(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KOTRA RÖDOVANSI SAVUNDU

(Haber: Orhan Akyüz) -Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kotra, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), yerli ve milli kömürü, ithal kömür karşısında savunmasız bırakan son kararı, devletin ekonomi politikasına aykırı bir karardır. Yanlışlıklarla dolu bu kararın acilen düzeltilmesi gerekmektedir” dedi.

Kotra, yazılı açıklamasında, Zonguldak’ın ekonomik ve sosyal gelişmesinde taşkömürünün büyük katkı sağladığını savunarak, bu vesileyle "Emeğin ve Enerjinin Başkenti" durumuna geldiğini belirtti.

Rödovans işletmelerinin de Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) gibi Zonguldak’a ve ülke ekonomisine değer kattığını, istihdam sağladığını anlatan Kotra, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu işletmeler uzun süredir büyük özveriyle taşıdıkları ağır maliyet yükü ve büyük yanlışlıklar içeren son EPDK kararı nedeniyle kapanma noktasına gelmiş olup, bu işletmelerde çalışan binlerce maden işçisi de işlerini kaybetmek tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır.

ZONGULDAK İÇİN ÖNEMİ

Bu nedenle, rödovans işletmelerinin ilimiz ve ülkemiz için ne anlama geldiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

1-Rödovans işletmeleri TTK'nın terk ettiği, üretimden çekildiği atıl sahalarda yüksek maliyetlerle yatırım yapıp, Taşkömürünü yeniden üretime ve ekonomiye kazandırıyorlar.

2- Yasal statü içinde TTK ile sözleşme yaparak kurumsal kimlikleri ile üretim yapan bu işletmeler TTK'ya ton başına rödovans ücreti ödeyerek, TTK'nın bütçesine katkı sağlıyorlar.

3- Devlete vergi ve sigorta primi ödeyerek, devlet bütçesine katkıda bulunuyorlar.

4- Binlerce insanımıza iş ve ekmek kapısı olup sosyal hayata büyük destek sağlıyorlar.

5- Şehir ekonomisinde dolaşan sıcak para, rödovans işletmelerinde çalışan ve en az iki asgari ücret tutarında maaş alan maden işçilerinin maaşlarından oluşuyor.

6- Sektöre bağlı yan sanayisinin gelişmesine, ocak vagonları ve maden makineleri üretimiyle ilgili işyerlerinin sektöre bağlı çalışmasına imkan sağlıyorlar.

7- Yaptıkları üretim ölçüsünde, devletin döviz kaybına engel oluyorlar.

DEVLETİN EKONOMİK KATKISINA AYKIRIDIR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, yerli ve milli kömürü, ithal kömür karşısında savunmasız bırakan son kararı, devletin ekonomi politikasına aykırı bir karardır. Yanlışlıklarla dolu bu kararın acilen düzeltilmesi gerekmektedir. EPDK'nın, ithal kömüre yüksek teşvik sağlayıp, yerli kömüre düşük miktarda teşvik sağlayan kararı ilimizdeki rödovans işletmelerini kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu karar, milli değil, ‘gayri milli’ kömürü teşvik eden, Sayın Cumhurbaşkanımızın her vesile ile ifade ettiği ‘yerli ve milli kaynakların kullanılmasına öncelik verilmesini" öngören açıklamalarına tamamen aykırı, yanlış ve hatalı bir karar olup, hiç vakit kaybetmeden derhal "yerli kömüre yüksek teşvik sağlayacak’ şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.

ÜST YAKLAŞIMLA ÇÖZÜLÜR

İlimizde, üretime, ekonomiye, istihdama çok ciddi destekler sağlayan ve Zonguldak ekonomisinin hayat damarlarından birini oluşturan rödovans işletmelerinin sorunlarının, tümüyle siyasi önyargılardan uzak, objektif  bakış açısı ile tamamen Zonguldak ve Zonguldak insanını düşünen bir yaklaşımla çözülmesi gerekmektedir.
Bu sorunun çözümü sadece rödovans işletmelerini ve çalışanlarını değil, tüm Zonguldak halkını ilgilendiriyor. Bu nedenle, ilimizde söz ve karar sahibi bütün mercilerin sorunu çözümü yolunda birlikte hareket etmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
Milliyetçi Hareket Partisi, bu yaklaşım içinde rödovans işletmelerinin her zaman sonuna kadar yanında olup, çözüm noktasında daha önceleri olduğu gibi bundan sonra da hem Genel Merkezimiz, hem de partimizi temsilen şahsım gerekli mücadeleyi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyorum.
Amacımız mutlu ve moralli bir Zonguldak olduğuna göre, hep birlikte bunu sağlamaya çalışmanın tam zamanıdır.”




Bu sayfayı yazdır

22.01.2023 10:22:35

Bu haber 447 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 15 kişi online
Toplam ziyaret : 76.120.820

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
243 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
558 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1475 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri