(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ADI DEĞİŞEN ERDEMİR; BAKTIR…

Fikri KAPAN

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) yönetimi, uzun aradan sonra çıktığı yerel basın karşısında rahat görünümlü ancak, bir o kadar da ‘tedbirli’ tavır sergiledi.

Haklılık payları var mıydı?

Bence vardı!

Zira, ‘öküz altında buzağı aramak’ söyleminin en geçerli olduğu ortam için böyle olmak gerekirdi!

(Yanlış anlamadıysam) artık “Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) Maden Metalurji Grubu” olarak adlandıracağımız Erdemir Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan ve kurmaylarıyla birlikte katıldığı basın toplantısında; aslında ‘A’dan ‘Z’ye her şeyden bahsetti.

Hatta, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) henüz bildirilmemesine rağmen, (net rakamlar vermese de) 2. Altı ayın beklenti ve sonuçlarından da bahsetti!

***

Kimilerince; üzerinde en kolay yazılar yazılabilecek, yorumlar yapılabilecek (sanılan) Erdemir, aslında hiç de bu konumda olmayan bir kuruluştur.

Ereğli’de konuşlandırılması nedeniyle olsa gerek; bakılan küçük pencereden ne kadar görünebiliyorsa, o kadar yorumlanabiliyor Erdemir.

Aslında ne kadar büyüdüğünü görmeyenler, belki de görmek istemeyenler o kadar çoğunlukta ki

İlk kez askerlik dönemimde (1981) görme imkanı bulduğum İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (İsdemir) sahibi olmanın ne demek olduğunu bilmek lazım.

Elbette ‘Erdemir adına’ o bölgelere yapılan yatırımın, ülke ekonomisine sağladığını da…

Tabi, biz, sadece bunun, Ereğli’ye getirisine, yada ne getireceğine bakarsak, işte o pencereyi biraz daha küçültmüş oluruz!

***

Elbette, her fırsatta dile getirildiği gibi (!), Erdemir yerel sorumlulukları yerine getirmeli.

Buna da kimsenin itirazı yok!!!

Zira Yönetim Kurulu Başkanı Baktır ne diyor?

“Biz, sosyal sorumluluklarımızı da yerine getiriyoruz. Ancak, elbette karşımızda da toplumsal düşünen kurum ve kuruluşlar olmalı!”

Yani muhataplarının da ciddiyetine bakıyor Baktır, dolayısıyla Erdemir…

***

Yine Baktır’ın, Erdemir’in hizmet alımlarında ilçeye pozitif bakışının artacağını söylemesi de şehir için güzel bir gelişme.

Hatta, yakın tarihe kadar yüzde 35 olan hizmet alımlarını yüzde 45’lere çıkaracak olması, ilçe dışından alınan müteahhitlik hizmetlerinde dahi, firmaların Ereğli ve yakın bölgeyi tercih etmelerini istemesi çok daha güzel gelişme.

Tabi, Erdemir’ın takındığı bu olumlu tavrın, şirkete ürün veya imalat hizmeti verebilecek esnaf yada firmalarla da iyi görünmeli, gerekirse fiyat politikalarını bir kez daha gözden geçirmeleri gerekiyor. Zira, serbest piyasa ekonomisinde, “acımasız rekabetin” varlığını unutmamak lazım!

Açıkçası, ‘bacak bacak üzerine atarak ticaret yapma’ devri çoktan kapandı.

Bunun da en yakın örneğini (her zaman verdiğimiz gibi) komşu İl Düzce’de görmek mümkün.

***

Erdemir’in yatırımlarından bahsederken; Baktır, 350 milyon dolarlık yatırımın önemine değindi.

Bu yatırımın, Ereğli’ye mi, yoksa (yeni ismiyle) Oyak Maden Metalurji Grubu’na mı yapılacak olduğu yönündeki sorulara da, Baktır’ın ‘alan’ konusundaki söyledikleri sanırım açıklık getirdi!

Dar alanda kalan bir Ereğli Erdemir’e karşı, ‘devasa’ büyüklükteki bir İsdemir!..

***

Sanırım yanlış anlaşılmadım; Erdemir’in tank malzemesinde de kullanılabilecek şekilde “mukavemeti yüksek, dirençli sac üretimine geçmesinin” Hükümet politikalarıyla bağlantısı sorumda…

Baktır’ın, “Erdemir karlılık oranını daha çok katma değeri yüksek ürünler üreterek sağlayan bir kurumdur” söylemime takılarak, “Elbette kar edecek” şeklindeki uzun izahına da takılmadım dersem yalan olur!

Oradaki asıl sorum; eğer ihracatını artıramazsak, dolayısıyla ülkeye yeterli döviz girdisi sağlayamazsak mukavemeti yüksek, dirençli ürünü üretmenin ‘stratejik önemi’ bakımından ülke politikalarıyla ilgili olduğuydu…

Kaldı ki, Baktır da bu konudaki sözlerini bağlarken, “zaman zaman ülke politikaları ile bağlantılı gitmenin” önemini vurguladı!

***

Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır’ın, Erdemir işçisi ve yetkili sendika Türk Metal ile ‘tam bir uyum içinde’ çalışma yaşamı sürdürdüklerini söylemesi de son derece önemliydi.

Zira, yine son dönemlerde ‘sanki içeride taraflar arasında olumsuz bir hava esiyor’ spekülasyonlarına verilen en iyi yanıttı.

Elbette Erdemir gibi dev bir kuruluşta zaman zaman aksaklıklar olmuyor değil(dir!). Taraflara düşen de bu olası aksaklıkların bertarafını ‘en hafif ve doğru biçimde’ giderebilmektir.

Zira, dışarıda bekleyen birkaç ‘aç kurt’un(!), kendine malzeme (yem) yapmaya niyeti ile beklediğini biliyoruz!

***

Bu yönde, toplantıda (az da olsa) haddini aşan ifadelerin olduğunu yazmalıyım.

Basın mensupları olarak, ağzımızdan çıkanın, bir yerlerde kayıt altına alınmış olabileceğini unutmamakla birlikte, kurum, kuruluş ve kişiler hakkındaki sözlerimizde, yorumlarımızda ‘taplıma zarar verici’ ifadeler kullanmamamız gerekiyor.

Bir kuruluş yada kuruma (veya başındakine) “mafya” diyebilmek için, o kurum yada kişinin, bu doğrultuda bir kaydı, kuydu olması gerektiğini iyi bilmeliyiz!

Bunun dışındaki ‘ağır ithamlar’, her kim söylerse söylesin hiç yakışık almaz!

***

Şöyle toparlayalım;

Oyak Maden Metalurji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, (kendisinin de ifadesiyle) çoğunluğu hoş, açık, şeffaf ve transparan bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bu tür toplantıların da 3’er aylık dilimler halinde yapılması gerektiğini savundu.

Elbette, ‘böyle bir toplantıyı Erdemir camiasında yaşamamışsınızdır’ derken, Genel Müdür Sedat Orhan’ın, göreve başlaması sonrası yaptığı ilk basın toplantısının da böyle bir havada geçtiğini hatırlatmak gerekiyordu!

Tabi ki devamının gelmesi de en büyük dileğimizdi, hala da öyle…



14.09.2017 16:06:28

Bu yazı 2052 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

17.09. 09:56:55
ihtiyar diyor ki;

sayın kapan yıllardır EREĞLİ de hep buna şahit olduk güzüde basınımızın siz değerli mensupları öncelikle doğru haber ve doğru kaynak bu her kesim tarafından benimsenir ve siz gazeteciler itibar görürsünüz bazı kişi ve patronlar çıkarları için her şeyi söyler oldu buda toplumumuzun ister istemez zarar görmesine nedendir,bu olayları biraz irdelerseniz o kişiler siyasette sivil toplum örgütlerinde basında kamu yönetiminde bulunmaktadırlar bunlar bir şeyler yaptığını zannediyorlar ama yanılıyorlar şu an her söylev kendilerinden çok geleceğimiz olan TORUN larımız görecek. BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM sayğılarımla.


Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.096.207

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
548 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1470 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri