(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ: “OLABİLİR” DEDİ…

Recep ÇETİN

KARA PAPAZ MAKARİOS’UN İNTİKAMI adlı kitabımızı hazırlarken (Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanlarından olan) Sayın Prof Dr Ata ATUN ile bir telefon görüşmemizde, “Recep Bey kesinlikle bu konuda Sayın DENKTAŞ ile konuş” demişti.

Biz de bir bilgi alışverişi ve “geçmiş olsun” ziyaretinde bulunmak üzere, (ısrarlı talebimiz sonrasında randevumuzu alıp) Ormanlı Belediye Başkanı Yaşar SEVER ile beraber, 17.08.2011 günü 18:00’de olan randevumuz için, Ereğli-Ormanlı’dan kalkıp, Ankara-Bilkent’te bulunan TSK REHABİLİTASYON MERKEZİNDE hasta olarak yatmakta olan KKTC’nin efsane lideri-kurucu devlet başkanı ve 1. Cumhurbaşkanı Sayın Rauf DENKTAŞ’a “geçmiş olsun ziyaretine” gittik.

Randevumuz “özellikle istirhamlarımız ve ısrarımız neticesinde” verilmişti.  Saat 18:20 gibi yatmakta olduğu odasına alınmamızdan önce Koruma Müdürü Mustafa Bey, “ziyaretimizin kısa tutulmasını” talep etmişti. Odaya alındığımızda; Sayın Cumhurbaşkanının ve kızı olduğunu öğrendiğimiz hanımefendinin tebessümü ve ‘hoş geldiniz’i ile karşılandık. Fakat, Kıbrıs’ta dosta güven veren, düşmana korku salan Sayın DENKTAŞ, “içinde bulunduğu rahatsızlık durumuna yönelik olarak, ne yapalım takdir-i ilahi böyle” derken üzülmüştük.

Sayın Denktaş’ın bir sözü vardır ki o aklımıza geldi: 
 “Kaybetme, kaybedersen kaybolursun”…

 “Efendim, Ata ATUN Beyin, size selamı ve geçmiş olsun dilekleri var” deyince, tebessümle selamı aldı…

Konuşmamıza, birkaç ay önce “e mail” kanalıyla kendisine iletmiş olduğumuz ve bilgi talebimiz olan “Makarios’un Ereğli’den 1923 Mübadelesiyle ayrılan Rumlardan biri olup olmadığı” konusu hakkında bilgisinin bulunup bulunmadığını sorduğumuzda, daha Makarıos bile demeden yüzünün renginin değiştiğini fark ettik.

“Adeta, yine mi Makarios, çok çektik ondan” der gibi canı sıkılmıştı. Belli ki üzmüştük.. (Hatta, beddua etmişti..!!)

“Makarios’un Ereğli’den Mübadele zorunluluğu ile ayrılan Rumlardan biri olduğuna yönelik, ilçemizde-beldemizde uzun yıllar konuşulan, dilden dile aktarıldığı halde, kayıt ve kaynak altına alacak herhangi bir vatandaşımızın çıkmadığından olsa gerek, bu durumun iyice duyulmamış olduğundan” bahseden açıklamalarda bulunduk...

 

        ***

 “Efendim, sizin bu konu hakkında bilginiz var mı” diye sorduk..

 DENKTAŞ: “Kayseri’den de gittiğine yönelik doğru olmayan bilgiler yayıldığını” belirtti.

Biz “Ereğli’den giden Rumlar üzerinde yaptığımız araştırmalarda, böyle bir kanıya vardığımızı tekrarladığımızda” bize, sadece:

-“OLABİLİR” yanıtını verdi…

Kesin çizgilerle “olmaz, doğru değildir” şeklinde ifadeler kullanmadı… “O zaman bu araştırmalarımızı sürdürelim mi efendim” dediğimizde, mimikleri ile “araştırın” demek istedi.

(Öyle ki Sayın DENKTAŞ (d-1924) da MAKARİOS da (d-1913) biyografi çalışmalarında Kıbrıs-BAF doğumlu olarak belirtilmektedir.. Yani Baf’ta doğdukları belirtilen bu iki kişiden biri olan DENKTAŞ’ın, Makarios hakkında yukarıdaki beyanları manidardır).

Bu kısa konuşma ve diyalogumuz esnasında, Koruma Müdürü Mustafa Bey “daha fazla yormayın” der gibi jest-mimik hareketleri yapınca,  ziyaretimizi geçmiş olsun dilekleri sonlandırdık. Kızına, ORMANLI adındaki kitabımızı ve Makarios üzerine hazırlamış olduğumuz araştırma metinlerimizi verdik… Dışarı çıktığımızda, “hatıra defterimizi de imzalarsanız memnun oluruz” talebini kıramadık, birkaç cümle yazdık.

TARİH DOĞA DERNEĞİ BAŞKANI: “ANLI ŞANLI MAKARİOS” DEDİ

Ereğli’nin Türk İslam tarihine geçişte Orhan Gazi ve eserlerini yok sayan ve Kestaneci Mahallemizden olan UZUN MEHMET için ‘efsane-masal’ diyen Ereğli Tarih Doğa Derneği Başkanı Gürdal Özçakır, bir habere konu olan ifadelerinde (10.05.2014) “..BİR TANESİ, ANLI ŞANLI MAKARIOS''U, KARAKAVUZ KÖYÜNDEN HEMŞERİMİZ YAPMAYA ÇALIŞIR, BİR TANE BELGE KOYAMADAN 3-4 YAŞLININ HİKAYELERİNDEN KİTAP BİLE BASAR” diyordu. Şahsımızın araştırmalarını itibarsızlaştırmaya çalışırken, Kıbrıs’ta Türklerin katline neden olan Makarios için “ANLI ŞANLI” ifadelerini bile kaleme alıyordu.

Evet Sayın Özçakır’ın bahsettiği o birkaç yaşlıdan biri RAUF DENKTAŞ idi ve röportajımızdan kısa bir süre sonra da vefat etmişti. Bir diğer yaşlı dediği kişi de (Kıbrıs Harekatı dönemini de içine alan uzun yıllar Ereğli Belediye Başkanlığı yapan) RUHİ CÖBEKOĞLU idi. Ki Sayın Cöbekoğlu’nun röportajını bu köşede daha önce yayınlamış idik. Diğer bir yaşlı da sık sık adından bahsettiği (şehit oğlu-101 yaşında iken birkaç gün önce vefat eden ŞABAN KALMAZ idi.. KALMAZ’ın dünyada kalan en özel hikayesi, askerde bulunduğu zaman diliminde iken, 1938’de  vefat eden Mustafa Kemal ATATÜRK’ün tabutunu taşıyan askerlerden biri olması idi. Bu vesileyle rahmetli  Denktaş’a ve rahmetli Kalmaz’a Allah’tan rahmet dilerim.



11.05.2016 12:18:00

Bu yazı 2311 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

11.05. 20:45:31
ali aksoy diyor ki;

müthiş bir çalışma hocam.denktaşın bile kafasında soru işareti olan bir durummuş konu meğer
12.05. 12:00:50
sadettin ine diyor ki;

İlginç bir durum Denktaş bile ilçemizdeki iddialara olabilir seklinde mi cevap vermis


Şu anda 3 kişi online
Toplam ziyaret : 76.026.586

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
807 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
416 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1436 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
556 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri