(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YENİ YIL SOFRASI…

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Bir yılı daha geride bırakıyoruz.Kiminiz fazla kilolarından şikâyetçi, kiminiz kilo alamamaktan, kiminiz de 2018’de güzel bir başlangıç yapıp kilo verdi. Yeni bir yılı karşılarken yeni başlangıçlar yapmak; sağlığınız için sağlıklı beslenmeyi tercih etmek de yapacaklarınız arasında olsun ve buna yılbaşı akşamından başlayabilirsiniz…

Yeni yıla girerken hazırlanan fazla çeşit dolu sofralar ertesi gün kâbusunuz olmasın. Hazımsızlık, fazla alkol tüketimine bağlı mide bulantısı, baş ağrısı, ishal gibi sorunlara yol açmamak için yılbaşı akşamı daha masum ve ölçülü tercihler yaparak yeni yılabaşlangıç yaparak girebilirsiniz.

 Yeni yıl sofrasına çok aç oturmadan; yemekten 2-2,5 saat önce ufak atıştırmalıklar ile kan şekerinizi dengeleyip kontrollü yemek yiyebilirsiniz. 2-3 adet grisini ve 1 su bardağı süt veya 7-8 adet fındık yemek öncesi tercihleriniz arasında olabilir. Başlangıçta salata ve zeytinyağlılardan her çeşitten 1-2 yemek kaşığı olacak şekilde tercih edebilirsiniz. Eğer ara sıcaklardan börek vb. tercih ederseniz yemek boyunca ekmekten uzak durmakta fayda var. Ana yemek olarak gelecek olan protein kaynağı et/tavuk/balık vb. yanında pilav/makarna tercih edecekseniz yine ekmek-püre-çorba tüketmemeye özen gösterin. Finali tatlı ile yapmak istiyorsanız sütlü tatlıları ölçülü miktarda tercih edebilirsiniz. Eğer şerbetli tatlılar var ise; seçiminizi meyveli şerbetli tatlılardan yana yaparsanız hem fazla kaloriden kaçmış hem de kan şekerinizin dengesini bozmadan fazla besin alımınızı engellemiş olursunuz. Alkollü içecekler hem kalori açısından yüksek kalorili oldukları hem de sağlığınız açısından olumsuz etkileri olacağını hesaba katarak; tüketecekseniz de tercihiniz kalorisi düşük 1-2 kadeh şarap yönünde olabilir.

Gece boyunca az az ve yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yediklerinizi iyice çiğneyin. Hızlı yemek yediğimizde vücutta daha çok insülin salgılanır ve daha fazla yağ depolanmasına neden olur. Yemek sonrasında tercih edilen kuruyemişlerin başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok olumlu etkisi vardır. Ancak yağlı tohumlar olarak bilinen kuruyemişlerin ölçüsünü kaçırmak fazla kalori ve fazla kilo demek olduğuunutulmamalıdır. Bir avuç karışık kuruyemiş ile kendinizi sınırlayabilirsiniz.

Yılbaşı akşamı yemekte fazla kaçırdıysanız ertesi gün hafif bir kahvaltı ile yorulan midenizi dinlendirebilirsiniz. Bunun için yulaf ezmesi, süt ve kuru meyveden oluşan kahvaltı seçimi doğru olacaktır. Unutmayın yılbaşı gecesi yapacağınız seçimler sizin tercihiniz olacak ve ertesi gün pişmanlık yaşamamanız için her şeyden az az tüketerek 2019’asağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Mutlu, sağlıklı, formda bir sene geçirmeniz dileğiyle; iyi seneler…



31.12.2018 19:37:52

Bu yazı 2251 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 75.599.430

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
BİZE SORUYORLAR; SEÇİMLER NE OLUR?!


Devamını oku »

7.03.2024 09:10:26 tarihinde yazıldı
269 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
60 kez okundu



(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

DAHA GÜZEL NASIL BAKARDI Kİ!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1248 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2204 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri