(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

NELERDEN, NELERİ HATIRLATTI!..

Fikri KAPAN

Geçenlerde, sosyal paylaşımda rastladığım bir video bir anda beni 1999’lara kadar geri götürdü!
Bugünkü manşetimize de fotoğraf karesiyle haberi yansıyan olay, Karadeniz Ereğli’deki Gemi Tersaneleriyle ilgiliydi.

Dönemin DSP-ANAP-MHP Koalisyon Hükümetinin aldığı karar doğrultusunda; ülkenin belli başlı bölgelerinde, deniz dolgusu yöntemi ile gemi tersaneleri yaratma projeleri Ereğli’ye de yansımıştı.

O günlerde, bölgeyi saran heyecanı hatırlıyorum da, (ki aynı heyecanı biz basın da hissediyorduk) herkes tersanelerin bölgede yeni bir istihdam alanı yaratacağını düşünerek bir an önce hayata geçmesini istiyordu!

Henüz dolgu çalışmaları başlamıştı; bölgede 4 firma dolgu yöntemi ile tersane kuracaktı.

İşte o ilk günlerde (soyadını hatırlayamadığım) bir tersanenin görevlendirdiği üst düzey yönetici ile röportajım olmuştu.

Elbette öncelikli konu ekonomi ve istihdamdı ancak, aynı zamanda bölgedeki çevrecilerin (Deniz kirliliği yaratacak) söylem ve endişelerine ilişkin soruyu da yetkiliye yöneltmiştim.

Mehmet Bey; gemi yapım tersanelerinin deniz kirliliği yaratmasının söz konusu olmadığını, bu tür kirliliği gemi söküm tersanelerinin yaratabileceğini söylemişti.

Tabi beraberinde ileride neler olacağını da anlatmıştı!

Tersaneler kurulduğunda bölgede ciddi istihdam olacağından, bölge ve ülke ekonomisine katkısına kadar...

Dolgu çalışmaları epey yol alıyordu da, Devlet işleri ise pek öyle gitmiyordu sanki!

Yıllar ardı arka sıra geçiyor, tersaneler bekliyor, halk bekliyordu!..

Tabi bu arada; MHP’nin çekilmesiyle DSP-ANAP-MHP koalisyonu yıkılmış, kuruluşu üzerinden henüz bir yıl geçen AK Parti Hükümeti kurulmuştu.

Her ne olduysa, yıl 2005’e geldiğinde şirketlerin kendi imkanlarıyla oluşturdukları dev tersanelerin açılışı, dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştı.

100 işçi, 200 işçi, 500 işçi derken... 1000, 2000, 5000...

7000’lere dayanan işçi kapasitesine ulaşan tersaneler gerçekten de bölgenin istihdam yerleri olmuştu.

İşte ne olduysa 2008 krizi sonrası oldu ve dünyadaki ekonomik krizden etkilendiği söylenen gemi sektöründen nasibin en kötüsünü alan Karadeniz Ereğli olmuştu.

Önce ilçedekitersaneciliğin temeli sayılan Madenci Gemi Sanayi’de sıkıntılar başladı, a7000’lere varan çalışan saısı da her geçen gün düşmeye başlamış, bir ara 150’lere kadar gerilemişti.

Bu süreçte dikkatimi çeken en önemli konu, tersane sahiplerinden (bayta Ustaoğlu Yat Gemi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Ustaoğlu olmak üzere) bir-ikisinin hala yaşama mücadelesi verdiği ve yeniden eski günlere dönme çabasıydı.

Ereğli Gemi, Tuzla’daki üst firmasının da desteği ile gemi inşaasını sürdürürken, Ustaoğlu Yat Gemi irili-ufaklı gemilerle varlığını devam ettirme gayretindeydi.

Bakanlar, bakan yardımcıları, Genel Müdürler...

Son dönemlerde, özellikle Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun atanması, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına Arslan Keleş’in seçilmesi sonrası sanki bir şeyler değişiyordu!

Değişti de..!

Tersanelerin dört gözlebekledikleri “Arsa tahsisi” hayata geçmşti.

Hükümet, bu tür dolgu alanlarını Milli Emlak’a devretmiş, bu vesileyle de (gerekli işlem ve evraklarını tamamlayan) tersanelere arsalar tahsis edilecekti.

Ereğli’de şimdilik Ereğli Gemi ile Ustaoğlu Yat evraklarını tamamlayarak tahsisli arsalarını aldılar.
Bu ne demekti?

Artık bu tersaneler yurt içi yada yurt dışı gemi inşa ihalelerinde kredi temin edebilmek için ‘teminat gösterme zorunluluğu’ yaşamayacaklar

İşte gördünüz; konu nereden çıktı?

Ereğli Gemi’nin, sessiz-sedasız bir gemiyi daha denize indirmesinden...

Darısı diğerlerinin başına...



4.02.2020 11:22:12

Bu yazı 3165 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

10.02. 19:50:02
Gülüçlü Gençler diyor ki;

Saygıdeğer Fikri Kapan ve Hakimiyet gazetesi.Bizler şehirdışında üniversitelerde okuyan yurtdışında birçok yer görmüş Gülüç sevdalısı Gülüç'lü gençler olarak saygıdeğer başkanımızdan Gökhan Demirtaş'tan bir isteiğimiz var.Bu mektubumuzu saygıdeğer başkanımıza ulaştırıp haber sayfanızda yayınlarsanız çok seviniriz.Gülücümüz her geçen gün başkanımız sayesinde dahada güzelleşiyor.Kendisine ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz.Gülüç sahilde masal kahramanlarının olduğu yerde Amerikan'ın hayali masal kahramanları yerine bizim yerli ve milli masal kahramanlarımız Hacivat ve Karagöz'ün,Keloğlan'ın,Rafa'dan tayfa kahramanlarının,Türk kahramanlarının olmasını istiyoruz.Biz Gülüç gençleri olarak her zaman ve her yerde yerli ve milliden yanayız.Başkanım birde geçmişte heyelan nedeniyle boşaltılan ve düzeltilen tehlikesiz hale gelen yerdeki kayalıkların oraya Alaplıdaki gibi sadece yazısız şekilde şelale yapılmasını istiyoruz.Sizleri seviyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.Saygılar.
10.02. 19:58:58
Gülüçlü Gençler diyor ki;

Son olarak ezcümle.Çok sevdiğimiz saygıdeğer başkanımızdan sahildeki Amerika'nın hayali masal kahramanları'nın kaldırılıp yerine konulacak yerli ve milli Türk masal kahramanlarıyla değiştirilmesini istiyoruz.Saygılar.


Şu anda 54 kişi online
Toplam ziyaret : 76.120.077

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri