(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BU MEYVELER YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIYOR…

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte pek çok kişi forma girmek ya da formunu korumak için çeşitli yöntemlere başvurmakta. Kısa sürede hızlı kilo vermek için sağlıksız (!) şok diyetler, çaylar, karışımlar vb. yöntemlere başvurarak vücudunuza aslında nasıl büyük bir kötülük yaptığınızın farkında olamayabilirsiniz. Amaç kilo vermek olunca sonuca; ‘En kısa yolla nasıl ulaşılırım?’ diyerek sağlığınızdan olmayın. Hızlı giden kilolar; hızlı bir şekilde fazlasıyla vücudunuza geri döner. Aynı zamanda bu süreçte böbreklerinize, midenize, metabolizmanıza verdiğiniz zararda yanında size kalır.

Zayıflama programlarında genellikle kalori yakımınızı yani metabolizma hızınızı arttıracak besinlere yer vermek önemli. Bu açıdan destek alabileceğimiz meyveler de şeker içerikleri göz önünde bulundurulduğunda genelde az tercih ediliyor. Ancak uygun porsiyon ölçüsünde tüketildiklerinde içeriklerine göre vücudumuzda yağ yakımına sahip etkileri de mevcut. Hem vitamin mineral alımınıza destek hem de kilo vermenize katkısı olabilecek meyvelere günlük zayıflama programınızda yer ayırmanız önemli.

Kivi: Yüksek C vitamini içeriği sayesinde metabolizma hızını arttırarak yağ yakımına destek olur. Bir porsiyon kivi; 1 orta boydur.

Armut: Yüksek lif oranı sayesinde kan şekerini düzenleyici, tokluk hissini arttırıcı etkisi vardır. Ara öğünlerde 1 orta boy; yaklaşık 100 gr armut tarçınlayarak tüketilebilir. Özellikle kabukları ile yenebilen meyvelerin kabuklarını tüketmek; posa/lif alımını arttırır.

Limon: Yediğimiz besinlerdeki hem demir emilini arttıran hem de metabolizma hızımızı arttıran limonun bu etkisi içeriğindeki C vitamini oranından kaynaklanmakta. Mümkün oldukça salatalarınızda, yemeklerinizde limonu kullanarak yağ yakımınızı hızlandırabilirsiniz.

Avokado: A,E ve C vitamini açısından zengin avokado yüksek antioksidan etkiye sahiptir. İçeriğindeki sağlıklı yağlar sayesinde; metabolizma hızımızı artırarak yağ yakımınıza destek olur. Bir porsiyonu yaklaşık; ½ orta boy avokadodur. Salatalarınıza yağ yerine avokado ekleyerek tüketebilirsiniz.

Ananas: Yüksek lif oranı, antioksidan etkisi ve C vitamini içeriği ile bir diğer yağ yakımınızı arttıracak meyveler arasında gelir. Bir porsiyon ananas; 1 dilim ekmek kalınlığında; ananasa eşittir.

Greyfurt: Yüksek oranda su içermesi ve düşük kalorili olması sayesinde doygunluk hissinizi arttırır. Bir orta boy greyfurt; 1 porsiyona eşittir. Salatalarınızda veya ara öğünlerinizde tercih edebilirsiniz.

Yeşil Elma: İçerdiği yüksek lif/posa sayesinde uzun süreli tokluk sağlar. Ara öğünlerinizde tarçınlayarak 1 orta boy elma tercih edebilirsiniz.

Çilek: Antioksidan kırmızı meyveler arasında gelen çilek; yüksek su içermesi ve tokluk vermesi ile 8-10 orta boyu rahatlıkla yağ yakımızı destekleyici olarak tüketilebilir.

Başlıca yağ yakımınızı arttıracak ve kilo vermenize yardımcı olacak bu meyvelerden günde 3-4 porsiyon tüketmeniz yeterli olacaktır. Ancak porsiyon miktarları aşıldığında; meyve şekerinin fazlası da kilo alımınıza sebep olacağı unutulmamalıdır. Hiçbir besinin tek başına yağ yakıcı özelliği yoktur. Günlük sağlıklı beslenme programıza ek olarak; metabolizmanızı hızlandıran  besinler ile destekleyici olursanız kilo vermeniz daha da kolaylaşacaktır.

Sağlıklı ve formda bir yaza merhaba demeniz dileklerimle…        



20.03.2018 11:37:56

Bu yazı 2496 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

29.03. 23:52:19
Kozlu diyor ki;

Yahu hocam dediğin meyvalar çok pahalı.


Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.093.696

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
204 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
546 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1467 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri