(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ŞEHİT RECEP KAHYA HAKKINDA ÖNEMLİ BELGELER

Recep ÇETİN

Alemdar Gemisinde şehit olan RECEP KAHYA hakkında daha önce yazdığımız dört yazıdan sonra beşinci yazımızda çok önemli belgeler paylaşacağız:

ŞEHİT RECEP VE KAHYALIĞI:
Daha önce şehit Recep’in torunu Şemsettin Er ağabeye “Dedeniz Şehit Recep’e neden ‘kahya’ deniştir” şeklindeki soruya şu cevabı almıştık: “Tam olarak biz de bilmiyoruz ama dedemiz o savaş yıllarında İstanbul-Kasımpaşa’da bulunuyor imiş. Zaten Alemdar Gemisini de İstanbul’dan kaçırmışlar. O yıllarda Kasımpaşa’dan Eyüp-Eminönü-Balat gibi istikametlere kayıklarla yolculuk yapılıyor imiş. Tahmini düşüncemize göre dedemiz Recep, o yıllarda, kayık durağında kahyalık yapmış olmalıdır. Yani durak-park yerinde düzeni sağlayan kişi (kahya) olarak çalışmış olmalıdır”. Fakat başka bir araştırmacı hocamızın şu ifadesini de ekleyebiliriz: “İstanbul''da Recep Kahya var. Hem de Mavnacılar ve Salapuryacılar Cemiyeti Başkanıdır. Ama bu Recep Kahya ile Recep Reis''in ilgi ve alakası yok”.

 

Bize birkaç soru soran hocamızın o konuyla ilgili soruları şöyleydi:  1-Madem öyle; Alemdar’ın Lostromosu Recep Reis’in Rize’nin Pekmezci köyünden olduğunu, verilen şehit maaşını ailesinin aldığını, adının da Recep Kahya olduğunu, gemideki görevinin ne olduğunu resmi belgelerle ispatlayınız..… 2-Alemdar ile ilgili yazın Milli Savunma Bakanlığı’na, Genel Kurmay’a ve ATESE’ye… Bu kurumlardan gelecek cevap bu konuda sizi haklı çıkarsın; ben Nihat Yasa olarak özür dileyeceğim… O kadar iddialıyım…”

Şehit maaşı konusunda “her şehit yetimine yılda bir defa verilen, Recep eşi Asiye İpek’e de verilen Tütün İkramiyesi hakkındaki birkaç belgeyi burada da paylaşacağız. Bu belgeleri yayınlamak ile amacımız insanların bizden özür dilemesi değil, ilçemizin tarihine katkıda bulunmaktır.

Belgelere geçmeden önce, Recep Kahya iddiaları sonrasında Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğüne yönelik olarak yazdığımız yazı ve şahsımıza iletilen cevap yazısını şöylece paylaşalım:

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NA YAZDIĞIMIZ DİLEKÇE
ŞEHİT RECEP KAHYA’NIN kimliği üzerinde çeşitli iddialar ortaya atılınca, konu hakkında bilgi almak için; 27.01.2015 tarihinde ANKARA’da bulunan MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI-Arşiv Müdürlüğü Dikkatine sunduğumuz dilekçemizde bulunan ifadeler aşağıda paylaşılmıştır:

“İstiklal Savaşı içinde iken İstanbul’dan Trabzon’a yardım götürmek üzere yola çıkan ALEMDAR VAPURU (GEMİSİ) Zonguldak-Ereğli’ye ulaşmış ve Fransızlarla çatışmaya girmiştir.” . “Kitaplara kaynaklara konu olan bu hadise; Hicri-23.01.1921 ile 27.01.1921 günleri arasında yaşanmıştır. Şehit verildiği gün ise Hicri 27.01.1921 Miladi 09.02.1921’dir.. Ve bu hadise “Alemdar Olayı” adıyla tarihe geçmiştir.”

“Ereğli’de Fransızlarla çatışmaya giren bu gemide (kaynaklara göre) Rizeli RECEP KAHYA adı ile belirtilen bir vatandaşımızın şehit düştüğü ve Ereğli’de gömüldüğü belirtilir. Fakat günümüzde bu şehidimizin “mezar yerinin kaybolduğu” gazete haberlerine konu olmaktadır. Hatta uzun yıllardır Rizeli olduğu belirtilen bu Recep Kahya’nın (Recep Reis) Rizeli olmadığı iddiaları da ortaya atılmıştır.”

“En son Zonguldak’ta yayın yapan Halkın Sesi adlı gazetenin haberine göre, bu şehidin Rizeli olmadığı, Giresun-Tirebolulu olduğu çeşitli kaynaklar ortaya konarak belirtilmiştir. Hatta aynı iddia çerçevesinde (yine ortaya kaynaklar koyarak) yıllardır ‘Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi olarak belirtilen Recep Kahya(Reis) dışında birkaç şehidin daha olduğu da belirtilmektedir..”

Arşiv Müdürlüğünüzden talebimiz ise;

Alemdar Olayında kaç şehit vardır ve bunların kimlikleri belirli midir?

Şehit Recep, Rizeli midir yoksa başka bir vilayetli midir?

Şehit Recep’in kimlik ve aile bilgileri tam olarak tespit edilmiş midir?

Gemideki görevi Serdümen mi, Sivil LOSTROMO mudur?

Şehit Recep’in yetimi olduğu belirtilerek, (kurumunuzdan ilgili araştırmanın yapılmasının istenmesi gibi), maaş başvurularının olup olmadığı yönünde bir bilgi talebi bulunmakta mıdır?

Şehit Recep’in mezar yeri hakkında başkaca bilgi-belge bulunmakta mıdır?

*Bakanlığınızın eseri olan ŞEHİTLERİMİZ adlı çalışmada belirtilen şu bilgileri de iletmeliyim. 5.ciltin 276-277.sayfalarında (12.sırada) şu bilgiler bulunmaktadır. SIRA NO:1500 - İSTİKLAL SAVAŞI- D-Birlik bilgileri belirtilmemiş-Adı RECEP REİS-Baba adı belirtilmemiş-Sınıf ve Rütbe bilgileri belirtilmemiş-Ölüm tarihi 27.01.1921-Ölüm Yeri ALEMDAR(I) GEMİSİ.. Özel Birlik Bilgilerinde ise SİVİL LOSTROMO şeklinde bilgiler paylaşılmıştır.”

“Konuyla ilgili olarak bilgi talebimizi ve gereğini arz ederim. RECEP ÇETİN-Araştırmacı-Yazar” 27.01.2015

MİLLİ SAVUNMA BAKNALIĞI’NDAN ŞAHSIMIZA VERİLEN CEVAP:
04.02.2015 tarihli “Recep Çetin’in müracaatı” konulu yazıda:
“Recep Kahya hakkındaki müracaatınız incelenmiştir. Arşiv Müdürlüğündeki kayıtlarda askerlik yükümlülüğü altında iken çeşitli sebeplerle vefat edenlerin veya şehit olanların defnedildiği yerler (mezar yerleri) hakkında bilgi bulunmamaktadır. Söz konusu şahıs hakkında arşiv kayıtlarında yapılan inceleme ve araştırma soncunda ilgi (b) ile gönderilen bilgiler dışında başka bir kaydına ulaşılamamıştır.

Yine MSB Arşiv Müdürlüğünce şahsıma iletilen ilgili belgelerde Rize ve Ereğli Askerlik Şubesi Başkanlıklarının da yazılarından bahsedilmektedir. Ve “Söz konusu şahıs hakkında, Arşiv Müdürlüğünde mevcut şubeniz başkanlığı ve Çayeli Askerlik Şubesi Başkanlığı’nın 1873 doğumlularını kapsayan defterleri, İstiklal Savaşına ait Zayiat Kayıt Cetvelleri ve Maaş (Tütün İkramiye) dosyalarında yapılan inceleme ve araştırma sonucunda eşine ait maaş dosyasındaki belgelerin onaylı suretleri EK-A’da gönderilmiştir. 03.02.2015” ifadeleri de bulunmaktadır.

Bu belgeleri “Ereğli insanında oluşabilecek soru işaretlerini önlemesi” niyetiyle okuyucularımızla ilk defa burada paylaşıyorum.

 

 

 



5.02.2016 11:19:54

Bu yazı 2898 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (12)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

05.02. 17:56:15
EROL TOP diyor ki;

RECEP BEY, BİR EREĞLİLİ OLARAK, BU AZMİNİZ İLE GURUR DUYDUĞUMU İLETMELİYİM. BU ARAŞTIRMALAR, EREĞLİMİZE KATKI SUNMAKTADIR. BAŞARILI ÇALIŞMALARINIZIN DEVAMINI DİLERİM.
06.02. 15:32:30
mehmet eski diyor ki;

bravo hocamm.ereğli tarihi adına avukatlık çabalarınıza sevindim.sağolun.
06.02. 19:58:53
Şemsettin Er diyor ki;

Receb çetin beye teşekkür ederim görüşmek üzere selamlar
08.02. 16:10:28
FIRINCI diyor ki;

RIZE PAZARKOYDE BIRHEYKEL YAPILDIYDI BU HEYKELDE OTUZYEDI ŞEHIDIN ADI YAZILI EN BAŞTADA ARNAVUTOĞLU MAHMUTOĞLU RECEP YAZIYOR HERHALDE BU ŞEHITTEN BAHSEDIYOSUNUZ AMA BU ŞEHIT PEKMEZCIDEN DEĞIL KI PAZARKOYDENDIR
08.02. 23:14:32
RECEP ÇETİN diyor ki;

FIRINCI-YA: Bu köşede 30.01.2015 tarihli yazımızı inceleyebilirsiniz. O yazımızda: "Recep Kahya’nın Rize-Çayeli nüfus kütüğüne kayıtlı olduğunu görüyoruz. Osmanlı dönemindeki aile soy lakabı ARNAVUTOĞULLLARI. Aileden Hasan’ın, 19.yy başlarında Makedonya’dan Rize’ye (Pazarköy’e) göç ettiği rivayet ediliyor. Hasan’ın (MAHMUT-Memiş-Ahmet-Mehmet-Ömer-Yusuf-Yakup-Aziz) adlarında çocukları olduğu belirtiliyor. Recep Kahya’nın babası olan Mahmut’un da(RECEP-Hızır-H.İdris-İlyas-Hasan-İslam-Mahmut-M.Mustafa) adlarında çocukları olduğu belirtiliyor. Rize Nüfus Müdürlüğü’nden, Recep (Kahya) adına alınan Nüfus Kayıt Örneğinde ailesi hakkında şu bilgiler temin edilebilmektedir.(Kaynak:Rize-Pazarköy-Orhan Naci Ak)
13.02. 13:42:54
NİHAT YASA diyor ki;

Yukarıdaki Recep Çetin tarafından yazılan “ŞEHİT RECEP KAHYA HAKKINDA ÖNEMLİ BELGELER” başlıklı yazıda şahsımdan da bahsedildiği için yazar tarafından aşağıdaki sorularını cevaplanmasını istemek en doğal hakkım olduğunu düşünüyorum. Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne birinci sorduğu soru: Alemdar Olayında kaç şehit vardır ve bunların kimlikleri belirli midir? Verilen cevabın Recep Çetin tarafından yorumlanması: Bu konuda Bakanlıktan cevap verilmedi. “Bugüne kadar kabul edilen tek şehit var o da Recep Reis mi denilmek istendi onu bilmiyoruz.” Bana göre cevap bu şekilde olmalıydı: Bir şehit vardır.İki şehit vardır.Üç şehit vardır.Dört şehit vardır. Beş şehit vardır gibi cevaplardan biri olmalıydı. BÖYLE BİR CEVAP VAR MI? YOK…..
13.02. 13:44:25
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne ikinci sorduğu soru: “Şehit Recep, Rizeli midir yoksa başka bir vilayetli midir? Veril(mey)en cevabın Recep Çetin tarafından yorumlanması: “EVET Rizelidir. Bu soru cevabına ulaşmıştır. Çünkü Şehit Recep’in eşinin maaş belgeleri (ikramiye evrakları) bizimle paylaşıldı. Hatta Şehit RECEP’in ‘RİZE Nüfus Müdürlüğünden alınmış’ ‘NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ’ bile şahsımızla paylaşılmıştır.” Bana göre cevap bu şekilde olmalıydı: Rizelidir, ……………. vilayetindendir. Vilayeti belirsizdir…gibi cevaplardan biri olmalıydı. BÖYLE BİR CEVAP VAR MI? YOK…..
13.02. 13:45:26
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne üçüncü sorduğu soru: Şehit Recep’in kimlik ve aile bilgileri tam olarak tespit edilmiş midir? Veril(mey)en cevabın Recep Çetin tarafından yorumlanması: “EVET yukarıda bahsettiğimiz ilgili evrakta bu soruların cevabı bulunmaktadır” Bana göre cevap bu şekilde olmalıydı: Alemdar Gemisinde şehit ……………………………. ’nın anne adı…………….….…, baba adı:………..…. lakabı:………………… gibi cevaplar olmalıydı… BÖYLE BİR CEVAP VAR MI? YOK…..
13.02. 13:48:50
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne dördüncü sorduğu soru: Gemideki görevi Serdümen mi, Sivil LOSTROMO mudur? Veril(mey)en cevabın Recep Çetin tarafından yorumlanması: ŞEHİTLERİMİZ kaynak kitabındaki; “5.ciltin 276-277.sayfalarında (12.sırada) şu bilgiler bulunmaktadır. SIRA NO:1500 - İSTİKLAL SAVAŞI- D-Birlik bilgileri belirtilmemiş-Adı RECEP REİS ……………… ifadelerimiz sonrasında, bize iletilen Nüfus Kayıt Örneği ve Maaş Belgeleri bu sorunun cevabı niteliğindedir. Yani ŞEHİTLERİMİZ’deki bu bilgilerdeki KİŞİNİN, RECEP REİS ile aynı kişi olduğu düşünülmemiş olsaydı, şahsımıza Şehit RECEP’in Nüfus Kayıt Örneği paylaşılmazdı. Bana göre cevap bu şekilde olmalıydı: Serdümendir.Sivil Lostromodur.Kaptandır.Süvaridir.Çarkçıdır gibi cevaplardan biri olmalıydı. BÖYLE BİR CEVAP VAR MI? YOK…..
13.02. 13:49:48
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne sorduğu beşinci soru: Şehit Recep’in yetimi olduğu belirtilerek, (kurumunuzdan ilgili araştırmanın yapılmasının istenmesi gibi), maaş başvurularının olup olmadığı yönünde bir bilgi talebi bulunmakta mıdır? Veril(mey)en cevabın Recep Çetin tarafından yorumlanması: “EVET. Bu sorumuzun cevabına dair birkaç belge şahsımıza iletilmiştir.” Bana göre cevap bu şekilde olmalıydı: Şehidin eşi olan ……….……………. Hanım’a, şu tespitlere istinaden şehit eşi olduğu tespit edilmiş ve …../…./….. tarihinden itibaren maaş bağlanmıştır. Şehidin çocukları ……………………………na ……./……./…….. tarihinden itibaren maaş bağlanmıştır. BÖYLE BİR CEVAP VAR MI? YOK…..
13.02. 13:50:28
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in 27.01.2015 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı-Arşiv Müdürlüğüne sorduğu altıncı soru: Şehit Recep’in mezar yeri hakkında başkaca bilgi-belge bulunmakta mıdır? Bu soru da cevaplanmıştır. Cevapta “Arşiv Müdürlüğündeki kayıtlarda askerlik yükümlülüğü altında iken çeşitli sebeplerle vefat edenlerin veya şehit olanların defnedildiği yerler (mezar yerleri) hakkında bilgi bulunmamaktadır” denilmiştir. Bana göre de bu soruya cevap verildiği görülmektedir.
13.02. 13:51:50
NİHAT YASA diyor ki;

Recep Çetin Bey’in sorduğu sorularda “RECEP KAHYA” adını kullanmamıştır. Keşke bu soruyu da sorsaydınız. Alemdar Gemisi’ndeki şehidin adı “RECEP KAHYA” mı, yoksa “RECEP REİS” mi? Haydi bunu da sor….Gönderilen cevabi yazıyı da JPEG olarak yayınlamadığına göre belki de sormuştur. Haydi Recep Çetin Bey, gönderilen yazıyı jpeg olarak bizimle paylaşınız….


Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.126.670

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
246 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri