(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MİDE BALONU BİR AMELİYATMIDIR?

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Mide balonu uygulaması elbette ki bir ameliyat değildir.Mide balonu uygulaması da tamamen endoskopik yolla uygulanan bir ameliyatsız zayıflama yöntemidir.Yani bıçak işlemi olmadan endoskopi ile anestezi eşliğinde uygulanan yaklaşık 10 dakika süren, önemli riskleri olmayan bir işlemdir.

Endoskopi Nedir?

Endoskopi, toplumda bilindiği şekliye anlatmak gerekirse, ucunda kamera olan ve kıvrılabilen bir tıbbi boru ile ağız yolundan girilerek yemek borusu, mide ve ince barsakların değerlendirildiği çok önemli ve genel olarak minimum riskleri olan güvenli bir işlemdir. İşlem süresi değişmekle beraber genelde 5-10 dakika arası sürer vesakinleştirici ilaçlar ile hasta komforu sağlandığında sorunsuz olarak tamamlanır. Tanısal endoskopi işlemi bir ameliyat yöntemi değildir.

Mide balonu nasıl uygulanır?

Gece 12 den sonra aç bırakılmış hasta, ertesi gün işleme yani endoskopi odasına alınır. İşlemden önceki gün hasta normal beslenir. Hastaya damar yolu açılır ve anestezi ekibince damar içine verilen sakinleştiriciler ile hasta uyutulur. Hasta işlemi hissetmeyecektir. Endoskopi işleminde önemli bir sorun (ülser,  yara, büyük mide fıtığı(>5cm), lümende darlık/deformasyon, tümör) yoksa, balon sönük olarak kateterinden tutularak ağızdan mide içine ilerletilir.  Eğer BIB veya yeni adıyla Orbera mide balonu kullanılıyorsa endoskopik kayıt altında, genelde tercih edildiği üzere bir miktar kontrastlı sıvı ve mavi boyalı serum ile 450-700 cc hacime kadar şişirilir ve balon kateterinden kurtularak mide içinde bırakılır. Böylece işlem tamamlanmış olur.  Bu işlemlerin hepsi 10 dakika içinde tamamlanır ve hasta uyandırılarak dinlenme odasında kısa bir süre izlenir.

Kimler mide balonu olabilir?

Kilo sorunu olan ve kendi çabalarıyla yada uzman diyetisyenlerin desteklerine rağmen yeterli kilo kaybı elde edemeyen,  VKİ: 30 kg/m2 ve üzerinde olan endoskopide ülser, yara, büyük mide fıtığı, darlık/deformasyon, tümör olmayan, anestezi almasında sakınca bulunmayan (ciddi kalp akciğer sorunları olmayan) şişman kişilere uygulanabilir. VKİ 25-30 arasında olan bir kişinin mide balonundan ziyade diğer konvansiyonel yöntemleri tercih etmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Bu konuda ülkemizde internette kilosu ne olursa herkese mide balonu uygulanabilir şeklinde ifadeler olduğunu görüyoruz ve bunun doğru bir öneri olmadığını düşünüyoruz. Bu balonların üreticilerinin tavsiyesi de mide balonlarının VKİ 30-35 ve üstü olan olgularda uygulanması lehinedir.

Mide balonu çeşitleri nelerdir?

Yaklaşık 40 yıllık geçmişi olan mide balonları oldukça çeşitlidir. İlk önce ABD menşeli olan bu balonlar artık dünyanın bir çok ülkesinde (Rusya, Çin…) üretilmektedir. Ülkemizde en sık olarak kullanılan ve en eski geçmişe sahip olan ise ilk olarak BIB olarak bilinen daha yeni adıyla 2015 de FDA onayı alan Orbera olarak bilinen silikon maddeden üretilen, bir elastik balondur. İçerisine 500-700 cc aralığına sıvı konur ve bu balon mide içinde 6 ay kadar bekletilir. Ancak bizim tecrübemizde 12 aya kadar beklettiğimiz olgularda herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Bunun dışında yine mide içinde 6 ay kalabilen ama içinde 900 cc sıvı konulabilen Reshapeduo, midede 12 ay rahat kalabilen hacmi ayarlanabilir Spatz marka balonlar, aynı Orberatipinde olduğu gibi endoskopi ile yerleştirilmektedir. Türkiye’de ise Spatz marka mide balon temini mümkündür. Bu 3 farklı balonun kilo kaybı sonuçları literatüre bakıldığında hemen hemen aynı veya birbirine yakındır.  Ayrıca 2 farklı hava ile mide içinde şişirilen zayıflatıcı mide balonları (Obalon, Heliopsherbag) dışında,elipse adında yutulabilen ve mide içinde kendiliğinden şişen kapsül balonlarda bulunmaktadır. Hava ile şişirilen bu balon tiplerinin,  sıvı ile şişirilen balon tiplerine bir üstünlüğü gösterilememiştir. Elipse isimli kapsül balonda endoskopi ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. Bununda bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz.

Bu balon çeşitlerinden hangisinin daha uygun olduğu genel olarak işlemi üstlenen endoskopist /hekimce hastanın bulgularına göre belirlenir. Balonlar yine endoskopi ile 5 dakikada mideden dışarı çıkartılırlar. Elipse marka balonda ise buna gerek yoktur, bu balon vücutta  eriyerekbarsaktan rahatça atılır

Mide balonu riskli bir işlem midir?

Genel olarak diğer zayıflama tedavileri içinde en az riskli olan yöntem mide balonu uygulamasıdır.  Bunun nedeni uzun bir anestezi süresi gerektirmemesi ve genel olarak 10 dakikada işlemin rahatça tamamlanabiliyor olması denebilir.  İşlemden sonra hastaların bir kısmında karında kramp tarzı ağrılar, bulantı/kusma isteği ve kısa bir süre hiç sıvı tüketememe olabilir. Bu nedenlerle bizim pratiğimizde bu hastalar 2 veya 3 gün hastanede gözaltında damardan sıvı verilerek takip edilmektedir. Şu ana kadar 100 hastada olan tecrübemize görede,  bu hastalar işlemden hemen sonra eve gönderilmez, hemen işbaşı yapamazlar. Ancak 1-2 gün içinde tüm sıkıntıların düzeldiği ve hastanın 2-3 gün içinde evinde gidebildiği doğrudur. Şu ana kadar bulantı ve kusmaları devam eden sadece bir hastada, eşinin isteği üzerine balonu 1.5 ay sonra endoskopi ile çıkartmak zorunda kaldığımı belirtmek isterim. Ağızda koku hissi, reflü sorunları bazı hastaların yakındığı diğer bir sorundur.  Ancak beslenmenin düzeltilmesi ve asit baskılayıcı ilaçlar ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.Ayrıca belirtmek gerekmektedir ki, mide balonu koyduğumuz hastalara usun süreli mide asit baskılayıcı ilaçlar vererek midede balonun bası etkisi ile oluşacak ülser sorununu engellemekteyiz.

Mide balonu patlar mı?

Hiçbir mide balonu patlamaz. Ancak bazı durumlarda yine %1-6 oranında sızıntı yapabilir. Bunun olması durumunda erken fark edilebilmesi için, mide balonu içindeki sıvıya mavi boya katılarak, idrarın renginde yeşile çalan bir renk değişiminin olması hedeflenir. Bu şekilde bir durum fark edildiğinde, mutlaka kontrol edilmelidir. Genelde mide balonu konulan hastalarda belli aralıklar ile ultrasonografiye gelerek, balon çap kontrolü yaptırırlar. Eğer balon çapında azalma yoksa, bir sorun yok demektir. Bizim hasta serimizde hiçbir hastada bu sorun yaşanmamıştır.

Mide balonuyla ne kadar kilo verilir?

Mide balonu midede doluluk yaratarak açlık hissinin baskılanmasını sağlamaktadır. Yani yalancı bir tokluk hisi oluşmaktadır. Hastalar da mide balonu ile tokluk ve doygunluk hissederler. Bunun olası hormonal nedenleri olabileceği ifade edilmektedir.İşlem sonrası en çok, en hızlı ilk 3 ay içinde kilo kaybı olur ki, bu genel olarak 10.5-13.7 kg düzeyindedir. 6 ay da ise 12-25 kg arasında bir kilo kaybı söz konusu olabilir. Bizim olgularda (toplam 100 hasta) en fazla 35 kg en az 6 kg kilo kaybı olmuştur. Ortalama kilo kaybının 6-9 ay için 15-20 kg arasında olduğunu söyleyebiliriz.  Bu balonların üretici firmalarının ifadesi, mide balonu ile mevcut kilonun %20’sinin gideceği şeklindedir. Hesaplamanın bu oradan yapılması, bizim de kendi hastalarımızda ki gözlemlerimiz ile uyuşmaktadır.

Mide balonu konduktan sonrada diyet yapılmalı mıdır?

Mide balonu koyduğumuz olgulardaki gözlemlerimiz, bu olguların zaten öncesi gibi yiyemedikleri, yemeği kaçırdıklarında hemen ağrı ve bulantı kusma isteği geliştirdikleridir. Bu balon tedavisi boyunca sebat etmekte, olgular beslenme konusunda bir disiplin kazanmaktadır. Bu disiplin balon çekildikten sonra bile devam etmekte, genel bilgi bu kişilerin balon alındıktan sonra 1 yıl içinde %90’nın kilo almadıkları şeklindedir. Çok iyi kilo vermek isteniyorsa bu süreç içinde balon koyduran kişiler düzenli egzersiz yapmalıdırlar.  Bizim gözlememiz en iyi kilo verenlerin, bu dönemde düzenli egzersizi yaşamlarına katabilenler olduğu yönündedir. Yine bu olguların şekerli gıdalardan ve abur cuburdan /fastfood uzak durmaları gerektiğini hatırlatmakta fayda olduğunu söylemek isterim.

Şu an çok sayıda karaciğer hastası gören bir hekim olarak söyleyebilirim ki, toplumumuzda siroz olduğunu bilmeyen sayısız kilolu, şişman bireyler bulunmaktadır. Dünyada şişmanlığa bağlı siroz ve karaciğer kanseri olgularının sayısı hızla artmaktadır. Şişmanlığın her organ sistemine zarar verdiğini hatırlamamız gerekmektedir. Bu nedenle şişmanlığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu, kiloları ile mutlu bireylere hatırlatmak isterim.

Kaynaklar:

1-Türk EndokrinolojiveMetabolizmaDerneğiklavuzu Ankara 2018

2- Kim HS, et al. Current status of intragastric balloon for obesity treatment. World J of Gastroenterology 2016;22:5495-5504.

https://www.yucelustundag.com/



27.01.2021 12:00:25

Bu yazı 1133 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

28.01. 18:02:44
Sedef Y. diyor ki;

Yücel Hocam mide balonu hakkında bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.Yazılarınızın takipcisiyim.İyi ki varsınız hocam.Sağlıklı yıllar dilerim.🙋♀
30.01. 09:46:35
Aynur Ç. diyor ki;

Sevgili hocam yıllardır kilolarımla uğraştım.Diyet yaptım yeterli olmadı.Zayıflatıcı mide balonu yazınızı okuyunca ben de yaptırmaya karar verdim.Bu yazılarınız bizler için çok aydınlatıcı oluyor.En kısa zaman da görüşmek üzere Hocam.Sevgiyle kalın.




Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 75.747.269

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
406 kez okundu




(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri