(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

GEBELİKTE ŞEKER TARAMA TESTİNİN ÖNEMİ

Türkiye’de, gebelikte yapılan şeker tarama testinin isminden dolayı gebelerin zihnini karıştırdığını ve “yükleme” tabirinin psikolojik olarak olumsuz etkilediği bildirildi.

Sanko Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Prof. Dr. Ali İrfan Güzel, sosyal medyadaki yanlış bilgilendirmelerden dolayı gebelerin faydalı olan şeker tarama testinden uzaklaştığını belirtti.

 “Ülkemizde gebelikte yapılan şeker tarama testi, isminden dolayı gebelerin zihnini karıştırıyor ve ‘yükleme’ tabiri psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Gebelikte şeker tarama testinde hastanın içtiği şeker miktarı; bir kâse sütlaç, bir adet simit, bir dilim yaş pasta ve iki dilim baklavadan daha az şeker içerir. Bu testte üç farklı miktarda şeker içilebilir; 50 gr., 75 gr. ve 100 gr. 50 gr., test tarama amaçlı iken diğer ikisi tanı amaçlıdır.”

ANNE SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

 “Gebelik süreci hem gebeliğin devamı açısından hem de erken doğumu engellemek için rahmi yumuşatan hormonlar nedeni ile anne bünyesini değiştirir. Burada plasenta (bebeğin eşi) hormonlar sağlayarak en önemli görevi üstlenir. Bu hormonal değişiklik nedeni ile anne diabetojen yani şeker hastalığına yatkın hale gelir. Bu hormonlar gebeliğin 24 ile 28 haftaları arasında en üst seviyeye geldiği için, tarama bu haftalarda yapılmaktadır. Bu yatkınlık, annenin şeker düzeyini bozuyor mu diye yapılan bir testtir. Eğer annenin şeker düzeyi yüksek seyreder ise bu durum annede ani düşük, bebeğin sıvısını artırma, anne de hipertansiyon gibi sorunlara yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu ve gelişme gibi birçok soruna neden olabilir. Bu test sadece gebelik ve bebek açısından değil, anne adayının gelecekteki hayatında şeker ve kalp hastalığı riskini ortaya koyabilmesi açısından da kıymetlidir.”

HER GEBEYE TARAMA TESTİ YAPILIR MI?

Testle ilgili merak edilen ‘şeker yükleme’ testi her gebeye yapılmalı mıdır?” sorusuna da açıklık getiren Prof. Dr. Güzel, şu bilgileri paylaştı:

“Aslında bu sorunun yanıtı evet. Ama bir yaklaşımda gebe ilk muayeneye geldiğinde risk durumunu belirleyip ona göre de karar verilebilir. Bu risk faktörleri, ‘ailede şeker hastalığı olması’, ‘obezite’, ‘önceki gebeliklerde gebelik şekeri görülmesi’, ‘önceki gebeliklerde doğumsal anomalisi olan bebek dünyaya getirmiş olması’, ‘bilinmeyen nedenle ölü bebek dünyaya getirmiş olması’ ve ‘hastanın insülin direnci olmasıdır’.” 

 GEBELİK ŞEKERİNİN TEDAVİSİ

Gebelik şekerinin tedavisinin öncelikle diyet ve egzersiz olduğunun altını çizen Prof. Dr. Güzel, “İyi bir diyet ve egzersiz programı ile büyük ihtimalle şeker düzene girecektir. Ancak diyet ve egzersiz ile tedavi olmayan hastalarda insülin tedavisi verilmelidir. Bu tedavinin yine bebeğe ve anneye ciddi faydaları vardır ve hastaların bu tedaviden korkmaması gerekir” diye konuştu.




Bu sayfayı yazdır

26.01.2023 13:14:23

Bu haber 307 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 14 kişi online
Toplam ziyaret : 76.126.619

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
246 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
559 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri