(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ’DEN TARİHİ LAHİTLER Mİ KAÇIRILDI?:

Recep ÇETİN


Tarihi kaynaklarda Ereğli’de HZ İSA’nın Havarilerinden Aziz Andreas’ın Hıristiyanlığı yayma mücadelesi verdiği belirtilmektedir. Bu konuda daha önceki yazılarımızda çeşitli yazarlardan ve kaynaklardan iktibaslarda bulunmuştuk. Bu iktibaslarımız EREĞLİ tarihine dair olan iktibaslardı. Çünkü bizim için, Ereğli’deki “AZİZ NİKOLAS LAHİT KAYA MEZARI” tabelası dikkate değerdi. Antalya-Demre’de bulunduğu belirtilen NOEL BABA Mezarı ile Ereğli’deki Aziz Nikolas Lahiti arasında bir ilgi-ilinti var mı diye sorgulamıştık. Tabii ki net sorular olmadığı gibi net cevaplar da bulunamazdı. E haliyle konunun 1-2 bin yıllık geçmişi vardı.

Belirttiğim gibi, geçen haftaki yazımızda (21.12.2016) “AZİZLER ŞEHRİ EREĞLİ” başlığıyla Ereğli’deki lahiti olduğu belirtilen AZİZ NİKOLAS’a dair araştırmalarımızı paylaşmıştık. Fakat o yazımızdan sonra ilginç bilgilere ve yerel medya haberlerine şahit olduk. O haberlerdeki İDDİAYA göre, bizim, AZİZ NİKOLAS’ın mezarının-lahitinin olduğunu paylaştığımız fotoğrafın olduğu aynı yerde, Hz İsa’nın mezarı olabileceği belirtilmektedir. İlginç..

BU BİR İDDİADIR VE YEREL MEDYADA YER BULMUŞTUR.. Daha enterasan şeylerle ifade edilen o iddia içinde; Hz İsa’nın ölümü sonrasında bir şekilde Ereğli/Kilise Mağarasındaki bu bahsedilen mekana defnedildiği de (aynı iddia içinde) belirtilmektedir. (Hz İsa’nın ölümü – mezarı ve göğe yükselişi konusundaki iddialara ve kaynaklarda belirtilenlere rağmen). Bu konuda biz, söz sahibi olabilecek yetkin bir kişilik değiliz, fakat konunun (Dinler Tarihinin) yetkili uzmanları tarafından değerlendirile(bile)ceğini düşünmekteyiz. Ama her şeyden önce Cehennemağzı Mağaralarında bulunan lahitinin-mezarının olduğu belirtilen AZİZ NİKOLAS’ın kim olduğu ortaya konulmalıdır. Ki böylelikle, Ereğli’deki çeşitli spekülasyonların ortaya atılması mümkün olmasın!.
***

Şimdi Ereğli yerel medyasında yayınlanan o ilginç haberleri şöylece paylaşalım:

Şu haber 31.10.2010 tarihli Ereğli Can Haber’de yayınlandı. Haberin başlığı “Ereğli’nin lahitleri ne oldu?” idi. Haberin içeriğinde şu ifadeler var: “Bir rivayete göre Hz. İsa''nın eşi ve çocuklarına ait olan lahitler, kaçırılmış durumda. Bundan 3 yıl önce gerçekleşen bu olay sonrası açılan soruşturma olduğu öğrenilirken, edinilen bilgilere göre devletin görevlilerinin de bu işin içinde olduğu konuşuluyor.”
“Sağ-sol kavgası ile millet uyutuldu mu?”: “İddialara göre bu lahitler, Cehennemağzı mağaralarında tadilat var gibi gösterilip, uluslararası kaçakçılık şebekesine verilmiş. Lahitlerin, buradan Yunanistan''a oradan da Vatikan''a gönderildiği belirtiliyor.”
“Lahitlerin kaçırılmasında Vatikan’ın parmağı var mı?”: “Vatikan''ın bu eserleri ufak bir kentte sakladığı da söz konusu iddialar arasında. Bu kentte birçok tarihi eserler olduğu söyleniyor.” “Yine iddialara göre, bu lahitler kaçırılırken Kdz. Ereğli''de sağ-sol odaklı ufak çaplı bir tartışma yaşattırılıp, dikkatler oraya çekilerek eserlerin kaçırılmasına göz yumulmuş.”
“Bu işin içinde kimler var?”: “Rıdvan Saygı adlı Ereğlili bir vatandaş tarafından konu ile ilgili Kültür Bakanlığı Müfettişler Kurulu Başkanlığı’na e-mail atıldığı belirtilirken, geri dönüşü olmaması da dikkat çekmiş. O zaman Rıdvan Saygı''nın aklına da, “Acaba Kültür Bakanlığı da bu işin içinde mi?” diye bir izlenim oluşmuş. Saygı bu lahitlerin Kültür Bakanlığı envanterinde mevcut olduğunu söylüyor.
Kaynak:Can Haber-31.10.2010: http://www.canhaber.com/yasam/ereglinin-lahitleri-ne-oldu-h4.html”

***
EREĞLİNİN SESİ 25.10.2010’da “Şok iddia; Ereğli''de uluslararası kaçakçılık!!” başlığıyla şu haberi yaptı: “Can Haber Gazetesi, Cehennem Ağzı Mağaralarından lahitlerin Yunanistan''a kaçırıldığını iddia etti. Gazetenin iddiasına göre Ereğli''de önce siyasi kavga yaratıldı, bu kargaşada kaçakçılık yapıldı. Haberde, resmi görevlilerinde işin içinde olduğu öne sürülüyor”..

EREĞLİNİN SESİ yine 02 Aralık 2010 tarihli bir haberinde de “Lahitler ne zaman ve kimler tarafından kaçırıldı?” başlığı altında şu ifadelere yer veriliyor:
“Bilindiği gibi bu iddiayı Can Haber Gazetesi ortaya atmış ve olayın içerisinde bazı kamu kuruluşlarında görevli olanların da bulunduğunu iddia etmişti.. Olay, CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk tarafından TBMM gündemine de taşındı. Köktürk Kültür ve turizm Bakanı Ertuğrul Günay''ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı''na soru önergesi verdi. Ereğli''nin Sesi''nin yatığı araştırmaya göre; Cehennemağzı Mağaraları ve burada bulunan tarihi eserler 1998 yılında Müze Müdürlüğü''ne devredildi. 1998 yılında Müze Müdürlüğü''ne devredilen mağara ve tarihi eserlerde, o yıldan bu yana herhangi bir kayıp görünmüyor. Lahitlerin Yunanistan''a kaçırıldığı iddiası ise 1998 yılından önce olabileceği ihtimalleri üzerinde duruluyor. Çünkü 1998 yılından önceki hiçbir tarihi eserin Müze Müdürlüğünde kaydı yok. O yıla kadar da tüm tarihi eserler ile mağaraların Belediye sorumluluğu altında bulunduğu biliniyor”..

Yukarıdaki haberde, Lahitlerin Yunanistan’a kaçırıldığı ve bu kaçırma tarihinin de Ereğli’de Müze Müdürlüğü kurulmazdan önceye (1998’e) intikal edebileceği yorumunda bulunulmuştur.
***

Şu HABER Ereğli’de yayın yapan GAZETETÜRK’ün 34. Sayısında yayınlandı: “PAPA’NIN İSTİFASININ EREĞLİ İLE NE BAĞLANTISI VAR?”:

“Papa 16. Benedict’in istifasının Kdz Ereğli’de yaşanan tarihi eser kaçırılma olayı ile bir bağlantısı olduğu öne sürülüyor”..
“Lahit, Cehennemağzı Mağaralarından Kaçırıldı mı?: Hıristiyanların ruhani lideri Papa 16. Benedict şok bir karar ile görevini bıraktığını yani istifa ettiğini açıklayan bir mektup yayınladı. Bu istifa haberi Hıristiyan alemi için şok etkisi yarattı. Papa’nın istifasının Kdz Ereğli ile bağlantısı olduğunu iddia eden Ereğlili RIDVAN SAYGI, ilçedeki Cehennemağzı Mağaralarından kaçırıldığını iddia ettiği lahitlerin Vatikan’a gittiğini ve bu lahitlerin Hıristiyan dünyası için çok önemli olduğunu söyledi.”
“Uluslararası Kaçakçılığı Hükümet Biliyor mu?”: “Vatikan’da olduğu iddia edilen ve bir gazetecinin söz konusu lahitleri görüntülediği vurgulanan bu durum, Ereğli’deki lahitlerin kaçırılmasının basın-yayın yoluyla deşifre olmasından dolayı Papa’nın istifa ettirmiş olabilir. Bu yaşananları Bakanlık da biliyor. Bu olay yaşanmışsa ve bu işe devletin görevlileri de bulaşmışsa o zaman bu yaşanan sıradan ve basit bir olay değil. O zaman uluslararası bir kaçakçılık olayı.. Eğer bu iş yapılmışsa Ereğli’nin değil, ülkenin değil, dinlerin tarihi de sıkıntıda” dedi. Kaynak: GazeteTürk/Ereğli-15.03.2013
***

Şimdi de şu haberi paylaşalım:



“KÖKTÜRK; kaybolan lahitleri Bakana sordu”:

“CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Cehennemağzı Mağaralarında kaybolduğu iddia edilen lahitlerle ilgili soru önergesi verdi” 01 Aralik 2010 - EREĞLİNİN SESİ

"CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Kdz. Ereğli Cehennemağzı Mağaralarından" çalındığı öne sürülen bazı lahitlerle ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi."
“Günay soru önergesinde şu soruyu sordu: Bir rivayete göre, Hz. İsa’nın eşi ve çocuklarına ait olan lahitler, kaçırılmış durumda. İddialara göre bu lahitler, Cehennemağzı mağaralarında tadilat var gibi gösterilip, uluslararası kaçakçılık şebekesine verilmiş. Lahitlerin buradan Yunanistan?a oradan da Vatikan?a gönderildiği belirtiliyor?”

“1-Bir rivayete göre Hz. İsa’nın eşi ve çocuklarına ait olan lahitlerin Kdz. Ereğli’den kaçırıldığı haberleri doğru mudur? Bu konuda başlatılan bir soruşturma var mıdır?
“2-Kdz. Ereğli’den kaçırıldığı iddia olunan bu lahitler Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde kayıtlı mıdır?".. “İddia olunduğu gibi bu lahitlerin kaçırılması olayına karışan Bakanlığınız nezdinde veya diğer kamu kurumlarında çalışan devlet memurları var mıdır?”
http://www.ereglininsesi.com/eregli_319/kokturk-kaybolan-lahitleri-bakana-sordu.html

***
Evet, EREĞLİ yerel medyasında yayınlanan iddialar böyle. Biz bu yazımızda sadece o yayınları paylaşmış olduk. Bu yazımızın “AZİZLER ŞEHRİ EREĞLİ” başlığıyla yayınladığımız yazıyla birlikte okunmasını öneririz. Çünkü sorular arttı..
http://www.ereglihakimiyet.com/yazarlar.asp?id=1824

 

 



27.12.2016 10:06:22

Bu yazı 2892 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.742.584

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
400 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
182 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1304 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
524 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri