(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

YAZ GELİYOR DİYE BU DİYET HATALARINA DÜŞMEYİN!

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Kendini aç bırakarak zayıflamak; kendi çabaları ile diyet yapmaya başlayan bireylerin çoğunluğunun düştüğü en önemli hatadır. Tüm karbonhidrat kaynaklarının günlük beslenme programından kaldırılması ile başlar. ‘’Nasıl zayıflıyorsun? ‘’Sorusunun ilk cevabı; ekmeği kestim, pilav, makarna, patates yemiyorum olur. Ancak diyetten karbonhidrat kaynaklarının kaldırılması ile vücut enerji için kas içerisindeki karbonhidratlara yönelir ve sonuçta kas ve su kaybı yaşanır. Kilo kaybederken hep söylediğimiz esas ve kalıcı olan yağ kitlesinin kaybıdır.

ÜNLÜLERİN DİYETLERİ VE POPÜLER DİYETLERİ UYGULAMAK

‘’A ünlüsü bu diyeti yaparak bir ayda 10 kg verdi’’ cümlesi çok çekici gelse de; işin sağlıksız olan boyutunu düşünmek gerekiyor. 1 ayda verilen 10 kilonun çoğunun kas ve su kaybı olduğunu tahmin etmek çok da zor değil. Her diyet kişiye özeldir. Sizin boyunuz, yaşınız, günlük fiziksel aktiviteniz, biyokimyasal değerleriniz (kan şekeri, hormon testleri vb.) ve sosyo-ekonomik durumunuz göz önünde bulundurularak hazırlanan kişiye özel bir beslenme programı ile sağlıklı ve kalıcı olarak zayıflayabilirsiniz. Aksi takdirde kısa sürede hızlıca verdiğiniz kiloları geri alarak metabolizmanıza zarar vermiş ve boşa kürek çekmiş olursunuz.

KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAK

Kahvaltı atlandığında günlük alınan kalorinin büyük bir bölümünü silmiş olabilirsiniz ancak gün boyu yapacağınız gereksiz acıkmalara davet çıkaracağınızı da bilmeniz gerekiyor. Yapılan çalışmalarda güne kahvaltı yaparak başlayan bireylerin kan şekerlerinin gün içerisinde daha dengeli gittiği ve gereksiz atıştırmalıklardan uzak durduğu bulunmuştur. Gün boyu mide kazınması ve açlık yaşamamak için protein ve lif oranı yüksek bir kahvaltı ile güne başlamak diyet yaparken kaçamakları minumum seviyede tutacağınız anlamına gelir.

ARA ÖĞÜN ATLAMAK

Diyet yaparken aralara eklediğimiz dozunda sağlıklı atıştırmalıklar ile kan şekeri dengenizi sağlamış oluruz. Ancak ara öğünler sürekli atlandığında bir sonraki ana öğüne aşırı acıkmış olarak oturacağınızdan; aşırı besin alımı ile planladığınız şekilde zayıflayamazsınız. Ara öğün yaparken en önemli husus da içeriğidir. Özellikle protein oranı yüksek besinlerin ara öğünlerde bulunması tokluk sürenizi uzatacaktır. Kuruyemişler ölçülü miktarda ara öğünlerde yendiğinde protein oranı yüksek atıştırmalıklara örnek verilebilir.

SU İÇMEMEK

Su metabolizmanızın hızlı çalışması için en gerekli içecektir. Vücudunuzu susuz bıraktığınızda kilo verme hızınız da yavaşlayacaktır. Son yapılan araştırmalar günde 8 bardak su içen bireylerin içmeyen bireylere göre daha fazla kalori yaktıklarını göstermiştir. Eğer su içmeyi unutuyorsanız her öğün öncesi-sonrası su içerek ve evde her köşeye bir su şişesi koyarak alışkanlık edinebilirsiniz.

AZ YA DA FAZLA UYUMAK

Uyku esnasında salgılanan büyüme hormonu yağ yakımına destek olur. Gereğinden fazla ya da az uyuduğunuzda hormonal denge bozulur ve metabolizma hızını düşer. Diyet yaparken bu etkilerini göz önünde bulundurursak günde 8 saatlik bir uyku yeterli ve sağlıklı olacaktır.

SIK SIK TARTILMAK

Kilo vermeye çalışırken motivasyonunuzun yüksek olması bir diğer önemli faktördür. Her gün hatta her saat başı tartıya çıkıp sürekli kilo verip veremediğinizi düşünmek diyete adaptasyonunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Haftada bir defa aynı gün ve aynı saatte (en ideal zaman sabah aç karnına) tartılmak sağlıklı veriler elde etmenize ve hedefinize daha motive bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.

SAĞLIKLI VE GERÇEKCİ OLMAYAN HEDEFLER BELİRLEMEK

Diyete başlarken kendinize hedef koyarak bir yol çizerseniz;  başarılı sonuçlar elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır. Ancak ilk haftadan ; ‘’Bu hafta rahat bir 5 kilo hedefliyorum’’ derseniz; gerçek dışı ve sağlıksız bir hedefle diyeti ilk haftadan bırakmanıza sebep olacaktır. Sağlıklı kilo verme aralığı olan haftada 1 kilo vermeyi hedefleyerek ayda 4 kilo vermiş olursunuz. Ancak aşırı kilo sorununuz varsa bu rakam diyetin ilk haftalarında; haftada 2 kiloya çıkabilir. En doğru ve sağlıklı hedef aralığınız için bir diyetisyenden/beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.

Sonuç olarak; kilo vermeye ihtiyacınız varsa ve kalıcı olsun istiyorsanız; diyet yaparken tek bir yol herkes için geçerli ve uygun olmaz. Kişiye özel düzenlenmiş bir beslenme programı ile beslenme uzmanından destek alarak sağlıklı bir şekilde zayıflayabilirsiniz. Kendi yöntemlerinizle başarmak istiyorsanız da acele etmeden yeterli-dengeli beslenmeye özen göstererek ve bahsettiğimiz hatalara düşmeyerek sağlıklı zayıflamak mümkün. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…

 



28.02.2017 09:54:13

Bu yazı 2327 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 22 kişi online
Toplam ziyaret : 76.101.975

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
218 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
549 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1470 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri