(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ŞEKER HASTALIĞI VE KARACİĞER İLİŞKİSİ

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

‘Uzun süreli şeker hastalığı ileri evre karaciğer hastalığı (siroz) için risk taşır’

Şeker hastalığının vücudun tüm organ sistemlerini etkilediği bilinir, ama her nedense karaciğerde siroz yani ileri evre hasar yaptığı üzerinde durulmaz. Halbuki şeker hastalarında kalp-damar sorunlarından sonra önemli bir ölüm nedeni, karaciğer hastalıkları (siroz ve kanser) ilişkili ölümlerdir. Şeker hastalığı ve yağlı iltihaplı karaciğer hastalığı olan bireylerin karşılaştığı ölümlerin %17’si karaciğer sirozu ilişkili olmaktadır.

Bizim toplumumuzda bu durumun bilinmediği ve hatta pek kala alınmadığının bir örneği olan 62 yaş erkek hastayı sizlerle paylaşmak isterim. Bu hastamız, kontrolsüz kan şeker ölçümleri olan, yılların şeker hastası. Ama hastamız diyet ve ilaç tedavisini hiç umursamıyor. Şeker hastalığı gözü vurunca, doktor kontrollerine gitmeye karar veriyor. Bizde genel dahili değerlendirme için gelen hastaya ultrasonografi ile karaciğere bakıyoruz. Ultrasonografide karaciğer yağlı dalak normal görünüyor, ama durumdan emin olmak için FIBROSCAN ile karaciğeri tarıyoruz. (Bu yöntemle karaciğerin 500 de 1’ini görme imkanı varken, biyopside bu oran 50 000 de 1 dir. Yani biyopsiden daha büyük bir karaciğer doku alanı fibroscan ile görüntülenir/taranır). Neticede hastamızda karaciğerin sertliği 11.5kpascal geliyor. Yani siroz başlangıcı gelişmiş olduğunu anlıyoruz. Ancak hastamızda sarılık, kaşıntı veya ek bir yakınma dahi yok.

Maalesef ki, şeker hastalığını ciddiye almadığı için, hastamızda siroz dahil olmak üzere, şeker hastalığının göz (retinopati) ve böbrek sorunları (nefropati) ile gelişmiş durumda. Halbuki iyi bir kan şekeri kontrolü ile bu sorunlar önlenebilir veya geciktirilebilirdi.

Şeker hastalığı uzun dönemde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri (hcc) için risk taşımaktadır. Bu durum hiç bir yakınma olmasa da gelişebilmektedir. Siroz hastalığı hiç bir belirti vermeden gelişebilmektedir. Sirozda sorunlar (varis kanama, şuur sorunları, karında su toplanması, böbrek yetmezliği, iştah ve yeme sorunları) ancak hastalığın ileri evresinde ortaya çıkmaktadır. Tüm şeker hastalarının karaciğer kontrollerinin yapılması, siroz riski taşıyan hastaların düzenli takibi hayati önem taşımaktadır. Yani şeker hastaları böbrek kalp ve göz kontrollerini yaptırırken, karaciğerin durumu unutulmamalıdır. Burada kolay risksiz hızlı sonuç veren fibroscan yöntemi ile karaciğerdeki hastalığın durumu kolayca öğrenilebilmektedir.

https://www.instagram.com/prof.dr.yucelustundag_gastro

https://www.facebook.com/ProfDrYucelUstundag

yucelustundag@yahoo.com.tr

http://profdryucelustundag.hekim.net



16.03.2021 11:22:22

Bu yazı 2257 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 75.756.313

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
424 kez okundu




(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1309 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri