(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BAYRAMDA NELER KONUŞULDU NELER!!

Fikri KAPAN

10 güne ulaşan Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatili süresince elbette sadece tatil yapılmadı. Boş kalan insanlar hemen siyasi kulislere yöneliverdi!

“Kim, hangi partiden aday olabilir?”

Tabi öne çıkan iki parti oldu;

AK Parti ve CHP…

Adaylar da bu partiler üzerinden değerlendirildi.

***

AK Parti’de, Hüseyin Uysal, Fazlı Erdoğan, Ercan Candan, Fatih Çakır (Hatta Faruk Çaturoğlu), Yüksel Balcı, Yusuf Kalay!!! gibi isimler konuşulurken,  CHP kanadında ise Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Erol Çivici, Sertan Ocakcı, Osman Yavuz, Halil Posbıyık gibi isimler masaya yatırıldı.

***

Çakır’ın ‘yeniden ilçe başkanlığı’ kabulü ile sanırım Belediye Başkanlığı önü kapanmış oldu. Ancak, ‘Ereğli milletvekilsiz!’ söylemlerinin yükseldiği günümüzde, aynı yıl yapılacak genel seçimlerde Milletvekili adayı olur mu, bilemem!

***

Artık ‘Bayan’ (Baymış) bir olay haline gelen Yusuf Kalay’ın aday adayı olma klasiği ise siyasi kulislerde ‘espri konusu’ oldu.

Parti içinde karıştırmadık yer bırakmayan, her fırsatta da kendini ön plana çıkarırcasına tavırlar sergileyen Kalay’ın, “neredeyse muhtarlık seçimlerinde bile aday olacak” esprilerinin yapılmasına zemin hazırlamasını iyi düşünmesi lazım!

Siyasi kulislerde, ‘biraz siyasetsen uzaklaşıp, yasal sürece girmesi gereken işlerine daha çok yoğunlaşsa iyi olur’ şeklindeki ‘hicivli esprilere muhatap kalıyor Kalay..!

***

Tabi, Fazlı Erdoğan gibi; 2 dönemlik milletvekilliğinde, bölgeye hizmet ve yatırımların gelmesinde en büyük katkıyı sağlayan bir isim de yabana atılmıyor.

“Bireyselliğe bakmam, benim derdim Ereğli” söylemini her fırsatta dile getiren Erdoğan’ın, Ereğli Belediye Başkan Adaylığına soyunabileceği, yakın çevresince dillendiriliyor. Tabi bu konuda son söz kendisinin olacaktır. Milletvekilliği yapmasının ardından belediyeye ne der bilemeyiz ancak, böyle bir potansiyele sahip olduğunu kimse gizleyemez.

***

Yine eski Milletvekili Ercan Candan…

O da bu konuda henüz (en azından bana) bir kelime dahi etmezken, adının kulislerde dolaştığının bilinmesinde fayda var.

Bugünlerde ilçede daha da sık görünen, her fırsatta, her etkinlikte olmaya çaba gösteren Candan’ın bu tavır ve tutumu da insanların kulislerinde yer bulması son derece doğal.

***

Ve… Yüksel Balcı…

Bu konuda (hakkını yememek lazım) partinin en zor günlerinde (2009 Yerel seçimleri) kabul ettiği Belediye Başkan adaylığı döneminde oluşan tüm olumsuzluklara rağmen (bir önceki seçime göre) AK Parti’nin oylarını yükselttiğini hatırlatmalıyız.

Ancak, (o dönem) karşısındaki mevcut başkanın gücünü de anımsamak yeterli sanırım.

Böyle bir tablo yaşayan Balcı’nın, bu dönem Belediye Başkan adaylığı istemesi son derece normal bir gelişme olacaktır.

***

Tabi en potansiyel aday Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal…

Uysal’ı başarılı/başarısız bulan çevreler var ancak her iki kanadın da ortak görüşü;

“Uysal aday adayı olur, aday da gösterilir!”

Hatta bu söylemi biraz daha ileriye götürenler oldu!

Aslında parti içi muhalefet kanadı da olsa, bazıları şöyle söylemlerde bulundu;

“Belediye Başkanı(mız) Hüseyin Uysal her halde Kadir Gecesi doğmuş; genel merkezimiz bu dönem de onu aday gösterecek.”

Benzer söylemi, yine parti içinden bir başka önemli isimden duyduğumu da aktarmalıyım;

“Göreceksin Fikri Bey, 2019’daki seçimlerde de AK Parti’nin Belediye Başkan Adayı Hüseyin Uysal olacak…”

CHP’DEKİ KULİSLER

Açıkça belirtmekte yarar var ki, CHP kulislerinde isminden en çok bahsedilen eski belediye başkanı Halil Posbıyık oluyor.

İlerlemiş yaşına, yıpranan (fiziki) durumuna rağmen, ‘yine varım’ algısı oluşturmayı başaran Posbıyık’ın bu tavrı, partisinin kulislerinde beğeni de, endişe de yaratıyor.

Posbıyık’ın, seçildiği 1994’ten, kaybettiği 2014’e kadarki seçim bildirgelerindeki birçok taahhüdünü yerine getirmemesi de ciddi tartışılıyor.

Ancak, asıl tartışılan; “Artık CHP Posbıyık’ı aday göstermez, Genel Başkanımız (Kemal Kılıçdaroğlu) onun kalemini kırdı!” sözleri pek yabana atılacak türden değil.

Posbıyık’ın, son seçimlerde partisine sahip çıkmaması, (özellikle 7 Haziran ile 1 Kasım Genel Seçimlerinde) başka partiye (MHP) çalıştığı/ekibini yönlendirdiği eleştirileri, CHP’de önünün kesilmesine önemli etken gösteriliyor.

Tabi, 16 Nisan Referandumu’nda ortalarda görünmemesi de adına ‘olumsuz’ yazılan gelişme olarak kaydediliyor.

Ama partisine rağmen bir başka partiden aday olabileceği de konuşulmuyor değil!

***

Osman Yavuz, Belediye Meclis üyesi olarak hizmet verdiği CHP’de Belediye Başkan adaylığını en çok isteyenler arasında…

Partisinin kulislerinde, az da olsa ismi geçen Yavuz için olumlu konuşanlar da var elbette… Bu konudaki ‘hırsını’ yerinde bulanlar da…

***

Bakın, Erol Çivici’nin ‘yabana atılmamasını’ isteyenlerin sayısını epeyce fazla olduğunu hemen belirtmeliyim.

Özellikle ‘yerli kanadın’ üzerinde durduğu, tavır ve davranışlarıyla da ‘albenisini’ yükselten Çivici için ‘partiye ve Ereğli’ye yakışan bir aday olur’ yorumları çoğunlukla yapılıyor.

***

Elbette CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakcı da, Belediye Başkan Adaylığı için epey çaba harcıyor. Bir dönemler ‘henüz hazır değil’ yorumları yapılan Ocakcı’nın, ‘daha da iyi olacak’ yorumları yapanlar tarafından desteklendiğini biliyormuydunuz?

Ama (söylentiye göre) CHP Genel Merkezi’nin ‘teşkilatlarda görev alanlar Belediye başkanlıklarına aday olamayacaklar’ şeklindeki yaptırımı Ocakcı için ciddi bir olumsuzluk.

Yereldeki asıl olumsuzluk ise yeniden ilçe başkanı olması isteminde yanında görünen Posbıyık’ın, aslında ‘en büyük rakibi olması’ yorumları da CHP kulislerinde yer buluyor.

***

Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş’ın, “Eğer Gülüç Belde Belediyesi kapatılırsa Ereğli’den adayım” sözlerinin, partide ‘heyecan yarattığını’ kulislerde tartışanlar çoğunlukta.

“Ereğli’yi kaldıramaz” diyen bir kesime karşı “küçücük bir beldede, kısıtlı ekonomik, ekip, ekipman imkanlarla göze görünenleri yapan Ereğli gibi bir ilçede neler yapmaz ki…” diyenlerin çoğunluğundan bahsedebilirim.

1994 seçimlerini hatırlayan bir çok partili “unutmayın, o dönemler ağzı iki (siyasi) laf yapmaktan aciz Posbıyık hangi durumlara geldi!. Demirtaş neden olmasın?” sözleriyle de desteklerini gösteriyor.

***

Tabi, bir bayram süresince yapılan böylesi kulislerin altından daha çok sular geçecektir.

Belki henüz ismini duymadığımız ne aday adayları, ‘hevesliler’ çıkacaktır..

Ben, sadece başlayan mesai ile birlikte beyinlerimizin siyasi kanadının hareketlenmesini sağlamak istedim; o kadar!

Kalın sağlıcakla…



5.09.2017 09:03:34

Bu yazı 1605 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

07.09. 00:26:04
oktay diyor ki;

akp nin adayı yine hüseyin bey olur.chp nin sertan bey olur..mhp ercan candan der,halil bey ise meral hanımın partisinden girer.yada zonguldak büyükşehir olursa oradan aday olur ve halil bey zonguldağıda paşalar gibi alır.ereğlide artık harcanmasın halil bey ya zonguldak büyükşehir yada milletvekilliğinde uğraşsın jübilesini buralarda kullansın.ereğli zonguldak büyük şehir olunca köy olacak çünkü.


Şu anda 10 kişi online
Toplam ziyaret : 76.043.507

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
426 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1444 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri