(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

HÜSEYİNLİ’DE ORHAN GAZİ HAYRATI

Recep ÇETİN

İlçe olmadan evvel Ereğli’ye bağlı olan Alaplı’nın Hüseyinli Köyünde, Osmanlı’nın ilk döneminden eserler olduğu ortaya çıktı.

Tespit ettiğimiz bilgi ve belgelere göre; Ereğli ve Alaplı yöresinde, 2. Osmanlı Padişahı olan Orhan Gazi döneminden kalma, çok sayıda hayır eseri olduğu dikkati çekmektedir.

Bu durumun da, yörenin Orhan Gazi döneminde fethedildiğine dair önemli bir delil olduğu kabul edilmektedir.. Ma’lumunuz olduğu üzere, Osmanlı İmparatorluğunda “han-hamam-köprü-cami vb” gibi vakıf eserleri, imparatorluğun varlığının delilidir. Bu tür halka yönelik hizmetler, devletin milletine hizmet etme felsefesi dahilindedir.

“ORHAN GAZİ VE BİR FETİH” adlı kitabımızda da bulunan belgelerden de anlaşılacağı üzere, Hüseyinli Köyündeki bir köprü Orhan Gazi dönemi hayır eseridir.

Bu köprü 1900’lü yılların başında yıkılmanın eşiğine gelmiş ve yine Sultan Orhan Vakfı bütçesinden yararlanılarak tamir edilmeye çalışılmıştır. (Bu yönde bilgi alabilmek için, Vakıflar Gen.Müd. Arşivinde fazla sayıda belge tespit edilebilmektedir..)

TEMİN ETTİĞİMİZ ARŞİV BELGELERİNDEKİ İFADELER: 

Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivinden temin ettiğimiz bir belgede “..Bolu Sancağı''nda Ereğli kazasında Alablı nahiyesinde HÜSEYİNLİ Karyesinde bâ-tapu taht-ı tasarrufunda olan ma‘lûmü''l-hudud arazi evkaf-ı mazbûtadan cennet-mekan Sultan Orhan Hazretleri Evkaf-ı Celilesi''nden olduğu halde ma‘lûmü''l-esâmi kimselerin şehadetleriyle arazi-i emiriyeye bi''t-tahvil TAŞÇI HALİL namına tapu senedi çıkartılmış..” ifadeleri bulunmaktadır.

SULTAN ORHAN HAZRETLERİ HAYRATI CELİLESİNDEN:

Yine temin ettiğimiz başka bir Arşiv belgesinde de  “..Cennet-mekan Sultan Orhan Han-ı Gazi hazretlerinin cümle-i hayrat-ı celilesinden Bolu Sancağı''nda Ereğli kazasında vâki‘ Alablı nahiyesinin Hüseyinli Karyesinde kâin köprünün tamiri mahallince tanzim ve leffen takdim kılınan keşif defteriyle..”

KEMERLİCEOĞLU KÖPRÜSÜ VE SULTAN ORHAN HAZRETLERİ VAKFI:

“Cennet-mekan Sultan Orhan Han Hazretleri Vakfı''ndan Ereğli kazasında Alaplı nahiyesinde Hüseyinli Karyesinde kâin olup Eyüb Bey''in pederinden intikal suretiyle tevliyetine mutasarrıf olduğu arazinin cennet-mekan müşarunileyh hazretleri vakfı hayratından nahiye-i mezkurede KEMERLİCEOĞLU KÖPRÜSÜ’ne merbut olan hasılatı maarif canibinden zabt edilmiş ve fakat mezkur köprü öteden beri harab olmasıyla arazi-i mezkurenin birkaç senelik hasılatının maariften alınarak mezkur köprünün inşası zımnında..” Kaynak Belge: EV MKT 02206/105

PEKİ, BU TARİHİ KÖPRÜ NEREDE:

Bu köprünün günümüzde izini sürdük. Köyde araştırmalar yaptık. Söz konusu tarihi köprünün olduğu iddia edilen bölgede, şu an Organize Sanayi Bölgesi’nin yapıldığı ve üzerine fabrikalar yapıldığı bilgisini aldık. Daha önceki bir yazımızı okuyanlarımız hatırlayacaktır, Gülüç’te de yine Orhan Gazi’nin inşa ettiği bir başka köprünün izini sürmüştük. Ama ne yazık ki, bu tarihi izleri bulmuş olmamızın ötesinde, bu tarihi eserlere ulaşamadık. Gülüç’te olduğu belirtilen köprünün günümüzde ayak uçlarından izler(taşlar) kaldığı belirtilmektedir. Ama Hüseyinli’deki tarihi köprünün izine-taşına şimdilik ulaşamadık. Bu konuda yörede yaşayan vatandaşlarımıza da görev düşmektedir. Yörede tespit ettiğimiz Cami, köprü vb bu eserlerimiz, Ereğli-Alaplı civarında ORHAN GAZİ’nin yöredeki var-lığına delil olarak kabul edilme(li)ktedir.

NOT: Bu zamana kadar, Ereğli’nin Bayezid döneminde para karşılığı satın alınarak Türklere (bize) geçtiğini belirtip, bu konuda araştırma işçiliğini tercih etmeyip, batılı seyyahların-belki de casusların gezi notlarını bizim tarihimiz olarak takdim edenlerin, (ve hatta coğrafyamızın ve tarihimizin insanları olan Katip Çelebi-Uluslu İbrahim Hamdi ve M.Zekai Konrapa gibi Müslüman yazarlarımızın yazdıklarını, batılı seyyahların yazdıkları gezi notlarından daha değersiz gibi belirtenlerin) Ereğli-Alaplı köylerinde bulunan, Orhan Gazi’nin bina ve inşa ettiği belirtilen çok sayıdaki (belgeler üzerinde tespit ettiğimiz) bu eserler üzerinde ne düşün(ecek)dükleri de dikkate değerdir.



17.03.2015 09:47:22

Bu yazı 1972 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (1)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

18.03. 08:36:38
AHMET AKÇAY diyor ki;

RECEP HOCAM, DAHA ÖNCEKİ YAZILARINIZI DA OKUMAYA GAYRET ETTİM. EREĞLİ İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ. ORHAN GAZİ'NİN EREĞLİ'DEKİ VARLIĞI ÜZERİNE BU YAZILARINIZI YAZIYORSUNUZ VE ASLINDA TARİHİ BİR GERÇEKLİĞİ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ. BUNUN YANINDA BU ZAMANA KADAR YANLIŞ YAZILDIĞINA İNANDIĞINIZ YAZILARA DA DEĞİNİYOSUNUZ. AMA YAZDIĞINIZ ŞEY DİKKATİMİ ÇEKTİ. EREĞLİ'DE YILDIRIM BAYEZİD ADINA NE BİR CAMİ ADINA NE DE BİR MAHALLE ADINA RASTLANMIYOR.


Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 76.121.045

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
243 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri