(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ NE ZAMAN FETHEDİLDİ (2)

Recep ÇETİN

(ÖNCEKİNDEN DEVAM)W

ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı kitabımızdan da anlaşılacağı üzere biz, Ereğli’nin Orhan Gazi döneminde (1281-1362) Türklere geçtiğini kabul etmekteyiz. Çünkü Orhan Gazi’nin yöremize kazandırdığı bir çok eserin bilgisine-belgesine ulaşmış bulunmaktayız. Sonraki yazılarımızda da elimizdeki bu belgeleri paylaşarak bu konuya açılım kazandıracağız.

 Fakat şu sorularımızı da eklemeliyim: “Ereğli’de Bayezid adıyla ne var? Cami mi var, vakıf mı var, köprüler mi var? Mahalle adı mı var? Sultan Süleyman Mahallesi (Süleymanlar) adının Orhan Gazi’nin oğlu olan (Rumeli fatihi) Süleyman Paşa’nın adından gelmiş olduğunu Bolu Salnamelerinde de bazı Arşiv belgelerinde görebilmekteyiz.

İLK 250 SENENİN OSMANLI MİMARİSİ

Yazar Tayfun Akkaya yine HERAKLEİA PONTİKE adlı eserinde (23.sayfasında) “Ereğli’de mevcut bazı kiliseler camiye tahvil edilmiştir. Bunlardan biri, Ereğli’yi ele geçiremese de bu civarda ilk Türkleşme çabalarını başlatan Orhan Gazi’nin anısına izafeten Orhan Camii (Orta Camii) adıyla büyük bir tadilatla camiye çevrilen HAGİA SOFİA (AYASOFYA) adlı eski Bizans Kilisesi idi” diye yazar. Bu bilgiye de dipnot olarak şu kitabı-kaynağı belirtir. E.H.AYVERDİ-İ.AYDIN YÜKSEL-İLK 250 SENENİN OSMANLI MİMARİSİ. Yani Ereğli’deki Orhan Gazi Camii adının “Orhan Gazi’ye izafeten verildiğini” belirten-yazan bu ilk kaynak eserdeki ifadeler, genel-doğru bir bilgi gibi kabul edilegelmiştir.

Yukarıdaki kitaptan yapılan iktibastan da anlaşıldığı üzere, Orhan Gazi Cami adı, bizzat Orhan Gazi döneminde-fethin gerçekleştirildiği dönemde verilmedi deniliyor. Sonraki zamanlarda, “Ereğli’deki Türkleştirme çabalarının önderi-mimarı” denilerek, bu adın (izafeten-ithafen) verildiği belirtiliyor. Fakat biz, bu durumu tasvip etmekte zorluk çekmekteyiz. Çünkü yörede çok fazla sayıda eser, Orhan Gazi dönemine aittir. Bu konuda daha detaylı bilgiye ORHAN GAZİ VE BİR FETİH adlı çalışmamızdan ulaşılabilir.

Yazar AKKAYA “Bugün ÇELİKEL CAMİSİ olarak adlandırılan bina da camiye çevrilen kiliselerdendir. 1402’de vuku bulan Ankara Savaşından itibaren de Ereğli, Süleyman Çelebi’nin hakimiyetine girmiştir.Ereğli’deki Süleyman Paşa adıyla bilinen cami de bu devrin hatırasını yaşatır” der.

Oysa ki yaptığımız araştırmalara göre, adı zikredilen “Süleyman Paşa”, Orhan Gazi’nin oğlu olarak belirtilmektedir ki Bolu Salnamelerinde bu yönde bilgi mevcuttur. Ereğli’de bahsedilen “Süleyman”ın Orhan Gazi’nin oğlu olduğuna ikna olunduğunda, Orhan Gazi’nin fethi (Osmanlıya katılımı)  konusu daha da belirginleşir diye düşünmekteyiz.

“Süleyman Paşa”nın adı verilen Ereğli’deki “Sultan Süleyman Camisi” hakkında daha detaylı çalışmayı sonraki yazımızda paylaşalım.



1.12.2014 11:10:23

Bu yazı 2814 defa okunmuştur

Yazara ait tüm yazılar için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

YORUMLAR (2)
YORUM EKLE
Adınız


(1000 / )

01.12. 17:54:35
RAMAZAN AKSOY diyor ki;

YANİ HOCAM, EREĞLİ'NİN TARİHİ YANLIŞ MI YAZILMIŞ. GERÇEKTEN BİZE EREĞLİ BAYEZİD DÖNEMİNDE SATIN ALINDI DİYE ÖĞRETİLMİŞTİ.DEMEK Kİ O GÖRÜŞ, ONLARIN BELİRTTİĞİ GİBİ, AKLA YAKIN GELDİĞİ İÇİN Mİ BİZE ÖYLE YAZDILAR.İLGİNÇ YA. İKİ YAZINIZI DA OKUDUM.GÜZELDİ.TEŞEKKÜR EDERİM.
08.12. 08:28:25
MUVERRİH diyor ki;

RECEP BEY SİZİN GÖRÜŞÜNÜZ DAHA DOĞRU GİBİ. İYİ TESPİTTE BULUNMUŞSUNUZ. CLAVİJO'NUN BELİRTTİĞİ GİBİ, 1404'TEN 30 YIL KADAR ÖNCESİNİ HESAP ETMEMİZ GEREKTİĞİNDE BİLE BİLGİ DOĞRU YOLA VARMIYOR. ÇÜNKÜ CLAVİJO'NUN EREĞLİ'YE GELDİĞİ TARİHTEN 30 YIL ÖNCESİNİ DİKKATE ALDIĞIMIZDA YANİ 1374'LERDE BAYEZİD DE YOK, OĞLU SÜLEYMAN ÇELEBİ DE YOK. 1359-1389 ARASINDA 1.MURAD HÜDAVENDİGAR PADİŞAH OLARAK GÖRÜLEBİLMEKTEDİR. BAYEZİD İSE 1389 SONRASINDA PADİŞAH OLMUŞ.


Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.027.104

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
807 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
416 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1436 kez okundu

Recep ÇETİN { TARİHTEN... }
DENİZ KIZI BİZİM ''KIZIMIZ'' DEĞİL!


Devamını oku »

21.11.2023 16:02:33 tarihinde yazıldı
556 kez okundu


Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri