(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YAĞLI KARACİĞER HASTALIKLARI (1)

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Karaciğer yağlanması nedir?

Karaciğerin vücudumuzdaki ikinci en büyük organdır. Yiyecek ve içeceklerden gelen besinlerin işlenmesine yardımcı olur ve kandaki zararlı maddeleri süzme/detoksifikasyon yolu ile kanı temizler. Karaciğer yağlanması(STEATOZ), karaciğer hücrelerinde fazla yağ depolanması ya da birikmesi durumudur. Normal şartlar altında karaciğerde az miktarda yağ bulunur, ancak bunun çok olması ileri evre karaciğer hastalığı için risk taşır.

Yağlanmaya bağlı karaciğer hasarı nasıl olur? 

Karaciğerde biriken aşırı yağ, iltihap ve ölü doku (fibrozis/skar doku) oluşturabilecek şekilde karaciğer hasarına neden olabilir. Daha ağır vakalarda, bu yara dokuları siroz ve ilerde de karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Alkol kullanmayan ya da çok az alkol kullanan bireylerde gelişen karaciğer yağlanması neden olur?

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması (NAFLD) olarak bilinir. Çok fazla alkol tüketen bir kişide alkole bağlı karaciğer yağlanması hastalığı (AFLD) gelişir.

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasından muzdarip kişilerde de, ciddi bir karaciğer yağlanması hastalığı türü olan alkolsüz yağlı karaciğer iltihabı (steatohepatit: NASH) geliştirebilir. Bu türde karaciğer dokusu üzerinde görülen hasar, ağır alkol kullanımından kaynaklanan hasara benzerlik gösterir ve hastalarında %20’sinde siroza neden olup, yine karaciğer yetmezliği ile sonuçlanabilir.

Karaciğer yağlanmasın nedenleri nelerdir?

Karaciğer yağlanmasıvücut çok fazla yağ ürettiğinde veya ürettiği yağı yeterince etkili bir şekilde tüketmediğinde gelişir. Fazla yağ karaciğer hücrelerinde depolanır. Şişmanlık, kandaki yüksek kan şekeri, insülin direnci ve özellikle trigliseritler olmak üzere, yüksek yağ ve kolesterol seviyelerinin, bu hastalığın gelişiminde önemli olduğu kanısındayız. Ayrıca, düzenli alkol almak önemli bir karaciğer yağlanma nedenidir. Karaciğer yağlanmasının nedenleri arasında gebelik, hızlı kilo kaybı, hepatit c virüs enfeksiyonu, çeşitli ilaçların yan etkileri (meme kanser ilacı tamoksifen) sayılabilir.

Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?

Birçok vakada, herhangi bir sorun yoktur. Ancak karaciğer yağlanması belirtileri arasında karnın sağ üst tarafından zaman zaman ağrı gelişebilir. Hastalık siroz halinde ise yani ileri evre ise kaşıntı ve kaşıntıya bağlı olarak ciltte gelişen kızarıklıklar, karında su toplaması nedeniyle şişkinlik meydana gelebilir. İleri evre siroz varsa da,  halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık, cilt/gözlerde sarılık, burun kanaması, bacaklarda şişme, erkeklerde meme büyümesi, kıllanmada azalma, ciltte ağ benzeri damar gruplar olabilir.

DEVAMI VAR...

https://www.yucelustundag.com



14.02.2021 12:25:06

Bu yazı 1411 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 76.108.719

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
229 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri