(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TÜRKİYE VE BÖLGEDE BİLARDO…

Fikri KAPAN

“Sporun her dalı güzeldir” diyerek başlayalım ve son yıllarda, Türkiye’de katılımı yüksek şampiyonalarıyla dikkat çeken bilardodan bahsedelim istedim.

Aynı zamanda ‘sporcusu’ olduğum bilardonun, Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Ersan Ercan ve yönetiminin çabalarıyla, Türkiye şampiyonalarına sporcu katılımları 1200’leri aşarak dünya rekorları kırılan dönemi yaşamak elbette çok güzel…

Bilardonun, her ne kadar yıllar öncesinde ‘bireysel birkaç isim’ üzerinde yoğunlaşılarak gündeme geliyorsa, bugünlerde, Avrupa ve Dünya çapında Milli Takım düzeyindeki başarılarla adından söz ettiriyor olması, bu güzelliği bir kat daha arttırıyor. 

Örneğin, geçtiğimiz günlerde yapılan 3 Bant Dünya Kupası''nda Murat naci Çoklu''nun ''Dünya ikincisi'', Lütfi Çenet''in de ''Dünya Üçüncüsü'' olması göğsümüzü bir kez daha kabarttı.

Elbette, forması sayılan kıyafet zorunluluğu da bu sporun her dalındaki farklılığını ‘ayrıcalıklı’ kılıyor!

***

Ülke genelinden, bölgesel ve yerele doğru gelen bilardonun “3 Bant” dalındaki gelişmeler de, hemen hemen aynı paralellikte seyrediyor, gelişiyor.

Mesela Zonguldak ve ilçelerinde…

Zonguldak merkez ve Ereğli ilçesi ayağı 3 bant bilardoda epeyce kalabalık sporcu sayısına sahipler.

Ereğli, her ne kadar zaman zaman ‘salonsuz kalarak’ sporun gelişmesini sağlayamadıysa da, işin ciddiyetini hiçbir zaman elden bırakmayan özelliği ile bilinir.

Mesela; yıllar önce ilçedeki Bowlhouse isimli mekandaki bilardo salonunda düzenlenen “3 Bant Karadeniz Turnuvası”nı hatırlayanlar olabilir.

İnanın hala konuşuluyor!

***

Ne yazık ki, işletme zafiyetinden kapanan bu mekan sonrası Mithat İskender’in kısa süreli yaşatabildiği salonun ardından Ereğli uzun yıllar ‘salonsuz’ kaldı!

Son yıllarda ise Zonguldak’tan gelen aynı zamanda Bilardo Milli Takım antrenörü Deniz Yücesan’ın Ereylin Alışveriş Merkezinde açtığı salon, adeta ‘kurtarıcı’ oldu.

Burada düzenlediğimiz turnuvalarla, belki de ülke genelinde ‘en sık turnuva düzenleyen ilçe’ sıralamasında birinci oluruz!

Elbette bunda Yücesan başta olmak üzere birçok sporcu arkadaşımızın üstün gayretleri var. Kutlamak lazım.

Zira her turnuva; sanki Türkiye Şampiyonası’ gibi ciddiyet içinde, kılık-kıyafet, kuralların tam işlediği düzende yapılıyor.

Tabi ki böyle olunca da, ülke şampiyonalarına giden sporcularımız, daha bilinçli ve deneyimli olabiliyorlar.

***

Zonguldak merkezde ise Ereğli’ye göre daha iyi sporcular var. Bora Yayalar, Ali Kefeli, Serdar Berber, Hüseyin Uzun, Seyhan… gibi isimler bana göre çıktıkları karşılaşmalarda ‘daha profesyonelce’ davranabiliyorlar.

Kaldı ki, son yapılan “Türkiye 3 Bant Bilardo Zonguldak İl Birinciliği”nde de sonuç olarak ortaya çıkan tablo bunu gösterdi.

Elbette, buradaki arkadaşlarımızın şampiyonanın oynandığı salondaki masalara olan aşinalıkları, iyi tanımaları bir adım önde olmalarında da önemli katkı!

Kutluyoruz…

***

Buraya gelmişken, şunları da yazmadan geçmek yanlış olur!

Sporcu tecrübesi ve başarı yönünden Ereğli ve diğer ilçelerden daha iyi konumdaki Zonguldak için, ‘organizasyon’ açısından aynısını söylemek pek mümkün değil.

Evet, katılımı yüksek (75 sporcu) bir il birinciliği yapıldı.

Salonun vasıflarında eksiklik olsa da mekan işletmecisinin iyi niyet ve çabalarını görmezden gelmemek lazım.

Ancak, bu sporun ‘en resmi ayağı’ ve Zonguldak’ta da ‘resmi hakem’ olmasına rağmen, karşılaşmaların ‘hakemsiz’ oynanması kelimenin tam anlamıyla ‘handikap’tı!

Öyle ya; ıstaka ortalamasının uygulandığı şampiyonada; mesela ben, oynadığım karşılaşmada 3-5 ıstakayı yazmayı atlayabilirdim!

Bu durum da, eşleşmelerdeki sıralamaları baştan aşağıya değiştirirdi!

Çok önemsediğimiz kıyafet uygulaması (Ereğli’deki sporcular itiraz etmese) ‘evlere şenlik’ olacaktı!

Ankara’dan ‘Gözlemci’ sıfatı ile gönderilen kişi ise beraberlik hallerindeki uygulamayı yanlış yönettiği gibi, oyun sırasında masa dışına çıkan kırmızı topun nereye konulacağını dahi bilmiyordu!

Turnuvadaki eşleşmelerin aynı zamanda şampiyonada yer alacak sporcu tarafından hazırlanamayacağı dahi (her halde) bilinmiyordu!

Yanlışsam düzeltilsin; Salonda, turnuva süresince eşleşmelerin, kuralların ve sonuçların asılı olduğu panoyu göremedim!

Oluşan gruplarda, ‘en iyi ikincilerin hangi sonuç ve sayıya göre tur atlatılması’ konusuna ise girmek istemiyorum!

Aynı şekilde, şampiyonanın ‘hangi yolla sporculara duyurulması gerektiği’ koşullarını da..!

***

Hemen belirtmeliyim ki; tüm bu aksaklıklardan ‘birinci derecede sorumlu’ Bilardo İl Temsilcisi Bora Yayalar’ın, fark edilen ve hatırlatılan eksik ve aksaklıkların giderilmesinde gösterdiği çabayı da göz ardı etmemeliyiz.

Tabi ki, kupa törenine (sporcu katılımı az olsa da!) milletvekili düzeyinde davetlilin katılması son derece güzel gelişme.

***

Bunları şunun için yazıyorum;

Şöyle bir alışkanlığımız var, ‘görmezden gelinen eksiklikleri-aksaklıkları tekrarlama’!!!

Yani bazı işleri ‘oldu/bitti’ye getirme!..

Bu durum, sorumlu İl Temsilcisinden, biz sporculara kadar inen bir süreç! Yani çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendimize unutmayalım!

O nedenle; Türkiye’de ciddi atılım içinde olan, Zonguldak’ta da Türkiye şampiyonalarına katılımda büyük artış gösteren bu güzel sporu, “ülkeye örnek olabilecek” şekilde yapmamızda hiçbir engel yok!

Biliyorum ki, tüm aksaklıklara ve eksiklere rağmen, eğer bir organizasyon iyi yapılacaksa destek olacak isim çok olacaktır.

Unutulmasın ki (benim de yer aldığım) Türkiye şampiyonası 2. Etabında krem rengi pantolonla karşılaşmaya çıkan sporcu vardı!

Dolayısıyla, katılımı ile ‘iyi’ dediğimiz bu tür organizasyonların eksik ve aksaklıklarından ders çıkararak, ‘ülkede bahsedilecek’ seviyelerde organizasyonlara imza atılabilmesi kaçınılmazdır.

Kalın sağlıcakla…



3.10.2017 09:12:00

Bu yazı 1286 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 14 kişi online
Toplam ziyaret : 75.755.729

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
186 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1308 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri