(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

“ÇEVRE FELAKETİ YAŞANACAK!”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, “Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin hazırladığı Filyos Vadisi ‘web’ sayfasında Filyos endüstri bölgesinde yer alabilecek sektörler arasında gübre fabrikası yer almıyorken burada iki buçuk aylık bir şirket olan Tosyalı Gübre Sanayi AŞ'ye yer tahsisi yapılmıştır. Burada bu gübre fabrikasının kurulmasıyla birlikte tonlarca kimyasal kullanılacaktır ve büyük bir çevre felaketi yaşayacak. Bu gübre fabrikasının iznini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Demirtaş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na, Alaplı’nın yatırım teşvik derecesi ile Zonguldak’taki organize sanayi bölgeleri yatırımlarına yönelik taleplerini hatırlattı.

Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın azaldığını savunan Demirtaş, şunları kaydetti:

KDV YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMİYOR

Kötü yönetim politikaları -hatta politikasızlıklar- sonucunda, elimizdeki güçlü tek ihracat kalemi beyaz eşyadır.Türkiye’nin ihracatı artıyor gibi görünse de, kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatı 1,6 Dolarlar seviyesinden 1,09 Dolarlara kadar düşmüştür.Türkiye’nin, katma değeri yüksek ürünler üretemediği çok açıktır. Bugün Türkiye’nin, ucuz iş gücü ihraç etme iddiasıyla dünya ekonomisinde güçlü bir yere gelemeyeceği ortadadır. Çünkü önümüzdeki on yılda, robotlaşmanın ve otomasyon sistemlerinin hızlanmasıyla birlikte Türkiye’nin iş gücü avantajı da yok olacaktır.

FİLYOS VADİSİ PROJESİ SARAY TALİMATI İLE HEBA EDİLDİ

Orta ve yüksek teknolojili ürünler üretmesi ve cari açığı kapatmaya yönelik fabrikalar kurulması için planlanan, Zonguldak ve bölge ekonomisine büyük katkı sunması beklenen ve milli bir proje olan FilyosVadisi Projesi saraydan gelen talimat ile heba edilmiştir.Varlık fonu yöneticisi Fuat Tosyalı büyük karlar elde etsin diye Filyos’a gübre fabrikası kurulmasına karar verilmiştir.Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin hazırladığı, Filyos Vadisi web sayfasında Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer alabilecek sektörler, tek tek belirlenmişken ve bu sektörlerin arasında gübre fabrikası yer almıyorken,burada, 2.5 aylık bir şirket olan Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş’ye yer tahsis yapılmıştır.18 Ağustos 2022’de, ResmiGazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Zonguldak’taki gübre üretim tesisi yatırımına, proje bazlı devlet yardımı verilmesine kararlaştırdınız.

ÇEVRE FELAKETİ YAŞANABİLİR

Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer tahsisi yapılan Tosyalı Gübre Fabrikası’nda,ÇED sürecibypass edilmiş,kağıt üzerinde ÇED olumlu kararı alınmıştır.12 bin kişinin istihdam edileceği ifade edilirken gübre fabrikası kurulmasıyla istihdam sayısı 1020’ye düşmüştür.2 milyon ton kapasiteli 9 tesisten oluşan bir gübre fabrikası, burada tonlarca kimyasal kullanılacak ve burada büyük bir çevre felaketi yaşanma riski yüksektir. Oysa Filyos Vadisi, bir ekolojik koridor olarak korunması gereken bir alandır.Koruma altına alınan ve nadir görülen kuş ve bitki türlerin kitlesel olarak ölmeleri ve denizin ağır kimyasallarla kirlenme ve büyük bir çevre felaketinin yaşanma ihtimaliçok yüksektir. Ancak tüm bunları görmezden gelindi ve Tosyalı’ya gübre fabrikası için yer tahsis edilmiştir. Ülkemizin gübre fabrikasına ihtiyacı varsa elbette kurulabilir. Ama gübre fabrikası Filyos’ta değil, başka uygun bir yerde kurulmalıdır.”




Bu sayfayı yazdır

24.11.2022 17:18:35

Bu haber 513 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 11 kişi online
Toplam ziyaret : 76.028.819

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
808 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
419 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1437 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri