(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BESLENMEDE TEMEL İLKELER

Doç. Dr. Rıza YILMAZ
Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi
Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı

Merhabalar değerli okurlar

Bugün sizlere beslenme ile ilgili bazı temel bilgiler aktarmak istiyorum. Hatırlarsanız bir önceki yazım “vegan beslenme sağlıklı mı?” isminde idi. Bu başlıktan yola çıkarak bazı kelimeleri açıklama gereği duymaktayım. Bunlardan ilk ikisi olan diyet ve sağlıklı beslenme ifadelerini açıklamak istiyorum.Diyet; bir kişi tarafından tüketilen yiyeceklerin tümüne denir. Diyet denilince insanların aklına otomatik olarak zayıflama kavramı gelmektedir. Oysaki diyet kelimesi bir kişinin yediği ve içtiği her bir sıvı veya katı gıdayı kapsar. Gün içinde ne kadar kalori tüketirseniz tüketin hepsi diyet tanımı içindedir. Gün içinde tükettiğiniz tüm gıdalar uyguladığınız diyeti oluşturmaktadır ve bu diyet sizi şişmanlatabilir, zayıflatabilir veya mevcut kilonuzu korumanıza yardım edebilir.Birçok kişi diyet deyince; aç kalma, sevilen yiyeceklerden mahrum olma,can sıkıcı ve mutsuz edici bir beslenme düşünmektedir.Beslenme süreci olarak tarif edebileceğimiz diyet denilince akla, yenilen gıdalar aracılığı ile doyma ve beslenmenin yanında yemektenkeyif alma, sevgi ve memnuniyet gibi duyguları da beraberinde yaşarız. Çünkü yenilen gıda basitçe bir diyet değildir.Yediklerimiz bazı durumlarda aile, arkadaşlar, içinde bulunduğumuz çevre, vücudumuz, yaşadığımız insan topluluğu ve tüm dünya ile olan ilişkilerimizi de kapsayabilmektedir. Peki sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenme; günlük olarak alınması gereken protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminleri içeren gıdaların, sağlığı korumak adına dengeli olarak tüketilmesidir.Sağlıklı beslenme her yaştan insan için önem arz etmektedir. Vücudun sağlıklı olma ve sağlıklı kalması,beynin, kalbin ve diğer organların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için dengeli beslenilmesi gerekmektedir.

Değerli okurlar bir de besin grupları hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. 1)sebze ve meyveler (Kış mevsimi için; Karnabahar, Balkabağı, Mandalina, Limon, Lahana, Portakal, Ispanak, Pazı, Havuç, Limon, Brüksel Lahanası, Portakal, Ispanak, Pazı, Havuç, Brüksel Lahanası, Ispanak. İlkbahar mevsimi için; Ispanak, Brokoli, Pırasa, Havuç, Şalgam, Erik, Enginar, Kuşkonmaz, Taze Bakla, Sarımsak, Kiraz, Erik, Çilek, Enginar, Soğan, Kuşkonmaz, Taze Bakla. Yaz mevsimi için; Vişne, Sarımsak, Taze Patates, Domates, Kiraz, Kayısı, Çilek, Taze Fasulye, Soğan, Bezelye, Vişne, Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Çağla, Domates, Armut, Dut, Kayısı, Salatalık, Böğürtlen, Taze Fasulye, Soğan, Şeftali, İncir, Pazı, Patlıcan, Sarımsak, Taze Patates, Mısır, Domates, Kabak, Dut, Kayısı, Kavun, Karpuz, Taze Fasulye, Soğan, Taze Börülce, Bamya. Sonbahar mevsimi için; Patlıcan, Elma, Taze Patates, Mısır, Domates, Armut, Limon, Semizotu, Nar, Üzüm, Soğan, Kereviz, Yeşil Biber, Elma, Taze Patates, Muz, Kabak, Pırasa, Limon, Mandalina, Nar, Ayva, Trabzon Hurması, Kereviz, Karnabahar, Kereviz, Trabzon Hurması, Balkabağı, Nar, Mandalina, Limon, Turp, Portakal, Ispanak, Muz sayılabilir), 2)Tam Tahıllı Besinler (Buğday kepeği, Yulaf kepeği, Kuru havuç, Gevrek ekmek, Buğday tohumu, Kepekli çavdar unu, Soya fasulyesi, Fıstık, Kuru şeftali, Badem, Mercimek, Arpa unu, Müsli, Üzüm, Ceviz,Kepekli makarna sayılabilir), 3) Süt ve Süt Ürünleri (Süt, Krema, Peynir, Yoğurt, Kefir, Tereyağ, Ayran, Labne, Lor peyniri, Ekşimik, Dondurma sayılabilir) 4) Yağlar(Kanola yağı, Ay çiçeği yağı, Mısır yağı, Zeytin yağı, Soya yağı, Yer fıstığı yağı, Hurma yağı, Hindistan cevizi yağı, Yemeklik Margarin, İç yağı, Tere yağı sayılabilir), 5) Proteinler (a-hayvansal protein [kırmızı et, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ve balık], b-bitkisel protein [Soya ürünleri, baklagiller “soya fasulyesi, soya unu, barbunya, mercimek, kuru fasulye, nohut”, fasulye, kuru yemişler “badem, ceviz, fındık, antep fıstığı, kaju, ayçekirdeği”ve tahıllar “yulaf, makarna, tam buğday ekmeği, bulgur”])

Diyet yapanların iyi bildiği üzere, bazen diyet listelerinde; protein diyeti, karbonhidrat diyeti, hızlı zayıflatan diyetler gibi diyet programları görülebilmektedir. Bu diyetlerin birçoğu kendi diyetlerinin sağlıklı ve dengeli olduğunu iddia etmektedir. Sağlıklı bir beslenme için gün boyu alınan protein, karbonhidrat ve yağın dengelenmesi, önerilen miktarlarda tüketilmesi gerekir denilmektedir. Ancak uygulamada önerilen gıda ve miktarı ile bu işi uygulayanların tükettikleri gıdalar ve miktarları aynı mıdır? Önerilen uygulama gerçekten sağlıklı mıdır? Uygulayıcının yaptığı uygulama gerçekten sağlıklı mıdır? Bu soruları lütfen kendimize soralım, cevapları belki de kabullendiğimiz gibi değildir.



21.06.2016 18:57:46

Bu yazı 2596 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

11.12. 20:01:10
Hak diyor ki;

Hocam ne kadar besin varsa yazmissin ansiklopedi gibi oku oku şasi oldum lütfen biraz basit ve öz kısa pratik bilgiler verin .saygilar


Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 76.109.216

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
229 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri