(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ KALESİ “TURİZME” AÇILACAK MI?

Recep ÇETİN

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI:
Bakanlığın “www.kulturportali.gov.tr” adresinde “Kültür Turizmi” alanı içinde olduğu belirtilen “Ereğli kalesi” hakkında şu ifadeler bulunmaktadır: “Askeri yasak bölge içindedir. Tepenin sırtındaki bu alan kuzeye doğru hafifçe yükselerek deniz seviyesinden 150-160 metre yüksekliğe ulaşmıştır. Denize dik yamaçlara sahip bu tepede antik çağda M.Ö. 4. yüzyılda Klearchos tarafından Herakleia Pontike’nin ilk Akropolisi kurulmuştur. Kale içerisinde bir sarnıç bulunmaktadır. Kale duvarlarının içi su altında sertleşen kırmızı renkli hidrolik bir harçla kaplıdır. Alanda ayrıca yüksek oturma grupları, kuleler ve sur duvarları yer almaktadır.” Bakanlığın yukarıdaki ifadesinden de anlaşılacağı üzere, Kültür Turizmine açık olan Ereğli Kalesi, askeri yasak bölgesi içinde bulunmaktadır.

ŞEHİR GEZİSİ KALE İLE BAŞLAR:
Ereğlililer olarak, Ereğli dışındaki başkaca kentlere gezi-ziyaret gerçekleştirdiğimizde, tahminen ilk önce gittiğiniz kentin-şehrin (varsa) “kalesi” ile gezinize başlar(sın)ız. Ama Ereğli’mize gelen misafirlere, kentimizin kalesini gezdirmek zor olsa gerek. Hatta Ereğlili olarak, kaleyi ailece gezmeniz de zor olsa gerek. Çocuklarınıza yaşadığınız şehrin tarihi yerlerini gösterememeniz nasıl bir duygudur acaba? Yeni neslimize kent duygusunu aşılamamızın yollarından sadece biridir: yaşadığınız yerlerin tarihi önem atfeden yerlerini ve kişilerini tanıtmak… Bu işi, öncelikle resmi kurum ve kuruluşların sağlaması gerektiğini düşünürüz.

STRATEJİK KONUM VE COĞRAFİ KORUMA:
“Kale” zaten adı üzerinde stratejik bir öneme haiz noktadadır. Biliyoruz ki “kale ve bölgesi” EREĞLİ’nin en tarihi önem atfeden bölgesidir ve gözümüz gibi korunmalıdır. Ama bunun yanında eğer Ereğli’deki öğrencilerimize “Ereğli’nin kalesi var mı ve nerede” diye sorduğumuzda “Ereğli’nin kalesi mi var” şeklinde cevap alırsanız, kale bölgesinin stratejik önemini yeni neslimize anlat(a)mamış olduğu(m)nuzu kabul etmelisiniz.

Bunun yanında “kalenin de içinde bulunduğu o (askeri yasak bölge alanı olması sonrasında, tahrip olmaktan kurtarılmış) doğal coğrafyanın, halka açılması ile tahrip edileceği ve doğallığına zarar verileceği endişesi de dikkate değerdir. Ama coğrafyamızı korumak üzere aşırı tedirginlik duygularının taşınması,  halkın kendi coğrafyasını (tarihini) tanıyamamasına neden olabilir diye de düşünülmelidir. Büyüklerin anlattığına göre “Kale Tepe-Çeş Tepe bölgesi, 1950’lere gelene dek, yani “askeri bölge alanı” ilan edilene dek, Ereğli halkınca sıkça gezilebilen ve görülebilen bir yerdi”. Haa o zamanlar Ereğli merkez nüfusunun 7-8 bin civarında olduğunu da göz önüne getirmeliyiz.

Bu konuda bizim düşünce ve teklifimiz; bahsedilen doğal alanın, betonlaşmaya ve yapılaşmaya gidilmeden, bölge insanımızın, “önemli ve stratejik değere haiz, tarihi ve coğrafi değerlerimizin bilincinde olunmasının sağlanmasıdır”. Ereğli halkı-çocuk ve gençlerince, ilgili doğal ortamın adeta bir piknik havası içinde teneffüs edilmesinin sağlanmasıdır. Bu durumun, Ereğli insanının en doğal hakkı olduğunun değerlendirilmesidir.

BAŞKAN UYSAL’IN ÇABALARI:
Ereğli Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Uysal’ın bu konudaki çaba ve çalışmalarını Ereğli halkı olarak izlemekteyiz. Belediye kaynaklarından kamuoyuna yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, Sayın Uysal, gerek GÖZTEPE’nin gerekse KALE TEPE’nin halka açılması için her türlü adımı atmaktadır. Bu konuda Karadeniz Bölge Komutanlığı ile çeşitli görüşmelerin yapıldığı ve varılan karar sonrasında bir protokol anlaşması yapılacağı belirtilmektedir. Bu adımların sonucunu, tüm Ereğlililerin büyük bir heyecanla takip ettiklerini düşünmekteyiz.

 

KALE NEDİR?: “Stratejik yol üzerinde, geçit ve dar boğazlarda, askeri önemi olan şehirlerde, gerekli askeri kuvveti barındırarak, savunma ve güvenliği sağlamak için yapılan kalın duvarlı-burçlu-mazgallı bir yapı” olarak anlamlandırılmaktadır.

“Kale” bir şehrin “anahtarıdır”. “Yangından ilk kurtarılacak o(a)landır”. Fetihlerde, askeri seferlerde ilk girilmeye çalışılan, kilit noktadır. Kalesini ele geçirdiğiniz şehir, sizindir. Kale; adeta insanın kalbidir. Kalbini fethettiğiniz insan da sizindir.

EREĞLİ KALESİ HAKKINDA:
Bu konuda internet üzerinde yayınlanmış bir yazıyı şöylece paylaşalım: “Ereğli Kalesi; Zonguldak ili Ereğli ilçesi Kaletepe Mahallesi’nde bulunan tepenin üzerinde deniz seviyesinden 150–160 m. yükseklikte bulunmaktadır. Bu kale, W.Hoepfner tarafından incelenmiş ve bir de planı çıkarılmıştır. Denize dik yamaçlar üzerindeki bu tepede antik çağlarda MÖ. IV. yüzyılda Klearchos tarafından kurulan Herakleia Pontike şehrinin akropolü vardı.”

“Kale XIII. yüzyılın başlarında Bizans döneminde yapılmıştır. W.Hoepfner’e göre bu kalenin Cenevizliler tarafından yapıldığı ileri sürülmüşse de bu iddia kesinlik kazanamamıştır.” .. “Kale plan olarak düzensiz bir plan göstermekte olup, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Yapımında tuğla ve harç dolgu ile birlikte gri tüf taşlarına da yer verilmiştir. Bunların arasında açık kırmızı tuğlalar, avlu kapısında da koyu kırmızı renkli tuğlalar kullanılmıştır.”

“Kale iç avluyu çevreleyen duvarlar ve onu takviye eden kulelerden meydana gelmiştir. Ön avlunun solunda bir kulenin kalıntıları görülmektedir. Sağ tarafta ise yine başka bir kule kalıntısı dikkati çekmektedir. Kalenin dış avlusunda mühimmat depolarına yer verilmiştir. Dış avludan iç avluya kemerli bir kapı ile geçilmektedir. İç avlunun büyük bir bölümünde de su sarnıcı bulunmaktadır. Buradaki sarnıç 8.00x40.00x6.10 m. ölçüsünde bir plan göstermekte olup, köşeleri yuvarlatılmıştır. Sarnıcın derinliği ise 5.00 m. dir.”

“Kalenin üst katında iki oda kalıntısı dikkati çekmektedir. Tuğladan yapılan bu odaların üst örtüsü (kısmı) ile duvarların büyük bir bölümü yıkılmıştır. Ancak bunların üzerinin tonozlarla örtülü olduğu günümüze gelebilen izlerinden anlaşılmaktadır. Bu odalara avlu yönündeki bir merdivenle çıkılmaktadır.”
KAYNAK: hsnymn.blogcu.com/zonguldak-kale...eregli-kalesi-eregli...kale/9260802‎

NOT: Bu konuda daha sonra, detay bilgiler sunacağımızı da ekleyelim.



15.12.2015 11:33:08

Bu yazı 2967 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

15.12. 19:44:54
hüseyin diyor ki;

bende bir ereğlide dogup büyüyen biri olarak buraları gormek isterim
16.12. 15:25:44
ALİ diyor ki;

YİNE EREĞLİ TARİHİNE DAİR GÜZEL BİR ÇALIŞMA


Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.033.386

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
811 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
423 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1440 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
557 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri