(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

HALİL SOYUER: “MAKARİOS''UN ÖNCELERİ”

Recep ÇETİN

GİRİŞ NOTU:

Aşağıda okuyacağınız yazı 1964 yılında Halil Soyuer tarafından yayınlanmış:
Bir aile dostumdan bir mektup aldım, iki gün önce Edremit’ten. 72. yaşının bu ak sakallı kıdemli genci “kara sakallı” bir caniden bahsediyordu satırlarında.

Kara günlerimizde, topraklarımızı işgale gelen Rumlardan Edremit’in Camivasat Mahallesinde yerleşenlerin içinde bir aile varmış. İçine doldurulan Türklerle birlikte ateşe verilen mahalle camiinin canlı alevlerinde en büyük sıkıntıya kavuşmuş bu aile.

Cami içindekilerle birlikte yanarken, karşı evin penceresinde bir delikanlı sırıtıyormuş iğrenç iğrenç.

Günü gelmiş, Türk benliğine kavuşmuş yeniden, şahlanmış selcesine, büyümüş dağcasına, Egeden kaçan kaçana Midilliye. Akçay’a gemiler gelmiş, büyük gemiler, kaçanları kaçırmaya. Fakat Türk şahlanmış bir kere bırakır mı hiç?.

Cümlesini kılıçtan geçirmişler, işte bu Türk şahlanışından, nasılsa kurtulmuş, cami yanarken pencereden bakan delikanlı. Bütün ailesini bir silindir gibi ezip geçmiş Türk seli. O gün cami yanarken pencere(de)n iğrenç iğrenç sırıtan bu delikanlı, bugün kurşunlanan Türklere iğrenç iğrenç bakan MAKARİOS’un ta kendisiymiş.

Anasını babasını bütün aile fertleriyle birlikte Türk kılıçlarının ağızlarında bırakan bu insandan dostluk beklenir mi hiç?.

Dünya sulhu için sabrımızı bir miras yedi gibi harcadık kaç aydır. Bir de bize nota vermiş evvelki gün. Kendi aklınca iddialarda ve tehditlerde bulunuyor. Adaya gizlice askerleri çıkarmış da bunlar adayı kısa zamanda terk etmeliymiş. Etmezlerse her türlü tedbiri alacakmış. Şunun cakasına bakın hele. Taş olmuş da baş yarıyor hasba.

Yok bu işin sonu yok masalarda. Bunları yola müzakereler değil, dayak getirir. Bunu biz Türk milleti olarak çoktan anladık, anladık amma dostlara anlatamıyoruz  kaç aydır.

Aylar böylesine kısır, aylar böylesine boş geçiyor ne çare. Uzayan zamanda kazanan onlar, kaybeden biziz. Her gün biraz daha cür’etlenen bu kuduz köpeğin ağzına tasma vuracak zaman geldi artık. Türk şahlanmasın bir kere Türk. Aman hani o günler. Sabrımız da kalmadı artık., tüketecek zamanımız var ya.

Ziya Paşa’mıza bir kere daha hak veriyoruz milletçe. Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı KÖTEKTİR.

Kaynak: Halil SOYUER- 18 Temmuz 1964 – Şirin Ereğli Gazetesi

AÇIKLAMA:

Kıbrıs’ta 1960’ta Cumhurbaşkanı olduktan sonra, attığı adımlar sonrasında Türk Rum savaşını körükleyen MAKARİOS hakkında Türkiye’nin bir çok şehrinden şu iddia dile getirilmektedir: “Makarios, Kıbrıs’a Kayseri’den gitti” “Makarios Kıbrıs’a Çaykara’dan gitti”.. Bu iddialar çoktur. Hatta bu iddiaların bir benzeri de ilçemiz Ereğli (Gümeli-Karakavuz) üzerinde de dile getirilir ki biz bu iddiayı araştıran bir kitap çalışması da yapmış idik.

Hatta bu kitabı hazırlarken, röportaj yaptığımız Karakavuz Köyünden Celal Üzmez’e “Giden Rumlardan bilgi aldınız mı?” şeklindeki sorumuza şu yanıtı almıştık: “Onlar Yunanistan’a gitmiş. Yanya’dan köye onların yerine Türk nüfus gönderilmiş ama onlar durmamışlar.. Sonradan öğrendiğimize göre, İzmir-Karşıyaka’da köyümüzden giden Rumlardan insanlar varmış. Hatta, köyümüze asfalt yol yapımı için gelen işçilerden biri kepçeciymiş ve o da İzmir’deki Rumların koşmuşuymuş”.

Yani, buralardan ayrılıp giden ve İzmir taraflarında yerleşen bir Rum ailenin komşuları, 1960’lı yıllarda Karakavuz’a gelmişti ve köylülere, giden Rumlar hakkında bilgiler vermişti.

Yine, Ereğli’de başka bir araştırmacının, aleyhimizde yazdığı şu ifadeyi de hatırladım:

“..BİR TANESİ, ANLI ŞANLI MAKARIOS''U KARAKAVUZ KÖYÜNDEN HEMŞERİMİZ YAPMAYA ÇALIŞIR BİR TANE BELGE KOYAMADAN 3-4 YAŞLININ HİKAYELERİNDEN KİTAP BİLE BASAR”.. Bu ifadede dikkatimizi çeken ise (Türkleri Kıbrıs’ta katleden) Makarios’a, “anlı şanlı” sıfatının yakıştırılmasıdır. Haa “adam Cumhurbaşkanı, biyografisi bellidir-nettir” denilmiş diye varsayalım. O zaman, Türkiye’nin birçok vilayetinde yayılmış olan bu iddiayı,  hiç kimse kendine araştırma konusu yapmasın mı diye soralım.

İşte, bugünkü yazımız olan “Makarios’un Önceleri”nden de anlaşılacağı üzere, Ereğli’de bir gazeteci de (ki saygın bir yazar olan Halil Soyuer de) 1964’te yazdığı bir köşe yazısı ile Makarios’un Edremit’in bir mahallesinde yaşamış olduğunu dile getirmektedir.



16.08.2016 15:13:34

Bu yazı 2651 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )





Şu anda 5 kişi online
Toplam ziyaret : 75.750.225

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
412 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1306 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
524 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri