(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MADEN SUYU MU ? SODA MI?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Her ikisinin de mideyi rahatlatıcı özelliği olduğunu bilmeyen yoktur. Genellikle maden suyu ve soda eş anlamlı kullanılmaktadır. Aralarındaki fark maden suyunun doğal; sodanın ise yapay olmasından kaynaklanır. Özellikle yaklaşan yaz aylarında mideyi rahatlatmak, terle kaybedilen sıvı ihtiyacını karşılamak için maden suyu doğru bir tercih olacaktır.
Maden suyu bir diğer adıyla doğal mineralli su; yer kabuğunun derinliklerinde uygun jeolojik koşullar ile oluşan bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne çıkan mineral içeriği yüksek olan, her türlü kirlenme riskine karşı korunmuş; mikrobiyolojik yönden uygun ve çeşitli özelliklere sahip olan doğal sudur.Mineralli suları diğer sulardan ayıran özelik, kaynağından elde edildiği anda spesifik miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 mg/l''den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 mg/l''den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir. Maden suyunun içerisinde; bikarbonat, sülfat, kalsiyum, klorit, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulunur. Miktarları ise markadan markaya değişiklik gösterebilmektedir.
Soda ise; içilebilir suya sodyum bikarbonat eklemek suretiyle tekniğine göre hazırlanmış karbondioksit ile gazlandırılmış ürün olarak tanımlanır. Tamamen yapay bir içecektir. Piyasada çeşitli meyvelerden yapılmış çilek/vişne vb. gibi meyveli sodalar içerdikleri şeker veya tatlandırıcılar, koruyucu ve renk verici maddeler nedeniyle tercih edilmemesinde fayda vardır. Meyveli soda yerine mevsimine göre taze meyve suyu sıkıp; içine maden suyu ilave ederek sağlıklı ve doğal bir içecek elde edebilirsiniz.
Sonuç olarak maden suyu besin değeri açısından çokça zengin olup; günlük diyette almamız gerek minerallerin çoğunu almamızı sağlar. Soda ise sadece mideyi rahatlatma özelliğine sahip yapay bir içecektir. Satın alırken üzerinde doğal mineralli su veya maden suyu yazmasına dikkat ederek; etiket okuyarak almakta fayda var.
Peki, günlük tüketim düzeyleri nasıl olmalı?
Maden suyu; büyüme çağında, hamilelikte, yaşlılıkta artan mineral ihtiyacının karşılanmasında doğal bir kaynaktır. Mide asidinin fazlalığını baskılayıcı özelliği vardır. Florür içeriği sayesinde özellikle çocuklarda diş çürümelerini önler. Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını karşılayarak cilde parlaklık ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.Solunum, idrar, her türlü sportif aktivitede terleme ile oluşan su ve mineral kaybının karşılanmasında yardımcıdır. Sağlıklı bir birey günde 2 şişe maden suyu tüketebilir. Soda için ise günde max. 2-3 şişe tercih edilebilir. Ancak hipertansiyonu ve böbrek rahatsızlığı olan bireyler içeriklerindeki sodyum miktarı nedeniyle maden suyu ve soda tüketmemelidir.
Sağlıklı ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



18.04.2017 09:49:42

Bu yazı 2578 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 76.104.955

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
225 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
553 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1472 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri