(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ULUDAĞ-KEMER’DE TARİHİ BİR YAPI!

Recep ÇETİN

2009 yılında yöre insanıyla yaptığımız röportajlar ve araştırmalar sırasında, Kdz Ereğli’ye bağlı Uludağ Köyü Kemer Mahallesinde dağlık mevkide bir  “kilise” kalıntısı olabilecek bir yapıdan haberdar edildik. Konuyu hemen Ereğli Müze Müdürlüğüne aktarmıştık. Yapılan resmi incelemeler sonrasında bir yapı tespit edildi ve tespit edilen “yer”, “sit” alanı yapıldı.

Ereğli Müze Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarda, ilgili mevkide toprak altında kalmış bir vaziyette olan bu yapı, 1. Derece Arkeolojik Alan ilan edildi ve Müze Müdürlüğünün ilgili çalışmaları halen sürmektedir. Yetkililerden aktarılan ifadelere göre, ilgili bölgede kazı çalışmaları yapıldıktan sonra toprak altında kalmış olan bu yapının gün yüzüne çıkartılması düşünülmektedir. Böylelikle de bölgenin tarihi dokusuna dair önemli bilgilere ulaşılacağı ve yapının açığa çıkmasından sonra bölgenin turizme açılması da düşünülmektedir.

İlgili “sit” alanında, Kilise-Ruhban Okulu vb bir yapının olduğu yorumları yapılmaktadır. Yörede, Ruhban Okulu olabileceği dedikodularının yapılması, bölge tarihi adına manidardır..

Konuyla ilgili olarak Uludağ Köyü (önceki) Muhtarı Mehmet ULUDAĞ ile görüştüğümüzde Sayın ULUDAĞ: “Konu doğrudur, Müze Müdürlüğümüz çalışmalarını sürdürmektedir. İlgili yapının zarar görmemesi ve kültür turizmine kazandırılması için ilgili talebimizi sunmuştuk” demişti..

Sit alanı içine alınan bölgenin dağlık bir coğrafya içinde bulunması ve bu nedenle de ilgili yapının zarar görmesi muhtemel görünmektedir.

KARAKAVUZ, EREĞLİ’DEN GİDEN
RUMLARIN MERKEZİ MİYDİ?

Ereğli-Ormanlı Beldesine bağlı olan Karakavuz Köyü; 1924’te yaşanan Nüfus Mübadelesinden önce Ereğli ve civarında yaşayan 1.250 kadar Rum Osmanlı vatandaşının merkezi önem ve değer taşıyan bir köyü idi. Yukarıda bahsedilen Uludağ- (Asar) Kemer Köyü de aynı coğrafyadaki diğer köyler.

Ereğli’nin Cumhuriyet öncesindeki tüccarları ve de zenginleri; Ticaret Odası kayıtlarına göre Rumlar idi. Ereğli’nin ileri gelenlerine sorulduğunda “Ereğli’nin ticareti, Rumların tekelindeydi” denilmektedir. Cumhuriyet öncesinde, birçok özel madenlerin ocakları işletmesi de Rumların kontrolünde idi. Rumlar; Cumhuriyet öncesinde Ereğli’nin tarihi bir gerçeği idi.  Fakat Ereğli’nin yerlisi olmasından daha ziyade; Ereğli’ye, Konya Kayseri Ordu gibi yerleşim yerlerinden çok sayıda Rum’un göç ettiği (geldiği) belirtilmektedir. Karakavuz’da ikamet eden vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, atalarından intikalen Rum öyküleri ve isimlerine şahit olmaktayız.



6.10.2015 10:43:07

Bu yazı 2595 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (0)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )



Şu anda 5 kişi online
Toplam ziyaret : 76.101.388

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
218 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
549 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1470 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri