(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BAHARATLARIN ZAYIFLATICI ETKİSİ VAR MI?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Hemen hemen her yemekte kullandığımız baharatlar; sofralarımız vazgeçilmezi. Yemeklere tat vermelerinin yanı sıra sağlığımıza da pek çok yararlı etkileri var. Metabolizma hızımızı arttırarak kilo kontrolümüz üzerinde de etkileri oldukça yüksek. Çeşidi, rengi ve kokusu ile her birinin kendine özgü özellikleri ve yararları mevcut. Özellikle kilo verimi açısından değerli olan baharatlarımızı şöyle sıralayabiliriz;

Kırmızı Biber
Renginden de anlaşılacağı üzere yüksek miktarda antioksidan içeren kırmızı biber; metabolizma hızımızı arttırıcı ve bağışıklık sistemimizi güçlendirici özelliğe sahiptir. Etken maddesi ‘kapsaisin’ olan kırmızı biber kilo veriminde etkili ve vücuttan iltihap ve enfeksiyonun atılmasına yardımcı. Yemeklerinize veya yoğurdunuza tat vermek amacıyla ölçülü miktarda ekleyerek tüketebilirsiniz.

Zencefil
İyi bir anti-inflamatuar etkiye sahip olan zencefil; vücuttaki iltihabi durumlarla savaşan güçlü bir baharattır. Özellikle soğuk algınlığında ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında doğal ilaçtır. Aynı zamanda metabolizma hızınızı da arttırarak kilo vermeye de yardımcıdır.

Tarçın
Kilo kontrolü üzerindeki etkisi; kan şekerini düzenleyici olmasından kaynaklanmaktadır. Vücutta insülin duyarlılığını düzeltir. Tatlı krizlerinize birebir gelecek tarçını; süt, yoğurt veya meyvelerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

Zerdeçal
Son yapılan çalışmalar ile birlikte zerdeçalın kan şekerini dengelediği ve iştahı azaltıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Metabolizmanın harcadığı enerji miktarını arttırır ve yağın vücut tarafından sindirimini kolaylaştırır. Yemeklere hem renk hem de tat katmak amacıyla kullanabilir veya çayını tüketebilirsiniz.

Biberiye
Özellikle et yemeklerinde kullanılan biberiye; idrar söktürücü ve ödem attırıcı etkisi ile öne çıkmaktadır. Aynı zamanda barsak hareketlerini de düzenleyerek metabolizma hızını arttırır ve vücudun yağ yakımına destek olur.

Başlıca saydığımız bu baharatların dışında; kekik, karabiber, kimyon, nane ve karanfilin de kilo kontrolü üzerinde etkisi vardır. Ancak diyabeti (şeker hastası), kalp rahatsızlığı veya böbrek rahatsızlığı olanların baharatları; bir doktor veya beslenme uzmanı önerisi ve ölçüsü ile tüketmelerinde fayda var. Hiçbir besinin sizi tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur. Sağlıklı beslenme programınıza ek olarak tükettiğiniz baharatların zayıflamaya veya sağlığımız üzerine olumlu etkileri vardır. Her şeyden azar azar, ölçülü miktarda ve dengeli tükettiğinizde optimum beslenme (minumum hastalık riski, maksimum sağlık) sağlanacaktır. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…



9.01.2018 12:34:06

Bu yazı 2278 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.749.243

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
411 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2214 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri