(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

HALİL PAŞA’NIN MEZAR TAŞI

Recep ÇETİN

Alemdar’da Şehit olan Recep Kahya’nın mezar yerini aradığımız günlerde, Şehir Mezarlığını da ziyaret etmiştik. O ziyaret gezimizde dikkat ettiğimiz mezarlardan biri de Ereğli tarihinde tanınan bir sîma olan HALİL PAŞA’nın mezarı idi. Şehir mezarlığının hemen girişinde dikkatimizi çeken mezar taşını okuttuğumuzda şu ifadeleri tespit ettik:

Hüvel Hayyül Bâki

1- Böyle buldum bu cihanı sanki bir zilli hayal

2- Ol sebepten kimse etmez benim halimden sual

3- Ben dedim el hükmül illah razıyım her emrine

4- Çün ezelden böyle takdir eylemiştir zül celal

Esnaf ve Hanedandan, madenci

Kara Mahmud zade Halil Paşa

Merhumun ruhu için Fatiha

21 Cemaziyelahir sene 1338

Miladi: 12 Mart 1920

HALİL PAŞA; Müftü Mahallesi nüfusuna kayıtlı olup, babasının adı Ahmet, annesinin adı da Emine Havva’dır. 1855 yılında doğan Halil Paşa, yukarıdaki mezar taşından da anlaşılacağı üzere, 12.03.1920’de vefat etmiştir.

Ereğli’de Hacı İsmail Ağa’nın soyu, Kara Mahmut’ların soyu gibi daha birkaç aile soyu, Ereğli tarihinde önemli ailelerden olarak tanına gelmişlerdir.

Halil’in babası AHMET, 1840’lı yıllarda Aktar’lık işiyle de uğraşmaktadır ve Ahmet’in babası da Halil adını taşımaktadır. Ayrıca bir değirmende hisseleri de bulunmaktaydı. Yine 1840’lı yıllarda, aynı aileden olan (Kara Mahmut oğlu) İbrahim ve Mehmet de ekmekçilik yapmaktaydılar.

Kaynaklarda da belirtildiğine göre; Halil Paşa’nın kızlarından biri, Padişah II. Abdülhamit’in seccadeci başı ile evlilik gerçekleştirmiştir.

Bugün Ereğli Müzesi olarak bilinen (konağın) binanın temel kazılarında Roma Bizans devrine ait eser ve kalıntılar bulunmuş ve bulunan bu resimli taşlar - kalıntılar da dönemin Padişahına verilmiştir. Belirtilen iddiaya göre, Padişah da bu tarihi kalıntıları-eserleri, Rus Çar’ına hediye etmiştir.

Rusya Devleti''nin Cornomerc namındaki sefaret vapurunun Ereğli’ye gelip bu taşları alıp gittiği belirtilmektedir. Şimdi yerel tarihimiz üzerine emek harcayanlara düşen görev, bu giden taşlar ve o taşların tarihi önemi - değeri hakkında araştırmalar yapmaktır. Ki, böylece Ereğli tarihi hakkında daha detaylı bilgiler bulunabilsin..

Bu yaşananlardan sonra (yani tarihi taşların devlet yönetimine takdirine sunulmasından sonra) Kara Mahmut ailesinden olan madenci HALİL’e, “PAŞA” “Fahr-i Mir-i Miran” rütbesi-ünvanı verildiği ve sonrasında da HALİL PAŞA diye anıldığı belirtilmektedir..

Kara Mahmut oğlu Hacı Ahmed Ağa ve ailesi ve de oğlu Halil Paşa; Çamlı Maden Ocaklarının  işletmeciliğini yapmışlardır.

Tanınmış bir kişi olan Büyükelçi Mahmut Dikerdem’in  ablası Mürüvvet Hanım da bu aileden olup, Ereğli’de doğmuştur. Mürüvvet Hanım, tanınmış bir televizyoncu-programcı-haber spikeri (rahmetli) Mehmet Ali Birand’ın annesi idi. Mahmut Dikerdem de Birand’ın dayısı idi.

Mehmet Ali Birand’ın dedesi Şerif Bey, Elazığ’dan Ereğli’ye gelmiş ve Kara Mahmut’lardan SENİYE hanım ile evlenmiştir. Seniye, Birand’ın anneannesidir.

 



5.05.2015 10:18:47

Bu yazı 3316 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

09.02. 21:35:03
BİLALSARİGUL diyor ki;

Bravo güzel bir çalışma olmuş ben 1993 de Ereğli'nin eski tanınmış isimlerinin biyografilerini içeren kimler geldi kimler geçti adlı bir çalışma yapacaktım ancak asker olmam nedeniyle çok uzun yıllar bu hayalimi bir türlü gerceklestiremedim son zamanlarda ise bu korana sebebiyle de hikayede geçen kişilerin yakınlarıyla da maalesef ki görüşemedik bu güzel çalışmanız benim düşündüğüm çalışmaya benzediği için sizinle paylaşmak istedim tebrik ederim temennim bende bu ışık becerebilirsem Ereğli halkına nostalji kokan bir armağan olur sanirm


Şu anda 25 kişi online
Toplam ziyaret : 76.040.843

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
814 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
426 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1444 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
557 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri