(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

VÜCUDUNUZU NADAS’ A BIRAKIN

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Nadas kelime anlamı ile; bir tarlayı sürerek dinlenmeye bırakmaktır. Tam da kelime anlamı ile siz de vücudunuzu dinlenmeye bırakın. Yediniz, içtiniz ve artık yorgun olan başta mideniz, karaciğeriniz ve böbreklerinizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Nasıl mı? Biraz dengeli ve düzenli beslenerek biraz da fiziksel aktivitenizi arttırarak.

Malum önümüz yaz ve herkes sağlıklı/sağlıksız kilo verme peşinde. Öncelikle sağlıklı beslenmenin bir mevsimi olmamalı. Her sene yaza yaklaşırken dikkat edip; kışın tam tersini uygulamak doğru değil. Evet; hayatımızda hep güzel ve lezzetli sofralar olacak ancak önemli olan onu dengelemek ve porsiyon kontrolünü sağlamak. Öncelikle işe; hayatınızdaki paketli gıdalardan kurtularak başlayın. Daha doğal ve daha organik besinler tüketmeye çalışın. Porsiyon kontrolünü sağlamak hem kilo vermek hem de kilo kontrolünü sağlamak adına çok önemli. Öğünlerinizde kullandığınız tabaklar çok büyük ise; küçülterek ve tabaklarınızın büyük çoğunluğu salata/sebze ile doldurabilirsiniz. ‘’Su hayattır’’ diyoruz ve su tüketiminizi min. 2 lt olacak şekilde düzenleyin.  Hem metabolizma hızımızın artmasında hem de vücutta metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan atık maddelerin atılmasında su tüketimi çok önemli.

Klasik bir söz ‘’Üç beyazdan uzak durun.’’ Un, tuz ve şeker tüketiminizi birden sıfırlamak yerine yavaş yavaş azaltmanız sürekliliği sağlamak adına daha doğru olacaktır. Ekmek ve ekmek yerine geçen besinleri günlük beslenme programınızda dengeli bir şekilde dağıtın. Ekmeği sıfırlamak yerine; her öğünde bir dilim de olsa tüketmek sonrasında yoksunluğunu çekip fazla miktarda ekmek tüketmenize engel olacaktır.

Ara öğün; ana öğünler arasında sağlıklı bir şeyler atıştırarak bir sonraki öğüne daha aç oturmanızı ve besin alımınızın azalmasına sebep olacak mini öğünlerdir. Kısaca kan şekeri dengenizi sağlayarak hem fazla besin alımınızı engeller hem de kilo verimini/kontrolünü sağlar. Sağlıklı atıştırmalıklar; badem, fındık, ceviz, meyve vb. mini ara öğünler ile açlık durumunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.

Tabaklarınızı renklendirin. Her besin grubundan renkli ve çeşitli bir tabak hem göz doygunluğunuzu hem de mide doygunluğunuzu sağlar. Aynı zamanda da yeterli ve dengeli beslenmiş olursunuz. Standart ölçülerdeki bir servis tabağını büyükten küçüğe 3’e bölün. En büyük kısma salata ve sebzeler, ikinci büyük kısma protein kaynakları et/tavuk/balık/kuru baklagiller ve en küçük kısma ise ana karbonhidrat kaynakları ekmek/pilav/makarna olacak şekilde dağıtın.

Son yıllarda tüm dünyada referans olarak kabul edilen ‘’Günde 10.000 adım’’ hem sağlığınız için hem de fazla kilolarınız için güzel bir aktivite. Ancak bu adım sayısını tutturmak; oturarak çalışan bireyler için biraz güç. O nedenle kendinize düzenli bir yürüyüş takvimi oluşturun. Öncelikle haftada 1-2 defa ile başlayarak; yürüyüş sıklığınızı arttırabilirsiniz.Yine fizikse aktivitenizi arttırmak adına sürekliliği sağlayamıyorsanız spor salonlarından destek alın.

Unutmayın! Bedeninizi arındırmak, yaşam kalitenizi arttırmak için bir yerden başlamanız gerekiyor.  Kendinizin başaramıyorsanız; bir beslenme uzmanından ve kişisel antrenörden destek alabilirsiniz.  Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



9.03.2021 11:04:31

Bu yazı 5748 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 15 kişi online
Toplam ziyaret : 76.108.704

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
229 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri