(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

1935’TE EREĞLİ’DEKİ BAYINDIRLIK ÇALIŞMALARI

Recep ÇETİN

“KDZ EREĞLİ’DE CANLI BİR BAYINDIRLIK ÇALIŞMASI VAR”:

EREĞLİ- Altı aydan beri Ereğli’de canlı bir bayındırlık çalışması vardır. Devrek ilçesine giden şoseden başka şimdiye kadar hiçbir tarafa yolu olmayan Ereğli’miz şose tarzından yeniden şu yollar açılmıştır:

1-Ereğli-Alaplı-Suludere-Kadımezarı

2-Devrek şosesinin 24. km’sinden Başviran – Kaptaş

3-Devrek şosesinin 17. km’sinden KUHİSTAN-Dağ yolu yönetinde ZONGULDAK

4-Ereğli-Balı-Keşkel(k)-Kandilli

Bu yeni yolların uzunluğu toptan 10 km’yi bulmaktadır. Bu yollar hep Köy Kanunu hükümlerinin yeritilmesi suretiyle ve pek az harcayla meydana getirilmiştir.

EREĞLİ’DE OTOMOBİL YOKTU:
Şimdiye kadar yolsuzluk yüzünden bir tek otomobili olmayan ilçemizde bugünlerde BİR OTOMOBİL BELİRDİ. Yeni İlçebayımız (Kaymakam) B. Mümtaz ARKAN, bu devrimli çalışmalarıyla, halkın büyük hoşnutluğunu kazanmıştır.

BELEDİYE CANLIDIR:
Belediye de canlıdır. Hükümet Konağının yanında ve pek güzel bir yerde bulunan GARİPLER MEZARLIĞI devedikenleriyle bir hayvan otlağı olmaktan kurtarılmış, GÜZEL BİR PARK HALİNE getirilmişti. Böylelikle Ereğli halkı akşamları temiz hava alacak ve oturacak bir kamusal bahçeye kavuştu.

BAĞLIK SUYU VE KALDIRIMLAR:
Yıllardan beri bakımsızlık yüzünden yolları bozulmuş olan Bağlık Suyunun toprak boruları demir borularla değiştirilerek kasabanın su ihtiyacı sıhhi bir şekilde karşılanmış oldu. Bir takım bozuk kaldırımlar da düzeltildi.

Yeni yıl bütçesine de su yolları, kanara, kaldırım ve lağımlar için krediler konuldu. Yalnız Ereğli’nin hakiki kalkınması PROJE HALİNDE BULUNAN EREĞLİ LİMAN VE DEMİRYOLUNUN yapılmasına bağlıdır.

Çoğunluğu kömür ve deniz işçileri olan Ereğli halkının ekebileceği toprak pek azdır. Topraklar dağlık ve ormanlıktır. Otlak da yoktur. Bu yüzden Ereğli ancak tecim işlerinin çoğalmasıyla geliştirilebilecektir. Halk şimdi dört gözle LİMAN VE DEMİRYOLUNU bekliyor. Ve memleketin her köşesinde görülen geniş bayındırlık hareketleri yanında Ereğli’nin bu hayati ihtiyacının da er geç karşılanacağına inanıyoruz.

ÇİLEK EKİMİ ARTTI:
Son yıllarda Ereğli’de ÇİLEK ekimi ilerlemiştir. Bu yıl ilçemiz İstanbul’a 100 bin kilo kadar çilek gönderdi. Taşın (taşımacılık) işleri yoluna konabilirse, çilekçilik için Ereğli’de büyük gelişim imkanları vardır. Buranın vişneleri de güzeldir ve çilekten sonra İstanbul’a bir hayli vişne de gönderilmiştir.

KONSERVE FABRİKASI VAR:
Ereğli’de özel bir konserve fabrikası var. Yapıklarının güzelliği ve lezzeti her yanda kabul edilen bu fabrikacı kapitalinin azlığı yüzünden işini daha fazla genişletemiyor. Yılda en çok otuz bin kutu yapabiliyor. Ereğli’de gelişmek imkanları gösteren ve daha … gibi bir çok çalışma alanları vardır; fakat bunlara bugün için engel olan yukarıda da söylediğimiz gibi limansızlık – demiryolusuzluk ve kapitalsizliktir. Herhalde EREĞLİ Türk yurdu içinde ileri(si) için büyük umutlar veren bir ilçedir. Kaynak: 15 Temmuz 1935 – ULUS Gazetesi

1938’de BOZHANE ORTA MEKTEP MUALLİMİ ŞÜKRÜYE VURAL

“Maarif Vekaleti tarafından Orta Tedrisat muallim ihtiyacını karşılamak için, Orta Mektep Muallimi olmak üzere, İlk Mektep Öğretmen Okulu ve Lise mezunları arasında açtığı imtihan bitmiş ve muvaffak olanların listesi neşrolunmuştur. Bu imtihanı kazananlar  “A” ve “B” dereceleriyle ikiye ayrılmışlardır. A derecesinde muvaffak olanlar doğrudan doğruya Orta Mektep Muallimliğine tayin olunmuşlardır. B derecesinde muvaffak olanlar da Gazi Terbiye Enstitüsünde bir sene mensup oldukları seksiyonlara (bölüm) devam ettikten sonra Orta Mektep Muallimliğine tayin olunacaklardır”. Bu açıklamadan sonra imtihan kazananların listesi verilmiştir.

*Matematik İmtihanında “B” derecesinde İmtihanı Kazananlar listesi içinde; Şahin GÖÇER-Başverencuma Okulu (Ormanlı)-Zonguldak ve Mehmet ÖDER (Edirne denilmiş ama sehven yazılmış olmalı) Ereğli-Süleymaniye Beyler Okulu (bu da sehven yazılmış olmalı, Süleymanbeyler olmalı)-Zonguldak; bilgileri bulunmaktadır.

*Yine aynı gazete haberinin devamında “Tarih ve Coğrafya İmtihanında B derecesinde muvaffak olanlar”ın listesi içinde ŞÜKRÜYE VURAL-EREĞLİ-BOZHANE OKULU-ZONGULDAK bilgileri bulunmaktadır.



29.03.2016 10:15:15

Bu yazı 2238 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

29.03. 10:35:47
Yüksel başkan diyor ki;

Tebrikler hocam


Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.032.154

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
811 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
423 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1440 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
557 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri