(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ORGANİK GIDA NE DEMEK?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Organik; hemen hemen her marketin raflarında gördüğünüz ürünleri satın alırken kafa karışıklığınıza yol açan ; ‘Organik süt mü? Pastörize süt mü? Hangisini almalıyım?’ sorularını aklınıza getiren bir terim. Organik gıda; üretildiği topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü olan organik yöntemlerle üretilen gıdalar anlamına gelir. Organik gıda üretiminde en önemli nokta; ürün yetiştirirken aşılama ve yabani ot kontrolü için kimyasal yöntemler kullanılmaz. Toprak ve bitkiyi beslemek için doğal gübre kullanılarak yapılır.  ABD Tarım Bakanlığı  (USDA) standart oluşturmak için tüm organik gıdalara yönelik bir sertifikasyon programı oluşturmuştur. Bu standartlar; gıdaların nasıl büyüdüğü ve işlendiğini düzenleyen maddeler içerir. Organik olarak işaretlenmiş bir ürün USDA sertifikalı olmalıdır. ‘USDA Organic’ etiketi taşıyorsa; o ürün USDA Standartlarına göre üretilmiş ve işlenmiş demektir. Ürünün üzerindeki %100 organik etiketi; o ürünün tamamen organik veya organik malzemelerle yapılmış olması anlamına gelir. Sadece organik etiketi ise; %95 oranında organik anlamına gelmektedir.

Peki, Doğal Ürün ile Organik Ürün Aynı mı?

Doğal ve organik terimleri birbirleri yerine kullanılamazlar. Doğal ürün ile organik ürün arasındaki en büyük fark; doğal ürünlerin herhangi bir denetimden geçmeden üretilmesi; organik ürünlerin ise her aşamasının denetimden geçerek standartlara uygun olarak üretilmesi. Kendi topraklarında kendi yöntemleri ile gıda üreten bireylerin ürünlerine doğal denirken; organik ürün denilebilmesi için denetimden geçmesi ve sertifikasyon işlemleri gerekli.

Organik ürünler böcek ilaçları, zirai kalıntılar, antibiyotik vs. içermediğinden tercih edilebilir. Fakat fiyat politikası açısından organik olmayan ürünlere göre daha pahalıdırlar. Aynı zamanda organik gıdalar daha sağlıklıdır demek için yeterli miktarda bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Kısaca organik gıdalar daha titizlikle üretilir ancak besinsel olarak üstün diyebilmemiz için araya yetiştirildiği toprak verimliliği gibi birçok faktör girmektedir. Organik ürün alırken mutlaka etiket okunmalı; organik ürün olup olmadığına dair sertifikasının bulunup bulunmadığına mutlaka bakılmalıdır. Hemen hemen her gıdayı organik olarak tüketmemiz mümkün değil. Bu nedenle belli başlı gıdalar için organik olması tercih edilebilir. Örneğin yumurta gibi… Ancak organik demek illa daha faydalı demek değildir. Sağlığınız için aldığınız ürünlerin organik olsun olmasın mutlaka etiket okumasını yapmalı ve kararında tüketmeliyiz.

Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



3.04.2018 17:31:13

Bu yazı 2097 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.100.295

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
216 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
549 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1470 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri