(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ÇEŞTEPE’DE 1600’LÜ YILLARA AİT, OSMANLI MEZAR TAŞI

Recep ÇETİN

ÇEŞTEPE: 

“Keşiş-tepe”-“Keşif-tepe” olarak da belirtilen bu tepe, Baba Burnu eteklerindedir. Çeştepe’ye uzak bir yerden bakıldığında tümülüs’ü andıran dolma toprak mekandan oluştuğu görülebilecektir. Bahsedilen bu Tümülüs’ün (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik)önemli bir mitolojik dönem kişisine ait olduğu sanılıyor.

Türklerin, Anadolu’daki ilk yerleşimlerinde, daha çok stratejik öneme haiz noktalara yerleştikleri de bilinmektedir. EREĞLİ de tarihteki özel konumu nedeniyle, bu değeri taşıyan bir kenttir.

 

TÜRBE ÇEVRESİNDEKİ MEZARLIKTAKİ BAZI TAŞLAR

 

Yeniçeri başlığı taşıyan bu mezar taşında şu ifadeler yazmaktadır:

DELİ BAKUR OĞLU-

BAKUR MUSTAFA-

RUHUNA FATİHA-

HİCRİ-1087 (M.1670’li yıllar)..

‘Bakure’ kelimesi Osmanlıca’da, ‘erken yetişen-turfanda-genç’ gibi anlamlara gelmektedir.

Evetbu mezar taşının, Hicri 1087 yılı taşı olduğunu görüyorsunuz.Bu taşın, Miladi takvim ile 1670’li yıllarda yazılmış-dikilmiş bir taş olduğu anlaşılmaktadır. Taş bu haliyle bile tarihi önem arz etmektedir.

Yöredeki, tarihi bilgiler aksettiren ve günümüzde nadiren bulunabilen bu türdeki taşlar, çeşitli sebeplerle hep yok edilmişken, bu taş her ne hikmetse yerinde durabilmiştir. Bu ve benzeri taşların (yerinde) muhafaza edilmesi, EREĞLİ’nin Türk İslam tarihi adına önem taşımaktadır.

Çeştepe’de (kitap çalışması çerçevesindeki araştırma gezilerimizde tespit ettiğimiz) bu taş; orta yerinden kırılmış ama bir vatandaşımız, kırık kolu tutturmaya çalışan tahta payandalar gibi iki yanına küçük tahta parçaları koymuş ve samanteli ile çevresini bağlanmış. Mezar taşının başlığı ise aşağıdaki fotoğrafta görülmektedir ki Osmanlı mezar taşlarındaki başlıklar, ilgili şahsın dünyadaki konumunu-makamını da belirtir şekilde hazırlanır. Zannımızca bu taştaki figürler de bir yeniçeriye işaret etmektedir.

 

 

BU MEZAR TAŞI DA..

Çeştepe’dekiTürbenin yanında büyük bir mezar taşı daha bulunmaktadır. Çeştepe’den bazı vatandaşlarımız“bu mezar, yukarıdaki türbede yatan zatın babası” diye duyduk dediler. Bu mezar taşı, 1-2 metre uzunluğunda olup, üzerinde bir yazı-kitabe tespit edemedik. Fakat ayak ucu taşı olabileceğini düşündüğümüz 1 metre kadarlık başka bir mermer taş da dikkatimizi çekti. Bunun yanında ilgili mezarın olası 3-4 metre kadarlık boy uzunluğu da dikkatimizi çekti.

 

       

TÜRBENİN YANINDA (YOLA YAKIN BİR YERDE) BULUNAN BİR TAŞ

Bu mezar taşı türbenin hemen kenarında, yolun yanında bulunmaktadır. Taşta şu ifadeler yer almaktadır:

Hüvel Baki-

BAKMAYIN

ÇEŞMİ BASİRETLE

BU MEZARIN TAŞINA

GAFİL İNSAN BİLMEZ İMİŞ

TA GELMEYİNCE BAŞINA

MERHUM MAĞFUR-

DEDEOĞLU MUSTAFA-

(H.1224)- (M-1809)

Bu taşın, “Dede oğlu Mustafa” adında bir zata ait olduğu anlaşılıyor. Fakat bu “Dede”nin kim olduğuna dair daha fazla bilgi mevcut değildir.

NOT: Bu yazımız, 2014 yılında yayınlanan ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı kitabımızdan paylaşılmıştır. Bu mezar taşlarına ait fotoğrafları, 2014 yılında çek(miş)tik.

 



23.08.2016 11:41:11

Bu yazı 3159 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

23.08. 14:20:31
hüseyin çevik diyor ki;

tarihimizin kalıntıları olan bu mezar taşlarımıza sahip çıkmalıyız. recep bey bu şuurun oluşmasını sağlamaya çalışmanız için bu çalışmalarınız önemli.tebrik ederim.
25.08. 09:38:14
Abdullah Bostancı diyor ki;

Sayın Recep hocam, Öncelikle Kdz.Ereğli Fetih Dönemi çalışmalarınız,Orhangazi ve Uzun Mehmet kitaplarınız ve Osmanlı Arşivleri ile olan ilginiz,araştırmalarınız takdire şayandır. En zor şartlar altında,maddi manevi yıldırma kampanyalarına karşı ayakta dik duruşunuz gençlere örnek teşkil etmiştir. Kdz.Ereğli ve bölgemizde STK olarak sosyal-kültürel çalışmalar düzenleyen,Kent ve kent yaşamına proje ve önerileri ile toplumsal fayda sağlamaya çalışan ve özellikle Kdz.Ereğli gençliğine DÜNYA VİZYONU vermeye çalışan,bu esnada manevi değerlerine sahip çıkmayı anlatan öğreten VEFA DERNEĞİ olarak her zaman yanınızdayız. Allah cc tüm emek ve gayretlerinizi hayra çevirsin inşaallah. Selam ve saygılarımla.


Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.103.056

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
222 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
551 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1471 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri