(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ŞEHİT RECEP KAHYA KİM?-1

Recep ÇETİN

ALEMDAR GEMİSİNDE-  Milli kuvvetlere katılmak üzere, İstanbul Kuruçeşme önlerinden (eksik mürettebat ile-8 kişi ile) kaçırılıp Ereğli’ye getiriliyor. Ereğli’de mürettebat tamamlanıyor ve Trabzon’a hareket ediliyor. Ama hareket halinde iken Fransızlara esir düşüyor ve geminin rotası İstanbul’a çevriliyor. Fakat gemi fazla uzaklaşamadan Türk mürettebat, Fransız askerlerini esir alıyor ve geminin rotası tekrar Ereğli’ye dönüyor. Bu sırada diğer Fransız gemisinden Alemdar’a silah-bomba atılıyor ve bu silahlardan biri de Recep Kahya’ya isabet ediyor ve Recep Kahya şehit oluyor. Bu silahlardan üç gemi personeli de yaralanmıştır. (27.01.1921)

Alemdar Gemisinde 1921 yılında Ereğli’de şehit düşen ve 2015’li yıllara geldiğimizde mezar yeri aranan şehit Recep’in kimliği üzerinde yaptığımız çalışmaya şöylece başlayabiliriz:

RECEP KAHYA’NIN RİZE’DEKİ AİLE BİLGİLERİ:

Recep Kahya’nın Rize-Çayeli nüfus kütüğüne kayıtlı olduğunu görüyoruz. Osmanlı dönemindeki aile soy lakabı ARNAVUTOĞULLLARI. 

Aileden Hasan’ın,  19.yy başlarında Makedonya’dan Rize’ye (Pazarköy’e) göç ettiği rivayet ediliyor. Hasan’ın (MAHMUT-Memiş-Ahmet-Mehmet-Ömer-Yusuf-Yakup-Aziz) adlarında çocukları olduğu belirtiliyor.

Recep Kahya’nın babası olan Mahmut’un da (RECEP-Hızır-H.İdris-İlyas-Hasan-İslam-Mahmut-M.Mustafa) adlarında çocukları olduğu belirtiliyor.

Rize Nüfus Müdürlüğü’nden, Recep (Kahya) adına alınan Nüfus Kayıt Örneğinde ailesi hakkında şu bilgiler temin edilebilmektedir. (Kaynak: Rize-Pazarköy-Orhan Naci Ak)

***

Rize ili Çayeli ilçesi doğumlu olan Recep’in nüfus bilgileri ise aşağıdaki gibidir:

Doğum Tarihi: 01.07.1873

Anne Baba adları: Fatma – Mahmut

Eşi: Asiye İpek (1877-1963) (Çayeli’nden - Ahmet ve Gülizar’dan olma)

Oğlu: Mahmut İpek (1904-1988) (Halk nezdinde Mustafa adı ile anılıyor)

*Şehit Recep’in oğlu olan Mahmut(Mustafa)’un çocukları: İbrahim-İsmail-Hasan-Mehmet---Hamdiye-Nazmiye-Huriye-Nuriye-Meryem..

Kızı: Ayşe (?) (1910 doğumlu olan Ayşe, Güneysu-Adacami’ye evlilik gerçekleştirmiş)

Kızı: Fatma (?) (1908 doğumlu olan Fatma, kendi köyleri Pekmezli’de evlenmiş.

“Recep Kahya’nın ailesinin 1934 Soyadı Kanunu’nun kabulünden sonraki soyadları İPEK’tir.

Recep Kahya’nın eşi Asiye İpek Hanım 1950’li yıllarda şehit yetimi maaşına bağlanmış ve 1963’teki vefatına kadar bu maaşı almıştır.

Şehit Recep’in nüfusta Mahmut adıyla kayıtlı – halk arasında Mustafa İpek diye anılan bir oğlu Denizcilik Bankasının İstanbul Vapurunda serdümenlik yapmıştır (şehit babası gibi)..

Not: Bilgi paylaşımında bulunan şehit Recep’in torunu, Ş.ER Bey’e teşekkür ederim.

 

Yazar Nurettin Peker, kaleme aldığı “ÖL, ESİR OLMA” kitabında Recep Kahya’yı şu ifadelerle tanıtır:

“Rize’nin Pekmezci Köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmut Efendi’nin oğlu Recep, I.Dünya Savaşında İngilizlere esir düşerek Hindistan’da acı günler geçirmekte ve vatan hasreti çekmekte iken, 1920’de esaretten dönüp İstanbul’a gelerek hemşehrileri ile buluşmuş ve esaretin kötü izlerini silmek üzere biraz dinlenmek istemişse de düşmanlarımız tarafından vatanımızın işgaline üzülmüş, Yunanlıların zulümlerini işitmiş, İstanbul’da şımarık Rumların ellerinde Yunan bayrakları ile (Zito Venizelos, Kato Mustafa Kemal diye açık nümayişlerine sinirlenmiş olduğundan)  Kuvayi Milliyeye geçmek çarelerini aramıştı. Kara yoluyla kaçarak kara kuvvetlerinde bir er gibi çalışmaktan ziyade, denizcilikteki bilgi ve görgüleri ile milletine daha yararlı olabileceğini düşünmüştü.”

“Eski arkadaşlarından Çarkçı Osman Efendi ile buluşmuş, ona bu düşüncesini söylemiş ve anlaşmışlardı. Osman Efendi’nin gizli teklifini derhal kabul ederek Alemdar Gemisine girmişti. Recep Kahya, gemideki arkadaşlarına ve Osman Efendi’ye ‘arkadaşlar tuttuğunuz yol, kurtuluş yoludur’ diyerek onları desteklemişti. Hacı Recep Kahya, dümen işlerinin ustası, deniz yolculuğuna alışık ve Karadeniz’in eski kurduydu. Vatan hasreti çekmiş bağrı yanık Recep ve kabadayı Osman Efendi ile el ele vererek işbirliği yaptılar. Gemideki diğer arkadaşları da vatan-millet aşkı ile yürekleri çarpan birer denizci idiler. Osman Efendi’nin teklifi ile geminin kaptanlığı Serdümen Recep Kahya’ya verildi.” 

DEVAM EDECEK...

 



31.01.2015 13:41:44

Bu yazı 3271 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

05.02. 19:30:16
şemsuddin Er diyor ki;

SAYIN RECEP BEY RECEP KAHYA ARNAVUTOĞLUNUN SECERESİ DOĞRUDUR BAŞARI DİLEKLERİMLE
03.07. 23:53:23
nazmi yıldız diyor ki;

rize pazarköy den arnağutoğlu tahsildar ömer efendinin oğlu sakaryaya yerleşmiş ahmetin kızı rahime .nin ohluyum soy adı er burda 30 haneyiz


Şu anda 21 kişi online
Toplam ziyaret : 76.103.915

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
224 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
552 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1472 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri