(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

3 BANT BİLARDO; ZONGULDAK ŞAMPİYONASI

Fikri KAPAN

Bilardo; aynı zamanda iyi bir spor oyunudur…

Beyin, vücut, his ve sistemin birleştiği anda ‘mükemmele’ ulaşılabilecek bir spor dalıdır…

AYnı zamanda “Para verilerek oynanabilen” tek spor dalı da bilardodur sanırım!

Gerçi ülke ve dünya çapında ‘ün yapmış’ ustalar artık para verme yerine ‘kazanma’ yöntemine geçtiler ya..!

Örneğin Semih Saygıner…

Bu sporu biraz da ‘magazinleştirerek’ sevdiren, bu yolla da para kazanan sporcular arasında ön saflarda yer alır.

Ve bugün isimlerini çoğaltabileceğimiz birçok Milli/Usta 3 bant bilardocu uluslar arası arenada büyük başarılar elde etmiştir…

***

Aslında geniş kitlelerce bilinen ancak, Ereğli’de yıllar içinde kabuğuna çekilerek; kendi içinde küçülen spor dalı bilardo…

Şöyle 1970-80’li yıllara gittiğimizde, Ereğli’de açılan salonlara konulan bilardo masaları nasıl da ayrı bir hava katardı mekanlara… Gençler olarak “bir an önce sıra gelse de bir saat kadar oynayabilsek” hasretini yaşardık!

Tabi ki bölgemizdeki usta ıstakalar, bilardo tarihini benden daha iyi biliyorlar; zaman zaman da yaptığımız sohbetlerde anlatıyorlar… Katıldıkları birçok ulusal müsabakalarda elde edilen başarılardan söz ediyorlar…

Meydanbaşı yokuşunun başında; eski Meydanbaşı Spor Kulübü’ne kurulan ‘karambol’ tabir ettiğimiz oyunun oynandığı, 3 bant kategorisinin ise henüz’ yeni’ olduğu bilardo masaları, Erdemir Spor Kulübü’nün, Erdemir Stadı’nın üzerindeki lokalinde yeşil çuhalı masaları; Beydanbaşı yokuşundaki ‘Belcivan Kıraathanesinde, çuhası yırtık bilardo masasını..! Eğlenceyi Sevenler Derneği, Bilsat’ı…

Tabi ki işadamı Şemsi Durdu’nun henüz çocuk yaşlarda atıldığı ticarette, yine Meydanbaşı yokuşunda “Bulvar” ismiyle açtığı mekandaki bilardo masalarını..

Bunlar benim hatırlayabildiklerim…

Dedim ya; yerel hikayesini ustalar çok daha iyi anlatırlar bilardonun… Özellikle de “3 Bant” kategorisini…

***

Tabi askerlik sırası ve sonrası (1980-81) iyiden iyiye koptuğum bilardo ile Yeşiltepe mevkisinde açılan Bowlhaus Bovling ve Bilardo Salonu’nunda yeniden buluştum, “3 bant” şeklini de böylelikle oynamaya başladım. Ama ne yazık ki birkaç yıl sonra güzelim mekan kapandı; Ereğli’de ‘salonsuz’ kaldı.

Bir ara arkadaşımız Nihat İskender bir mekan açtı, uzun sürmedi…

Anlayacağınız Ereğli uzun yıllar bilardoya hasret gitti.

***

Şimdilerde Ereylin Alışveriş Merkezi’nin 5 katında Deniz Bilardo Salonu var…

Bu yıl, Zonguldak’ta Mavi Ay Bilardo Salonu ile Deniz Bilardo arasında sporcuların tercihi ağırlıklı Ereğli olunca, Zonguldak 3 Bant Bilardo Şampiyonası da bu mekanda yapıldı.

Ereğli’deki sporcuların uzun yıllar özlemiydi; şampiyonanın Ereğli’de yapılması…

Zonguldak, beceri ve tecrübe konusunda Ereğli’den bir ‘Tık’ önde… Buna rağmen yarı final öncesi Ereğlili sporcular Özkan Çömeten ve Ersin Aktaş, aynı zamanda İl Temsilcisi Bora Yayalar ve Serdar Berber gibi isimlerin bulunduğu gruplardan çıkarak yarı finale kaldılar.

Ancak, -şanssızlık da demek gerekir-  finale çıkmak nasip olmadı, sağlık olsun…

Final da Zonguldaklı iki sporcu Hüseyin Uzun ve Ali Bülbül arasında oynandı, ipi göğüsleyen Uzun oldu…

Kutluyoruz…

***

Henüz şampiyonanın başlamasıyla birlikte gördüğümüz eksikleri haberimizin altına “Haberin içinden” kısmında dile getirmiştik.

Tabi ki bir kısmını..!

Aslında yazılacak daha çok şey vardı ancak hem şampiyonaya gölge düşürmemek, hem de yeni göreve atanan İl Temsilcisi Yayalar’ı yıpratmamak için ‘ivedi önlem alınabilecekleri’ gündeme taşıdık.

Ne yazık ki, şampiyona tamamlanana kadar bir tedbir alınmadığı gibi Yayalar tarafından yayın kuruluşumuza tepki gösterildiğine de şahit olduk!

Neyse ki Yayalar, final maçı sonrası Hakimiyet’in uzattığı mikrofona, “eksiklerimiz oldu, düzelteceğiz” şeklindeki sözleri ile bir nebze gönülleri almış oldu.

Şunu hemen hatırlatmalıyım ki; ne Hakimiyet’in ne şahsımın, ne de bünyemizdeki ekibimiz kimsenin ‘gazına’ gelmeyeceği gibi, kişilere ‘kızsa da’ bunu haberinde ‘kişiselleştirmez’, düzeltilmesi için eleştirisini yapar.

Kaldı ki, tavır koymak istesek, Yayalar’a da, ismini saklayarak yorum gönderenlere tavır koyardık!

Tabi ki, haber ve eleştirileri alanlar, sadece kendi bakış açılarını ve yaşadıklarını ön planda tuttuklarından tepki gösteriyorlar ama bir süre sonra gerçeğin farkına vararak doğruya yönelebiliyorlar!

***

Bu kısmı çok uzatmak istemiyorum. Sadece Yayalar’ın da ifade ettiği gibi “alması gereken ders varsa almalı, düzeltilmesi gereken varsa düzeltmeli, yapması gereken varsa da yapmalı.”

Zira bulunduğu yer bunu gösterir.

Yoksa “ona kızdım böyle yapacağım, şunu sevdim değiştireceğim” mantığı ile belki ‘kişisel tatmin’ yaşanır ancak Zonguldak’ta bilardo sporunun geleceğine zarar verilir biline..!

***

Bu arada ‘es geçilmemesi gerekir’ bir detay var ki, o da Deniz Bilardo Salonu’nun ev sahipliği…

Her ne kadar Yayalar deyim yerindeyse ‘Çiçeği Burnunda İl Temsilcisi’yse de, bir çok eksiği kapatan ismin, eski Zonguldak Bilardo İl Temsilcisi mekan sahibi Deniz Yücesan’ın olduğunu yazmalıyım.

Tabi ki, katılımı yüksek bir turnuvaya ev sahibi yapan Ereğlili sporcuları da kutlamak gerekir.

Sanırım şampiyona seneye Zonguldak’ta Musa Çakmak’ın yeri Mavi Ay’da olacaktır. Aynı katılım ve centilmenliğin olması dileğiyle…

Elbette hata ve aksaklıkların en aza indirilmiş şekliyle…



24.01.2017 09:56:26

Bu yazı 1821 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (5)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

24.01. 14:00:50
Haluk Çep diyor ki;

Bilardoya ilk hizmet vermeye başlayan ve Ereğliye ilk Semih saygıneri getiren ve sonrasında benimde sahibim olduğum BILSAT bilardo spor salonunuda unutmayalım Fikri abim :-)
24.01. 15:12:57
Deniz YÜCESAN diyor ki;

EREĞLİ MİZİN VE SPORCULARIMIZIN HAKETTİĞİ KADAR GÜZEL NİCE TURNUVALAR YAPARIZ İNŞALLAH SAYIN FİKRİ KAPAN.SPORUMUZA GAZETENİZDE VERDİĞİNİZ YER İÇİN SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
24.01. 15:40:19
Tahir YURTOĞLU diyor ki;

''BEN SPORCUNUN ZEKİ ÇEVİK AYNI ZAMANDA AHLAKLISINI SEVERİM'' SÖZÜNÜ HATIRLATMAK İSTERİM..BİZLER BU SPORU SAYGI KURALLARI İÇERİSİNDE YÜRÜTMEYİ DÜŞÜNEN SPORCULARIZ.BİZİM İŞİMİZ DEDİKODU VEYA BİRİLERİNİ KARALAMAK DEĞİL,MASAYA ÇIKTIĞIMIZDA OYUNUMUZU NASIL İLERLETİRİZ'İ SAĞLAMAKTIR.ZONGULDAKTA OLMUŞ EREĞLİDE OLMUŞA TAKILMAYIP TURNUVA OLMUŞA KİLİTLENİRSEK BİR ADIM İLERLEYEBİLİRİZ.BEN BU OYUNU 2 SENEDİR OYNAYAN BİR SPORCU OLARAK ŞUNU GÖZLEMLEDİM:KENDİSİNE SAYGISI OLMAYAN İNSANLARIN DİĞER OYUNCULARA HİÇ SAYGISI OLMUYOR MAALESEF.BİRAZ SAYGI.KÜÇÜK BÜYÜĞÜNÜ,BÜYÜK KÜÇÜĞÜNÜ TANIR VE SEVERSE BU İŞ OLDU DİYEBİLİRİM.HERKES KENDİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI..BU SPOR ÇOK GÜZEL BİR SPOR,KİRLETMEYE ÇALIŞANLARA SESLENİYORUM..YAPMAYIN!!!!!!!!!
24.01. 18:12:27
Kefeli. diyor ki;

Bir Fikri Kapan da bize lazım. Bu sporu sürekli gündemde tuttuğun için teşekkürler.
24.01. 19:02:36
MOLLAOĞLU diyor ki;

Eksisiyle artısıyla bir turnuvayı geride bıraktık. Bardağa dolu tarafından bakmanın gerektiğini düşünüyorum. Listelerin yapılış aşamasından tutunda kupanın verildiği ana kadar olan tüm eksiklikler kimini hakemlerimizin hatrı sayılır tecrübeleri kimi salon sahibi aynı zamanda eski il temsicisi Deniz YÜCESAN ın bilgi birikimi sayesinde bir şekilde aşıldı. Güzel olan bir şey daha varki mevcut il temsilcisi Bora YAYALAR ın devam eden süreçte Zonguldak bilardo camiasına gerek ödenek gereksede idman salonu ve masaları hakkında verdiği taahhütler. Şayet tüm bunlar gerçekleştiği takdirde Zonguldağ'ın Türkiye Şampiyonlarına daha çok ve daha kaliteli bilardocular göndermesi kaçınılmaz olacaktır. Es geçilmemesi gereken bir konuda şu ki Sayın Fikri KAPAN ( Fikri abimiz) ilk turdan kupa kaladırılma anına kadar turnuvayı adım adım takip edip kamuoyuna aktarmak adına gerek sosyal gerek yazılı basında yaptığı haberler için kocaman bir teşekkürü hak ediyor. TEŞEKKÜRLER FİKRİ abi...


Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.029.703

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
419 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1437 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri