(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

“EREĞLİ’YE ORHAN GAZİ HEYKELİ DİKİLMELİ” Mİ?

Recep ÇETİN

10 Kasım 2015 günü EREĞLİ FM’de moderatörlüğünü Ereğli Hakimiyet Gazetesi Sahibi Sayın Fikri Kapan’ın yaptığı “FİKRİ KAPANLA BURADA KONUŞALIM” programında Ereğli yerel tarihi üzerine konuştuk. Radyolarda tarih kültür konularında konuşmalar yapmanın reyting getirip-getirmediği konusunu hiç düşünmedim. Sayın Kapan’la yaklaşık 2 saat boyunca Ereğli’nin tarihi ve kültürü üzerine konuştuk. Güzel de oldu.

Programın esas konusu UZUN MEHMET idi. Ma’lumunuz olduğu üzere, Ereğlili kaşif Uzun Mehmet hakkında Türkiye çapındaki bir çok yayında olumsuz iddialar yazılmıştı-yayılmıştı. Öyle ki bu olumsuz yayınlarla; Zonguldak’ta - Ereğli’de “Uzun Mehmet’in sadece bir efsane kahramanı olduğuna ikna olan araştırmacılarımız” da olmuştu. Bu konuda hazırladığımız “UZUN MEHMET” adlı kitabımızdaki bilgilerin paylaşılması isteğiyle Zonguldak’ta yayın yapan PUSULA TV’de bir tartışma programına davet edilmiştik (7 Kasım 2015-Atilla Öksüz’le Artı Eksi). Bu program, üç saat kadar sürmüştü. Sonrasında bu tartışma programımız da sosyal medyada yer aldı. Bir paylaşımda bulunan şu ifadeler (keşke yazılmasaydı) bizi üzdü: “         Zonguldak Ereğli bölgesinde Uzun Mehmet yok desen, adamı keserler..” Üzüldük çünkü biz, insan kesmenin hayalini bile nefretle karşılarız. Bu ifade mecazi, biliyorum ama..

Sayın Kapan ile de yaklaşık bir saat kadar Uzun Mehmet hakkındaki olumsuz iddialara cevaplar vermeye çalıştık. Tespit ve temin ettiğimiz bilgi ve belgeleri paylaştık. Bu konuda daha fazla bilgi ve belgeyi önümüzdeki günlerde çıkacak olan UZUN MEHMET adlı kitap çalışmamızdan incelemeniz mümkün..

Neyse..  Sayın Kapan’la konuştuğumuz diğer konuya geçelim. ORHAN GAZİ VE BİR FETİH.  O konuşmamızda da belirttiğimiz üzere, Ereğli ve Alaplı civarında ve köylerimizde, 2. Osmanlı Padişahı SULTAN ORHAN’ın emeği var. Orhan Gazi döneminin bölgemizde izi ve eserleri var..

Arşiv belgelerine göre; Alaplı-Ortacı’da “Sultan Orhan’ın bina ve inşa ettiği” belirtilen ORHAN CAMİİ var.. Hüseyinli’de Sultan Orhan Köprü Vakfı var. Ereğli-Kaptaş’ta da bir Sultan Orhan Vakıf eseri var. Gülüç’te Sultan Orhan Vakfı köprüsü var..  O köprü hakkındaki bir belgede “Sultan Orhan Han hazretlerinin bina ve inşa eyledikleri köprünün vakfı” ifadeleri bulunmaktadır.Ereğli-Çayırlı’da da “Sultan Orhan’ın bina ve inşa ettiği” belirtilen bir Cami var. Yani bölgemizde, Sultan Orhan Vakıf eseri olarak belirtilen yollar köprüler camiler var. Yani bölgemizde SULTAN ORHAN’ın fazlaca emeği ve etkisi var. Ama bu emek ve etki “belgeleri ile” bugüne kadar aktarıl(a)madığı için, Ereğli tarihini sadece Heraklea Pontika tarihi ile belleklere kazı(tı)r olduk. Bu durumu da; ASLANLAR KENDİ TARİHLERİNİ YAZMADIKÇA, HİKAYELER HEP AVCILARIN YAZDIĞI GİBİ OLACAKTIR sözüyle bağlamıştık. Yani (Türk ve Müslüman) Ereğli aslanlarına, kendi tarihlerinin aktarılmasını daha doğru bulmuştuk.

 

Bu eserlerin en önemlisi de kilise dönemindeki adı Ayasofya olan, Ereğli’deki “ORHAN GAZİ CAMİİ” ki bu cami, düşüncemize göre Ereğli’nin Türk ve İslam topraklarına katılışının sembol eseri. Daha önce bu konudaki görüşlerimizi ve araştırmalarımızı çeşitli yayınlarla paylaşmıştık. Ereğli Hakimiyet’teki 14 Nisan 2015 ve 12 Mayıs 2015 tarihli yazılarımızdan bu konuda detaylı inceleme yapılabilir.

Ereğli’nin “coğrafi” olarak efsanevi bir sembolü olan HERKÜL’ün, bölge tarihimizdeki bu “efsanevi(k)” durumu önemi yadsınamaz. Bu efsane, “Türk tarihinin değil” Yunan tarihinin bir efsanesidir.

 

Yukarıda da değindiğimiz ve Osmanlı arşiv belgeleri ile sabit olan, bölgemizdeki Orhan Gazi dönemi eserlerini “uzman tarihçiler” tarafından gerekli araştırma ve çalışmalar yapması sağlanarak bu eserlerin tarihteki varlığını “tespit” et(tiril)mesi mümkündür. Bu tespiti; Ereğli’deki Fakülte de yapabilir, yerel tarih üstadları da yapabilir.

 İşte bu tespit sonrasında; bölgemizin Türk İslam toprağına dahil edilmesinde ORHAN GAZİ’nin imzası olduğu gerçeği ortaya çıkarsa, bizim Ereğli’de bir eksiğimiz de ortaya çıkacak diye düşünmekteyim.

Şimdi dikkatinizi “otomobillerin-otobüslerin arkalarındaki yazılara” çekmek istiyorum: “BABAM SAĞOLSUN” “DEDEMİN GÖLGESİ YETER” gibi sözler bunlardan sadece bir kaçı. Bu sözleri artırmak mümkün.. Bu sözler, bu milletin “vefa duygusundan” doğan-kaynaklanan sözlerdir. Yani bu millet “ahde vefayı çok iyi bilir”. Konuyu nereye mi getirmek  istiyorum:

 Demem (önerim) o ki, “radyoda Sayın Kapan’a da paylaştığım gibi EREĞLİ’DE BİR ORHAN GAZİ HEYKELİ DİKİLMELİDİR. HEM DE YAŞADIĞIMIZ COĞRAFYANIN BİR efsane SEMBOLÜ-FİGÜRÜ OLAN, “HERKÜL” HEYKELİNİN TAM KARŞISINA..

 

 (Günümüzde, yaşadığı kenti “EREĞLİ” olarak değil de (Türk İslam yerleşiminden 700 yıl önceki adıyla) “HERAKLEA” diye belirtenlerin, bu öneriyi beğenmeyeceğini biliyorum ama bu konuda en azından bir kamuoyu yoklaması yapılabilir diye düşünmekteyim.)

 Bu heykel dikimi önerimizin gerçekleşmediği takdirde; (1404’te) Ereğli’ye gelen ve bir gece misafirimiz olan Clavijo adlı İspanyol bir gezginin kitabına da giren ifadelerle “Ereğli para ile satın alındı” ve böylece Türk egemenliğine dahil oldu diyen (belgesiz) bilgilerin hükmü devam eder ve böylece EREĞLİ’nin tarihi ve bölgemizin bir çok yerindeki Orhan Gazi eserleri “öksüz ” ve “köksüz” kalmaya devam eder diye düşünmekteyiz.

Yaptığımız bu araştırmalar sonrası, bu heykel önerimizi paylaşmayı “tarihi-vicdani bir sorumluluk” olarak addettik ve paylaşmış olduk. Dikkate alınıp alınmaması, ilgili kişi ve kurumların takdirine aittir. E nasılsa, kişinin “yaptığının da yapmadığının da sorumluluğu” kişinin beraberinde gidecektir.!

 

Sevgili Dost! Sonuç olarak “EREĞLİ’YE ORHAN GAZİ HEYKELİ DİKİLMELİ” Mİ? Siz de bir düşünün olur mu!?

***

ÖĞRETMENLER GÜNÜ:
Atatürk’ün “Millet Mektepleri Başöğretmeni” olduğu “1928 yılı 24 Kasım günü” 1981 yılında “Öğretmenler Günü” olarak kabul edilmiştir. (
Yani bu yıl, kabul edilmesinden sonraki 34. yıl dönümü kutlanacaktır).

 

R.Ç- (Üretilen) Özel günlerin “özelliğine” “inan(a)mamış” biri olarak; Ülkemizin kalkınmasının ve güzel günler görmesinin temel taşı olan tüm öğretmenlerimizin (her gün) “özel önem atfedilmesi gereken kişiler olduğuna inanırım”. Bu vesileyle, kutsal bir görev îfâ eden tüm “ÖĞRETMEN”lerimizin bu özel günlerinin kut-lu ve mut-lu olmasını dilerim. -24.11.2015

***

“KUT: Türk devlet geleneğinde ülkeyi yönetme yetkisinin hükümdarlara, Tanrı tarafından verildiği inancına “kut” denir.” 

“MUT: Bütün özlemlerin eksiksiz ve sürekli olarak yerine gelmesinden duyulan kıvanç, kut, saadet.”



24.11.2015 15:50:45

Bu yazı 2405 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

27.11. 07:56:12
mehmet dursun diyor ki;

gerçekten çok doğru bir düşünce recep bey. bu ifadelerin bugüne kadar dile getirilmesi gerekirdi.




Şu anda 4 kişi online
Toplam ziyaret : 75.751.603

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
413 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1306 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
524 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri