(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

NE KADAR SIKLIKTA TARTILMALIYIZ?

Deniz ÖZSAN
  Uzman Diyetisyen

Her gün tartılmak hemen hemen kilosunu takıntı haline getiren bireylerin yaptığı en hatalı davranışlarından birisidir. Gereksiz yere ve sık tartılmak diyet yaparken başarısızlık nedenleri arasında gelir. Günlük kilo değişimleri motivasyonunuzu düşürücü etki gösterir ve diyeti bırakmanıza neden olabilir. Yemekten sonra, kabızlık durumunda,ağır fiziksel aktivite sonrasında, bir gün önceden alkol tüketildiğinde veya kadınlarda menstürasyon dönemi öncesi ve sonrasında vücuttaki su oranı arttığından kiloya da artış olarak yansımaktadır.

Diyet yaparken her gün kilo kaybı olur mu?

Toplamda verilen kilo sizin için bir ölçüt olmamalıdır. Önemli olan vücut kas ve yağ miktarıdır. Kilo vermeye başladığınızda yağdan verilen kilo kalıcı ve sağlıklı olandır. Şok diyetler, popüler diyetler vb. sağlıksız yöntemler ile zayıflamaya kalktığınızda kas ve su kaybınız aşırı olmaktadır. Haliyle de verilen kilolar kısa sürede geri alınarak kalıcı olmamaktadır. Her gün tartıya çıktığınızda hiç kilo vermemiş olarak kendinizi görebilirsiniz. Ancak kas kitlenizde artış olurken; yağ kitlenizde azalma varsa bunu profesyonel tartı haricinde görmeniz imkânsızdır. Bu durum evde tartıya çıktığınızda ’’Diyet yapıyorum ama neden kilo veremiyorum?’’ diyerek motivasyonunuzun gereksiz yere düşmesine sebep olacaktır. 

Ne zaman tartılmalıyım?

En doğru tartım sıklığı haftada bir gündür. Tartımın aynı gün ve saatte, mümkünse sabah aç karnına tuvalete çıkıldıktan sonra yapılması doğruluğunu arttıracaktır. Kullandığınız tartının hep aynı olması, sert ve düz bir zeminde olması tartımın doğruluğu için önemli diğer noktalardır. Özelliklerde kadınlarda menstürasyon döneminde +1-2 kg artış görülmektedir. Bu dönemde yaptığınız ölçüm sonuçları fazla çıkacaktır.

Yapılan bir araştırmada kilo takıntısı olmayan; rahat bireylerin olduğu bir grupla kilo takıntısı olan sürekli bedenini ve tartısını takip eden bireylerin olduğu iki grup 3 ay boyunca kilo, yaş, fiziksel aktivite ve mevcut beslenme alışkanlıkları değerlendirilerek diyet tedavisine alınmıştır. 3 ay sonunda kilo takıntısı olmayan grup diğer gruba göre yağdan ve daha fazla kilo vermiştir. Kilo vermeyi veya form tutmayı her şeyden önce sağlığınız için yapmayı tercih etmelisiniz. Kazandığınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaşam tarzınız haline getirirseniz ömür boyunca form tutabilir ve kilo konusunda takıntılı olmaktan vazgeçebilirsiniz.

Sağlıklı, huzurlu ve formda günler geçirmeniz dileğiyle…



7.02.2017 10:25:50

Bu yazı 2638 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.110.120

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
229 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu

Deniz ÖZSAN { DİYETİSYENDEN... }
     Uzman Diyetisyen - denizozsan@gmail.com
ŞİMDİ DETOKS ZAMANI


Devamını oku »

20.05.2022 11:53:37 tarihinde yazıldı
2233 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri