(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

(BİR DAHA) YAZMAK ZORUNDAYIM!

Fikri KAPAN

Gazetecilik mesleği, ‘alaylı’dan başlayan sürecini ‘Mektepli’ dönemine geçirdiyse de, günümüzde her iki şeklide de muteberdir; bu halini de daha uzun yıllar koruyacak gibi geliyor.

“Okumanın yanı yoktur” sözünün temeli sadece ‘branşlaşmaya yönelik eğitim’ değil, yaratılan her zamanda, toplumsal ve bireysel fayda sağlayacak eserleri okumak için de söylenmiştir.

Bu küçük hatırlatmalardan (!) sonra ana konuya dönebilirim!

Gazetecilik mesleğinde de ‘alaylı’dan yetişmenin (avantaj mı, dezavantaj mı tartışılır!) içeriğinde okumak bir başka yer tutar.

Hele ki, ‘gazeteci’ olmayı kafaya koyan bir kişi, mesleğin icra edilebilmesi için, yine meslekle ilgili bir çok bilgiyi ‘olabildiğince’ iyi edinebilmeli.

Bu konuda her zaman belirtmişimdir; kendimi şanslı görüyorum. Zira Anadolu Ajansı (AA) gibi (bence) gazetecilik mesleğinin okulu konumundaki bir haber ajansının uzun yıllar muhabirliğini yaptım.

Yine gururla belirteyim ki, (Emekli) Orhan Akyüz, Nermin Akkaya, Ferdi Akıllı ama bir de Erdinç Aksoy gibi isimlerle çalıştım.

Haberin girişinden sonucuna, noktasından virgülüne; her ince detayına hassas davranılan AA’da, yaptığımız her haber didik didik incelenir, yazandan sonra en az iki gözden daha geçirilir, sonra servis edilir.

***

Küçük bir anekdot aktarmalıyım; Artık haberleri servis edilecek formata (çok yakın) yazabildiğim dönemdi. Bir gün Müdürümüz Akyüz telefonla arayıp, “Fikri ne yapıyorsun böyle, lütfen haberlerini bir kez daha gözden geçir” şeklinde eleştiride bulundu.

Merak ettim, ne olduğunu sordum.

“Bak” dedi; “artık düzgün haber yazıyorsun, biz de senin haberlerini çok fazla incelemeden gönderiyoruz. Ankara’dan aradılar, bir cümlede virgülü yanlış yerde kullanmışsın!..”

Elbette ‘azar işetmek’ iyi bir şey değildi ancak, “eğer ben bir virgül hatasına kadar haber yapmayı öğrendiysem, biraz daha dikkatle daha iyisini yapabilirim” diye de özgüvenimde bir parça daha artış oldu.

Bugün hala, ihtiyaç duyduğumda, (AA) Adana Müdürlüğü Baş Muhabirliğine atanan Erdinç Aksoy’u arayıp, üzerinde şüphe duyduğum bir konuyu sorup, doğrusunu öğrendiğim olur.

Hala eksiklerim oluyor mu? Elbette oluyor.

Acıleleden deyin, telaştan deyin, ukalalıktan deyin… Ne derseniz deyin ama oluyor.

Dikkat edilmeli mi? Evet edilmeli.

Elbette haberi en doğru ve hızlı yayına verebilmek son derece önemli… Ama başta ‘doğru’ verebilmek en önemlisi…

 

***

Bunu şunun için aktardım.

Bizim meslekte öğrenmenin sınırı yoktur. Mesleki ve habercilik anlayışının iyi bir kurum vasıtasıyla (günümüzde teknoloji imkanlarını da kullanarak) öğrenilmesiyle, bir muhabir, basın mensubu, gazeteci, kendini daha da geliştirip, yenileyebilir.

Hala ‘basın dilini’ bilmeden habercilik yapan ve kendini ‘gazeteci’ olarak tanımlayan, tanıtanları biliyoruz.

Kesinlikle, okuma-yazmasına laf söyleyemeyeceğim ancak, ‘haberciliğin üslubu’ denilen uygulamayı mutlaka öğrenmek gerekir. Zira, önemli olan o haberi yazıp, servis etmek değil, okuyucunun en iyi, en doğru, en yalın anlayabileceği yöntemi uygulamak önemlidir.

***

Etik kurallara çok fazla girmek istemiyorum; O zaman ‘ukalalaşma’ diyenleri de duyabiliyorum! Ancak, yaşamın her alanında olduğu gibi Gazetecilikte de ‘haber ahlakı’ diye bir şey var elbette!

Bu nedenle, “önce insan mı, önce gazeteci mi?” sorusunu bir kenara koyup, “ahlaklı gazeteci- ahlaklı haber” anlayışını kafamızda yer edindirirsek, işte o zaman işin belki de yarısını geçmiş oluruz!

Tabi, bir başkasının yaptığı, yazdığı haber üzerine yorum yapmak da olabilir! Ama burada da kafanızı iyi çalıştırıp, söylenenle, yazılanı iyi değerlendirip, önünü arkasını iyi okuyup, ona göre yorum yapmak, ikinci bir haber çıkarmak hakkına sahip olabilirsiniz.

Yoksa, söylenenin önünü arkasını görmeden, bir parçasını gözlerinize alırsanız, yaptıklarınız ile yazdıklarınıza ancak ‘gülerler’!

***

Bu yazı daha çoook uzayıp gider…

Çünkü sadece meslektaşlarımız değil, okurlarımıza da yazacak, bir çok sözümüz var.

Örneğin, karşılaştığımız çok önemli iki konu;

Bir kısım okuyucu, ‘suç iddiasıyla yakalanan/gözaltına alınan şahısların açık isimlerini yazmadığımıza sitem ederler. Hatta bu sitemlerini bazen yorumları içinde hakaretlerle de dile getirirler.

Değerli okurlar, bunu yazmamak ne korku, ne kayırma değil; yasa, basın meslek ilkeleri bunu gerektiriyor.

Suçu sabitleşmemiş şahsı, ‘zanlı’ dahi yazmanın suç olduğu bir ortamda, ismini açık verip ‘kişinin hak ve özgürlüklerine müdahale’ gibi çok önemli bir suç işleriz o zaman..

Tabi bir de, ‘neden yazıyorsunuz?’ sitemleri de var;

Aslında bunun yanıtı da üst kısımda var. Toplumu bilgilendirmek adına yapılan haberlerde, (özellikle asayiş haberlerinde) kişinin adını yazabildiğimiz gibi soyadını ise baş harfiyle yada her ikisini de baş harfi ile kullanmak mesleki hak. Ancak, olayda makam sahibi bir kişinin yakınının ismi geçiyorsa, ve o makam sahibinin adı soyadı açık yazıldıysa, şahsın isminin baş hafi, soyadı açık yazılabiliyor.

***

Biraz karışık olduysa, bir araya geldiğimizde (!) daha da net anlatabilirim.

Ama asıl anlatılması gereken şu; Bir haber yapılırken (helek ki tarafları varsa), olabildiğince taraflardan görüş alınmalı.

İddiaya dayalı haberlerde dahi, (iddia edeni açıklamayabilirsiniz) elinizde belge, bulgu olmalı.

Eğer bu ve benzeri tavır, davranış içerisinde mesleğimizi yaparsak, işte o zaman “kim gazeteci, kim değil” tartışmalarını çok daha geride bırakmış oluruz?

Aynı şekilde kamuoyundaki saygınlığımız da kat be kat artar!

Kalın sağlıcakla…

 



21.02.2017 09:48:09

Bu yazı 1597 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

26.02. 02:09:56
N.B diyor ki;

Kalemine sağlık... Tüm gazeticeler haber yaparken yazdaıklarınıza riayet edebilse keşke.




Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.755.167

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
185 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1308 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri