(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YAĞLI KARACİĞER HASTALIKLARI (2)

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Fizik muayenede yağlı karaciğer hastalığı tespit edilebilir mi?

Siroz yoksa yağlı karaciğer belki biraz büyük olarak kaburga altında ele gelebilir. Siroz varsa karında su, büyümüş dalak, ciltte genişlemiş kan damarları olarak görünümler olabilir. Yani sadece muayene ile karaciğer iltihaplanması yağlı karaciğer teşhis edilemeyebilir. 

Kan tahlilleri ile yağlı karaciğer hastalığı tespit edilebilir mi?

Doktor tarafından istenen alanin aminotransferaz testi (ALT) ve aspartat aminotransferaz testi (AST) testleri yüksek olabilir ama normalde olabilir. Yani kan testleri ile yağlı karaciğer hastalığını tespit edemeyebiliriz. Her olguda insülin direnci varlığı araştırılmalıdır. Karaciğer enzimleri değerlerinin yüksek çıkması, basit karaciğer yağlanmasında olabilir. Ama daha ileri evre hastalığında bir bulgusu olabilir. Siroz olup bütün kan tahlillerinin normal olması da mümkündür.  

Yağlı karaciğer hastalığının tespitinde asıl yöntemler nelerdir?

Ultrasonografi ve karaciğer sertliğini ölçmek için düşük frekanslı ses dalgaları kullanan titreşim kontrollü geçici elastografi ya da diğer adıyla ‘Fibroscan’ yapılması da mümkündür. Bu testler sayesinde karaciğer üzerindeki yara izleri kontrol edilebilir. Hastalığın evresi güvenilir ve risksiz olarak belirlenir.

Yağlı karaciğer hastalığın teşhisinde karaciğer biyopsisi yapılır mı? Biyopsinin riskleri nelerdir?

Karaciğer hastalığının ne kadar ağır olduğunu belirlemenin en iyi yolu aslında biyopsi olarak kabul edilir. Karaciğer biyopsisisırasında, uyuşturulan bölgeden doku örnekleri alınır ve incelenir. Bu test sayesinde karaciğer yağlanmasının yanı sıra karaciğerde sertleşme ve yara dokusunun oluşması belirlenebilir. Ama riskleri (kanama, safra kesesinin delinmesi, akciğer yaralanması, ciddi ağrı….) vardır, her zaman doğru değildir ve sonuçlanması zaman alır.

Karaciğer yağlanmasının tedavisi nedir?

Hedef diyet ve egzersiz ile insülin direncinin kırılmasıdır. Kilo kaybı vücut ağırlığının %7’si kadar olunca karaciğer toparlamaktadır. Ayrıca yağlı iltihaplı (NASH) karaciğer hastalığının tedavisinde siroz yoksa, insülin direncini kıran pioglitazon (glifix) isimli ilaç kullanılmaktadır. Basit yağlanma ise hastada sadece diyet ve egzersiz önerilmektedir. Siroz varsa destek tedavileri verilir, gerekirse de hastaların karaciğer nakil programında olmaları gerekmektedir. Yağlı iltihaplı karaciğeri olan olgular, alkol kullanmamalıdır. Takipte ise bu destek ve ilaç tedavilerinin sonunda karaciğerin iyileşipiyileşmediğini FİBROSCAN ile kolayca anlayabiliyoruz.

 https://www.yucelustundag.com



17.02.2021 11:49:40

Bu yazı 1317 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.113.317

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
232 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri