst bacaklarda görülen bağ dokuda sıvının lokal olarak toplandığı bir dolaşım bozukluğudur. Deride portakal kabuğu görüntüsü ile birlikte çukurlar oluşabilir. Başta hormonal bozukluk, genetik yatkınlık, sigara-alkol kullanımı ve yaşam tarzı gibi birçok faktör nedeniyle oluşabilir. Kadınlarda tiroid hormonlarındaki bozukluk ve FSH hormonunun fazla salgılanması selülit oluşumuna sebep olabilir. Korse kullanımı, dar kıyafetler selülit için davetiye çıkaran diğer nedenler arasındadır. Eğer hareketsiz bir yaşama da sahipseniz selülit sizin için kaçınılmaz bir son olacaktır.

Peki beslenmemizin selülit oluşumu üzerindeki etkisi nedir?

Yüksek yağ ve kalori içeren bir beslenme programı yağ dokusunun artmasına dolayısıyla dolaşım bozukluğuna neden olacaktır.Selülit oluşumun altında yatan dolaşım bozukluğu; aşırı yağlı ve kalorili besinlerle beslenme sonucu yağ hücrelerini arttırarak dokularda su toplanmasına neden olmasıdır. Mezoterapi, lazer terapi, liposuction vb. birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu tedavilerin yanında beslenme programınızı düzenlemezseniz; hepsi geçici çözümler olacaktır.

Vücudun toksinlerden arınmasının sağlanmasında ve cildin nemlenmesinde su önemli rol oynar. İyi bir kan dolaşımı için günde 2-2,5 litre su tüketimi selülit oluşumunu engelleyecektir.

Hareket etmek için her zaman bir bahane vardır. Ne kadar çok hareket o kadar hızlı kan dolaşımı ve selülitsiz bir vücut demek. Bu nedenle haftada 3-4 defa 45-60 dakikalık yürüyüşler yapmak yeterli olacaktır.

Şeker ve tatlı ihtiyacınız için porsiyon kontrolüne dikkat ederek meyvelere yönelin.

Diyetiniz içeriğinin posa miktarını bol sebze ve meyveler ile arttırarak; antioksidan etki sayesinde toksinlerden arınmış ve kan damarlarınız sağlıklı kalmasını sağlamış olursunuz.

Tek besin öğesinin ağırlıklı tüketildiği diyetler sağlıksızdır. Karbonhidrat, yağ ve protein günlük beslenme programınızda yeterli ve dengeli olacak bir şekilde ayarlanmalıdır. Protein ağırlıklı diyetler (yüksek hayvansal gıda içeren) damar sağlığınızı olumsuz etkileyerek; selülit oluşumunu arttıracaktır.

Hayvansal kaynaklı yağlar yerine; omega 3 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren zeytinyağı, ceviz, badem, keten tohumu gibi besinleri tercih edebilirsiniz.

 Bilinenin aksine kahve ve çay selülit yapmaz. Toplamda günde 3-4 fincan kadar tüketilmeleri metabolizma hızını arttırıcı etki gösterir ve yağ yakımını hızlandırır. Ancak aşırı tüketimleri sonucu; vücutta su tutulumuna ve dolaşım bozukluğuna sebep olur.

Selülit Düşmanı Besinler:

Kivi, portakal, çilek, mandalina, biber à Yüksek C vitamini etkisi

Maydanoz, ananas à Ödem attırıcı etki

Soğan, sarımsak à Kan dolaşımını hızlandırıcı etki

Badem, ceviz, fındık à Omega-3, E vitamini ve Çinko içerikleri sayesinde cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri

Zencefil à Metabolizma hızını arttırıcı etki

Muz, kayısı à Potasyum içerikleri sayesinde kan basıncını düzenleyici ve vücutta su tutulumunu önleyici etki

Selülitsiz bir yaza hazırlanmak istiyorsanız öncelikle günlük fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve sağlıklı beslenerek cilt sağlığınızı korumalısınız. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



15.03.2022 11:14:42

Bu yazı 689 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 75.752.522

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
414 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1306 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2215 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri