(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KALBİNE İYİ BAK…

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Ülkemizde ve dünyada görülen ölüm sebeplerinin başında kalp hastalıkları geliyor. Dengesiz beslenme, artan hazır gıda tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, stres gibi birçok faktörden etkilenen kalbimize iyi gelen besinler var. Kalp sağlığımız için sağlıklı beslenmek başı çekiyor. Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme kalp hastalıkları riskini düşürüyor.
Balık: İçerdiği omega 3 yağ asidi sayesinde kan pıhtılaşmasını azaltır,ritim bozukluklarını düzenler,iyi kolesterolü yükseltir. Haftada en az 1 öğün balık tüketmeye özen gösterin. Özellikle yağlı balıklar omega 3 açısından daha zengindir. Somon, ton balığı, sardalya bunlara örnek gösterilebilir.
Zeytinyağ:Doymuş yağlar yerine (tereyağ,margarin vb.) zeytinyağı tükenmek kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Yapılan çalışmalarla Akdeniz tarzı beslenmenin temelini oluşturan zeytinyağı; o bölgede yaşayan insanlarda kalp krizi riskinin daha az olduğunu da ortaya koymuştur.
Elma: Yüksek miktarda lif/posa içermesi sebebi ile kan yağlarının düşmesini sağlar. Özellikle damar tıkanıklığına sebep olan Trigliserid yüksekliğini düşürücüdür. Yine aynı şekilde sebze ve meyvelerin tümü yüksek miktarda lif içermesi sebebi ile kalp sağlığını koruyucudur. Soflarınızdan salatayı eksik etmemekte fayda var…
Yulaf: Kolesterol düşürücü özelliğe sahip olan yulaf ürünlerinin; kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolü düşürerek; koroner kalp hastalığı riskini azalttığı yapılan araştırmalarla ortaya koyulmuştur.B6 vitamin, demir, çinko ve lif yönünden zengin olması LDL’nin düşürülmesinde etkendir.
Yağlı Tohumlar; Ceviz-Badem-Fındık: Omega 3 yağ asitlerinden zengin olan yağlı tohumlar balık tüketmeyenler için iyi birer alternatiftirler. E vitamini ve Selenyum içeriği sayesinde iyi birer antioksidan etkiye sahip yağlı tohumlar hem kalp damar hastalığına hem de kansere karşı koruyucudur. Günde 1 avuç yemiş tüketmek koruyucu ve yeterli olacaktır. Fazlası kilo kontrolünüzü olumsuz etkileyecektir.
Kuru baklagiller: Bitkisel protein olan kuru baklagiller; posa içerikleri sayesinde kalp dostudur. Haftada2 kez hayvansal proteinlerin (et/tavuk/balık) yerine tüketilmesi kan kolesterolünü dengeleyecektir.
Sonuç olarak baktığımızda kalp damar sağlığını koruyucu besinler; posa/lif içeriği ve omega 3 yönünden zengin besinlerdir. Kalp dostu 10 temelbesini;
 Somon,
 Yulaf,
 Sert kabuklu yemişler,
 Turunçgiller,
 Keten tohumu,
 Avokado,
 Sızma zeytinyağı,
 Nar,
 Brokoli
 Ispanak
sofranızdan eksik etmemekte fayda var. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim. Kalbinize iyi bakın…



9.05.2017 11:21:42

Bu yazı 2011 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.113.260

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
232 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri