(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

COVİD-19 BESLENME ÖNERİLERİ

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Son dönemde vakaların artması ile birlikte; Covid-19’ a karşı kişisel hijyen, maske ve mesafe kuralları başta olmak üzere beslenmemiz ile de bir koruma kalkanı oluşturabiliriz. Bağışıklığımızı düzenli ve dengeli beslenmenin yanında, düzenli uyku ve fiziksel aktivite ile birlikte güçlendirerek bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabiliriz.

Öncelikle besinlerin protein, lif/posa, vitamin-mineral ve antioksidan yönünden zengin olması önemli.  Özellikle A, C, D, E vitaminleri, selenyum ve çinkodan zengin besinleri tercih etmek bağışıklığımızı güçlendirecektir. Ara öğünlerinizde yağlı tohumlar grubu olan ve selenyum, çinko, E vitamini yönünden zengin badem, fındık, ceviz tüketebilirsiniz. Tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmek önemli. Yapılan çalışmalar obez bireylerin koronavirüs ile mücadelesinde daha zayıf kaldıklarını göstermiştir. Havaların yavaştan soğumaya başlaması ile birlikte C vitamini kaynakları; limon, portakal, mandalina, greyfurt ve kivi gibi meyveleri günlük beslenme rutininize mutlaka ekleyin.

Bağırsaklarımız ikinci beynimiz diyoruz. Bağırsak florası da bağışıklık sistemimiz için çok önemli. Bağırsak mikrofloramızı beslemek için yüksek posa/lif içeren gıdaları tüketmeliyiz. Başta tam tahıllı besinler, taze sebze ve meyveler bağırsak florası için bol miktarda posa içerir. Bağırsak floramıza iyi gelen bir diğer grup fermente besinlerdir. Aynı zamanda protein içeriği de yüksek kefir, yoğurt gibi ve bunların yanında turşu, kombucha fermente besinlere örnektir. Bu dönemde takviye olarak da diyetisyeninizin /doktorunuzun tavsiyesi ile probiyotiklerden ve prbiyotiklerden de faydalabilirsiniz.

Yüksek oranda C vitamini içeren kivi, ananas, turunçgiller, limon, portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveleri ve brokoliyi kışın öğünlerinizden eksik etmeyin. Antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahip sarımsağa öğünlerinizde bol bol yer verin.Zencefil ve zerdeçal gibi anti-enflamatuar ve hastalık önleyici baharatları yoğurtlarınıza karıştırarak ve hep söylediğimiz yüksek antioksidan etkiye sahip yeşil çayı günde mutlaka 2 fincan tüketin.

Bunların yanında beslenmemiz bağışıklığımızı güçlendirmek için tek başına yeterli değil. Düzenli uyku; düzenli spor/egzersiz , stres ve üzüntüden uzak durarak bağışıklığımıza destek olabiliriz.

Sağlıklı, mutlu, formda ve koronasız günler geçirmeniz dileğiyle…



15.12.2020 14:10:45

Bu yazı 9488 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 4 kişi online
Toplam ziyaret : 76.033.190

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
811 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
423 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1440 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2231 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri