(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

UYSAL BÖYLE Mİ YAPMALIYDI?

Fikri KAPAN

31 Mart Mahalli İdareler (Yerel) Seçimleri sonrası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, başka partilerden kazandıkları belediye başkanlıklarına atfen,“halka hizmet için çalışacağız. Kimse belediyelerin kötü durumda olduklarına yönelik açıklamalarda bulunmasın” şeklindeki söylemlerini hatırlarsınız.

Buna rağmen, bir dönem (2014-2019) aradan sonra tekrar CHP’den Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık ise “iç karartıcı konuşmalar yapmak istemiyorum ama durum çok kötü!”yü anlatan açıklamaları olmuştu.

Öncelikle de, Belediyede 400 personel fazlalığından bahsetmişti.

Belediyenin (46 milyon lira kadar) ‘borç batağında’ olduğunu ileri sürmüştü.

Belediyede “Şerefsizce Hırsızlık Yapılmış” diyerek, oldukça sert ithamda bulunmuştu!

Ve bunlara benzer daha birçok kara tablo çizmişti!

***

2014 Yerel Seçimlerini, o dönem bazı iletişim ve tavır hataları yaptığı gerekçesiyle (ki kendisi’de bunu itiraf etti) kaybeden Posbıyık’ın yerine, AK Parti’den seçimlere giren (eski CHP

Milletvekili Aday Adaylarından) Opr. Dr. Hüseyin Uysal kazanmıştı.

Uysal, eğrisiyle, doğrusuyla kaldığı 5 yıllık görev süresince, neredeyse herkesi eleştiri odağı haline gelmiş, (bana göre) yaptıklarını da hiç anlatamamıştı!

Ki, zaman zaman gerek radyo programlarımda, gerekse buradan (köşemden) yaptıkları sıraladığımda, karşıma birçok hizmetinin çıktığını belirtebilirim.

Ama siyasetin, aynı zamanda ‘Yönetme Sanatı da olduğunu kabul edersek, işte buradaki hataları, -yanındaki karşısındakilerce de iyi kullanılınca- hedefleri tutmadı ve bir dönem önce kazandığı seçimleri, ikinci döneminde çok ağır şekilde kaybetti!

Ancak, artık o “Eski Belediye Başkanı” idi ve geçirdiği 5 yılın hesabı ‘elbette öncelikle’ O’ndan sorulacaktı.

Öyle de oldu; Posbıyık -birçoğu ağır- ithamlarla hem sordu, hem sorguladı! (Bana göre bazılarında Cumhuriyet Başsavcılığı bile devreye girmeliydi!)

***

Dolayısıyla; Posbıyık’ın bu ağır itham ve iddialarının muhatabı olan Uysal’ın da -varsa- gerekli cevaplarını vermeliydi!

Verdi de!!!

Mesela;

Belediyede ‘400 işçi fazlalığının olmadığını’ yine Posbıyık’ın söyleminden yola çıkarak anlattı;

-“Posbıyık, Belediye Meclisi ilk toplantılarında, Belediyedeki çalışan sayısının 1150 olduğunu açıklamıştı. Ben, 2014’de seçildiğimde belediyede çalışan sayısı 999’du. Demek ki benim dönemimde çalışan sayısı 150 artmış. Bunun sebebi de, belediyede İçme Suyu Tesisleri başta olmak üzere yeni devreye alınan bazı birimlerdeki ihtiyaçtandır…”

-“Ben seçildiğimde, belediyenin borçlarını gündeme getirmedim. Ancak, göreve başladığımda Ereğli belediyesinin 37 milyon lirası Devlet, 7 milyon lirası da özel bir bankaya olmak üzere,-piyasa borçlarını söylemiyorum- 44 milyon lira boru vardı. O yılki bütçe ise 86 milyon liraydı. Yani belediyenin bütçeye oranla borçları yüzde 55’ti. Benim bıraktığımda ise Devlet borcumuz 27 milyon liraydı. Belediye Bütçemiz ise 186 milyon liraydı.”

-“Benim belediyeye yakınlarımı işe doldurduğum söyleniyor. Bunlar doğru değil, Erdemir’e yakınlarımı iye koyduğum da doğru değil…”

Şeklindeki açıklamaları oldu Eski Başkan Uysal’ın…

***

Biri kaybetmiş, diğeri kazanmış; gerek siyasi, gerekse yönetim anlayışı diyelim; bu tür iddia ve savunmalar elbette olacaktır.

Tabi ki, işi tadını da tuzunu da kaçırmadın!

Burada Posbıyık’a eleştirim şu;

Son derece ciddi iddia olan “Hırsızlığında bir şerefi vardır, bunlar şerefsizce hırsızlık yapmışlar” sözünün altını doldurarak; Bazı belediye alınmalarındaki malzemelerin belediye depolarında değil de, şahıslara ait depolara çekilmesi…

Eski Başkan Uysal’ın, depo görevlilerine yönelik “bana güvenmiyor musunuz, saymadan alın” şeklinde talimat verdiği şeklindeki iddialarını yargıya taşımaması…

Çünkü, iddialarda, ‘belediyeyi zarara uğratma’ gibi bir durum söz konusu!

Hemen ekliyorum ki Posbıyık, bu tür konuşmalarını, olabildiğince kamuya ulaşabilecek (Belediye meclisi yada basın toplantıları, açılışlar gibi) yerlerde yaptı.

***

Uysal’ı eleştiriyorum, çünkü;

Her fırsatta “Hakkımda kimse ‘çaldı, çırptı, yedi, yolsuzluk yaptı’ diyemez sözlerini dile getiren (ve öyle de olduğuna inanıyorum) Hüseyin Uysal’ın, uzun süre sessiz kalması, ardından ise ‘bireysel programlarda’ derdini anlatmaya çalışmasıydı!

Sakın yanlış anlaşılmasın; her basın mensubu, -bizde haber atlatmak denir ya- haberi öncelikli vermek, kitleye duyurmak ister.

Adı Fikri, Doğan, Eyüp, Hüseyin, Sinan, İzzet, Yusuf, Vedat, Altan olmuş…

Mesele bu değil.

Mesele, böylesine ciddi iddialara verilecek yanıtın, aynı yöntemle; daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde yapılabilmesiydi!

O nedenle Hüseyin Uysal’ın savunmaya yönelik açıklamaları hep ‘kısır’ kaldı!

***

Ne yazık ki bu konuda 5 yılda anlayamadığım Uysal’ın bu tavrını da anlayamıyorum!

Anlayamadığım bir başka yanıtı ise;

Seçildiği dönem Belediye Meclis Üyelerinin belirlenmesine verdiği yanıttı!

Hadi, 31 Meclis üyesi sıralamasında 28’ine dahlin olmamış olabilir. Ancak, aralarında (yakın dostun) Reşat Latif’in de bulunduğu “kontenjan Meclis Üyeleri”ne dahlin olmadığını nasıl söylersin!

2014 yerel seçimleri öncesi aylarca birlikte gezip, birlikte seyahatlere gittiğinizi en azından ben biliyorum!

Bana kalırsa hala geç değil; Uysal, -iyi hazırlanmış bir şekilde- düzenleyeceği toplantıda karşılarına çıkacağı basın mensuplarına, söz konusu iddialara karşılık çok şey söyleyecektir!

NOT: Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Hakimiyet Gazetesi’nde bugün yayınlanan Köşe yazımı okumasının ardından telefonla arayarak; “bazı iddialarını yargıya taşıması” yorumuma yönelik bilgilendirmede bulundu.

Başkan, Özetle; Belediye başkanlarının suç duyurusunda bulunmadığını ancak, durumu İçişleri Bakanlığına bildirdiğini söyledi. Devamında da, böyle bir bildirimi yaptığını, İçişleri Bakanılğı müfettişlerinin gelerek, yaklaşık bir buçuk ay incelemede bulunduğunu, hatırı sayılır(!) bulgularla gittiklerini anlattı.

Görüşmemizde daha da önemli iddialar var ama ‘sohbet ortamında’ söylendiğinden aktaramıyorum!

Ve yine tekrarlıyorum; Eski Başkan Uysal, bu ve benzeri konuları çıkıp basın önünde anlatmalı.



8.11.2019 12:11:32

Bu yazı 1324 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.093.507

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
546 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1467 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri