(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ŞİŞMANLIK

Prof.Dr. Yücel ÜSTÜNDAĞ

Merhaba…

Hakimiyet yayın Grubu Sahibi sayın Fikri Kapan’ın isteği üzerine; uzun süre önce bu köşede sizlerle birkaç yazı paylaşmıştım. Ancak, süreç içinde yazılarımı aksatmak durumunda kaldım, okurlamızıdan özür diliyorum.

Nihayetinde Sayın Kapan tekrar arayıp; “Sayın Hocam, birikimlerinizi vatandaşlarımızla yeniden paylaşmanızı istiyoruz” demesi ardından, yeniden sizlerle olmaya karar verdim.

Yeniden başladığımız ilk yazımı da “Şişmanlık” üzerine oluşturup, devamını da getirmeyi amaçlıyorum.

Şişmanlık (obesite)sorunu ve tedavisinde zayıflatıcı mide balonu

Şişmanlık 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir.Düzensiz/dengesiz ve yüksek kalorili beslenme, tatlı ve özellikle kızarmış hazır gıdaların yoğun tüketimi, hareketsiz bir gündelik hayat ile birleştiğinde, vücutta oluşan yüksek oranda yağ birikimi şişmanlık ile sonuçlanmaktadır. Dünya sağlık örgütünün 2016 yılı verilerine göre tüm dünyada 2 milyar insan fazla kilolu olup, 650 milyon insan şişmanlık ile mücadele etmektedir.

Şişmanlık,başta tip 2 diyabet (şeker hastalığı) ve prediyabet(insülin direnci olan potansiyel şeker hastalığı) olmak üzere kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanda yağların artışı (hiperlipidemi), beyin damarlarında tıkanma, çeşitli kanserler (meme, kalın barsak, karaciğer kanseri …vs) uykuda nefes durması ile karakterize (uyku apnesi), alkol dışı karaciğer yağlanması, siroz, reflü hastalığı, safra taşı, polikistikover, kısırlık, kemik erimesi ve depresyon gibi birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Biliyoruz ki sigaradan sonra önlenebilir ölüm nedenleri içinde, 2. sırada şişmanlık gelmektedir.

Şişmanlığın tanımı vücut kitle indeksine (VKİ) göre yapılmaktadır;

VKİ 20-25 kg/m2 Normal

VKİ 25-30 kg/m2 Fazla Kilolu

VKİ 30-35 kg/m2 Hafif şişmanlık

VKİ 35-40 kg/m2 İleri Düzey Şişmanlık

VKİ 40-50 kg/m2 Morbid şişmanlık

VKİ> 50 kg/m2 Süper şişmanlık

Şişmanlığın en temel tedavisi diyet ve egzersiz ile yapılanıdır. Yani temel tedavi aslında yaşam şeklini, yemek tercihlerini değiştirmek; daha sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir beslenme düzenini,daha hareketli bir gündelik hayat ile bileştirmektir. Diyet, egzersiz ve davranış değişikliği uygulamaları denendiği halde kilo veremeyen ve VKİ ≥30 kg/m2 olan olgularda veya VKİ 27-29.9 kg/m2 arası olan ve eşlik eden dahili sorunları bulunan olgularda, ilaç tedavileri gündeme gelebilmektedir. Maalesef ki ilaçlar ile elde olunan kilo kaybı genelde 6-8 kg aralığında olmakta, birçok hasta bu ilaçları bıraktıktan sonra verdikleri kilodan daha fazlasını geri alabilmektedir. Bunun en tipik örneği thincal (orlistat) veya liraglutid (victoza)kullanan hastalardır. Bu ilaçlarda bulantı kusma, diğer mide barsak yan etkileri, akut pankreas iltihaplanması ve çoklu vitamin eksikliklerinin gelişme riskleri vardır. Ayrıca, ancak ilk 3 ayda kilo kaybı sağlanan olgularda ise bu ilaçların uzun süreli (3-4 yıllık verilerin ışığında) kullanım durumu ortaya çıkmaktadır. Yani çok etkin olmayan bu ilaçları, uzun süreyle yan etki risklerini de göz önüne alarak kullanmak gerekmektedir.

Bu yönde ilaç tedavisinden fayda görmeyen veya bu ilaçları tolere edemeyen veya etki düşüklüğü nedeniyle kullanmak istemeyen olgularda alternatif yaklaşımlar söz konusudur. Bunların en başında zayıflatıcı mide balonlarının kullanımıdır. Tek başına diyet ve egzersizle başarılı kilo kaybı elde edemeyen birçok hasta, aynı zamanda şişmanlık cerrahisi (tüp mide veya mide barsak bypass cerrahileri) için de uygun olmayabilir.İşte bu hasta grubu için özellikle, mide balonu tedavisi çok etkili olabilmektedir. Zayıflama balonu VKİ: 30 kg/m2 ve üstü olan olgularda önerilmektedir. Bununla beraber morbid (hastalıklı)obez olgularında yani VKİ:40 kg/m2 ve üstü olan olgularda da, sonraki cerrahinin riskleri azaltmaya yönelik olarak mide balonu uygulaması günlük pratikte sık olarak uygulanmakta ve hastalara tavsiye edilmektedir. Benim genel yaklaşımımda bu yöndedir. Yani çok kilolu olgularda önce mide balonu ile cerrahiye hazırlık sonra ise tüp mide operasyonuna yönlendirme yapmaktayız.

https://www.yucelustundag.com/

(DEVAMI GELECEK)



26.01.2021 11:06:25

Bu yazı 1258 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (5)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

26.01. 18:43:11
ABDULLAH KARAOĞLU diyor ki;

Sn.Hocam şismanlikla ilgili köşe yazınızı okudum gerçekten çok faydalı bilgiler edindim Günlük hayatımızda maalesef düzensiz ve bilgisiz beslenmeden dolayı fazla kilolu olabiliyoruz özellikle kendi VKE öğrenip ona göre günlük beslenmeye gayret etmeliyiz.Hocam diğer köşe yazılarınızda sabırsızlıkla bekliyorum.Yeni yazı köşenizde başarılar dilerim
26.01. 18:58:50
Sedef Y diyor ki;

Yücel Hocam şişmanlık gerçekten yaşam kalitesini düşürüyor.Tavsiyeleriniz dikkate alınmalı.Benim de başım kilolarımla dertte..Yazdığınız gibi diyetime ve egzersizime dikkat ediyorum ama pek başarılı olduğum söylenemez.Zayıflatıcı mide balonu yaptırmayı düşünüyorum.Bağırsaklarımda da sıkıntı var hocam bu konularla da ilgili yazılarınızı bekliyoruz.Saygılar Hocam
27.01. 00:11:32
Hakan Yasar diyor ki;

Hocam yazi köseniz hayirli olsun.Bizler gercekten cok faydali bilgiler ediniyoruz sayenizde.Tavsiyelerinize dikkat edecegim.iyi ki varsiniz.
27.01. 11:12:50
Selda diyor ki;

Sayın Hocam, Obezite ile ilgili yazınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Kilo sorunumu ,diyetle çözemiyorum.Mide balonuna yaklaşımınız sorunuma bu yöntemle çözüm bulabileceğimi düşündürüyor. Bilgilendirici yazılarınıza devam etmeniz dileğiyle.. Saygılarımla
27.01. 17:33:27
T. Özdemir diyor ki;

Hocam detaylı ve aydınlatıcı olmuş. Teşekkürler


Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 76.116.771

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
237 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1474 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri