(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

OKTAY VE KURUM’A…

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fahiş kira artışları ve yüksek konut fiyatları ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile iki ayrı soru önergesi verdi.

Demirtaş, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, TBMM’de kira artış oranlarının yüzde 25’e sabitlenmesinin ardından kiralardaki ve konutlardaki fahiş artışın ‘hız kesmeden’ devam ettiğini belirtti.

Fahiş kira artışlarının, özellikle büyük şehirlerde kirada oturanlar için ‘barınma krizini’ ortaya çıkardığına dikkat çeken Demirtaş, “Vatandaşlarımızdan kirada oturanlar kiralarını ödeyemez, yeni ev kiralamak isteyenler de kiralık ev tutamaz hale gelmiştir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, kirada oturanları, ev sahiplerinin durumları, yıllık kira artışlarının rakam ve oranlarına ilişkin istatistiki detayları da yer verdiği açıklamasında, şunları kaydetti:

AK PARTİ’NİN YANLIŞ POLİTİKALARI…

“Kiraların fahiş miktarlarda arttığı bu bölgeler kamu çalışanları açısından adeta sürgün şehirleri haline gelmiştir. Çünkü bu şehirlerde görev yapan kamu çalışanları, aldıkları maaşın 4’te 3’ünü kiraya vermek zorunda kalmaktadır. Bu durum da, tersine göçü hızlandırmıştır. Ak Parti iktidarının yanlış ekonomi politikaları nedeniyle; Türk lirasının döviz karşısında sürekli değer kaybettiği, temel tüketim maddeleri başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeyin sürekli zamlandığı dolayısıyla enflasyonun sürekli rekorlar kırdığı bir dönem yaşanmaktadır. TÜİK’in her ay yayımladığı TÜFE oranına göre belirlenen kira artış oranları da fahiş rakamlara yükselmiştir. Ak Parti iktidarları tarafından yılarca konut fiyatlarını yükseltecek politikalar izlemiş, buna bağlı olarak kira fiyatları da sürekli yükselmiştir. Ancak özellikle 2018 yılında başlayan ekonomik krizin, ekonomik buhrana döndüğü bugünlerde kira fiyatları rekor üstüne rekor kırmaktadır. Her ne kadar, kira fiyatlarındaki bu fahiş artış ile ilgili olarak 8 Haziran 2022’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda verilen bir önerge ile Borçlar Kanunu’na (konuk kiralarında yüzde 25 artışı geçmeme) düzenlemesi getirilmiş ise de, bu düzenleme sorunu çözmekten daha çok sorunu kayıt dışına taşımıştır. Söz konusu yasal düzenleme enflasyonun neden olduğu bir soruna getirilen geçici bir tedbir olup mevcut problemi kalıcı olarak çözmekten uzaktır. Kiracıları da ev sahiplerini de memnun etmeyen bu düzenleme hiçbir işe yaramamış, kiralar fahiş oranlarda yükselmeye devam etmiştir.”

Ülkedeki enflasyon artışa karşın aşlardaki artışların yetersiz kaldığına, kira artışlarındaki sebebin, kontrolsüz göçmen/sığınmacı girişlerinin etkili olduğuna, konut alana vatandaşlık verilmesine bu nedenle sığınmacı sorununun çözülmesi gerektiğine, Büyükşehirlerden Anadolu’ya göçün başladığına, özel sektör çalışanlarının mağdur olduğuna dikkat çeken Demiraş, üniversite öğrencilerinin barınma sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

İŞTE 10 SORU

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti:

1) Son yıllarda yaşanan fahiş kira artışlarının durdurulması için bir planınız var mı? Varsa fahiş kira artışlarını durdurmak için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

2) Kamu çalışanlarından özel sektör çalışanlarına, öğrenciden esnafa, toplumun her kesiminin ciddi şekilde etkileyen, yaşam hakkının ayrılmaz parçası olan barınma hakkının, barınma krizine dönüştüğü ülkemizde, kira artış oranının %25’e sabitlenmesi gibi gerçekçi olmayan çözümler yerine, fahiş kira artışlarının asıl sebebi olan enflasyon ile mücadele edecek önlemleri almayı düşünüyor musunuz?

3) Artan konut ihtiyacı, hızla yükselen kira fiyatları ve çalışanların mağduriyetlerinin ivedi olarak çözülmesi için, yerel yöneticilerin de sürece dahil edileceği bir eylem planınız var mı?

4) Özellikle Büyükşehirler ile sahil kesimlerindeki kentlerde yüksek kiralar nedeniyle yaşanan barınma krizi sonucunda Anadolu’ya başlayan göçün, üretim, eğitim ve sağlık alanlarında doğuracağı olumsuz sonuçların engellenmesi için bu göçü durduracak tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?

5) İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla ve Antalya gibi kiraların hızlı yükseldiği, ucuz konut sorunu yaşanan illerde, Merkez Bankası’nın fiyat endeksi dikkate alınarak kamu çalışanlarına bölgesel bazlı kira desteği verilmesi veya lojman yapılması düşünülmekte midir?

6) Sağlık çalışanlarının kira sorununu çözmek için şehir hastaneleri ile özellikle yaz dönemlerinde kiraların yükseldiği turistik yörelerde bulunan hastanelerin yakınına lojman yapılması planlanmakta mıdır?

7) Yüksek öğretim programlarına yerleşecek olan ve Eylül-Ekim 2022 tarihinde okullarında eğitime başlayacak olan milyonlarca gencin, geçtiğimiz yıl yaşanan barınma sorununu yaşamaması için tedbir alınması düşünülmekte midir?

8) Suriyeli sığınmacılar için 250 bin konut yapmayı planlayan hükümetiniz, dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesi için uzun vadeli ve düşük faizli krediyle  konut projelerini yaşama  geçirmeyi de düşünmekte midir?

9) Ülkemizdeki mevcut yapı stokunun vatandaşlarımız açısından bile yetersiz kaldığı bu ortamda, kontrolsüz biçimde Türkiye'ye getirilen ve fahiş kira artışlarının sebeplerinden biri haline gelen sığınmacıların ülkelerine gönderilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?

10) Çok sayıda kamu çalışanı konut sorunu yaşarken, özellikle İstanbul, Antalya, Bursa gibi kentlerde ciddi sayıda yabancı ülke vatandaşına konut satılması hatta konut alma karşılığında vatandaşlık hakkı verilmesinin ekonomi, sosyoloji ve güvenlik açısından oluşturacağı sorunlara karşı bir politikanız var mıdır?




Bu sayfayı yazdır

4.08.2022 11:09:31

Bu haber 616 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 4 kişi online
Toplam ziyaret : 75.744.961

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
405 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri