(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

UZUNMEHMET ANITINDA...

Taşkömürünün bulunuşunun 193. Yılı ve Uzunmehmet’i Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Zonguldak’ta, Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen törende, Anıt’a çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Genel maden İşçileri Sendikası 8GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, törende yaptığı konuşmada, Uzun Mehmet’in 1829’da Ereğli İlçesine bağlı Köseağzı Köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü bulduğunu hatırlattı; uzun yıllardır yerli ve milli üretimden yana olduklarını, stratejik kamu kurum ve kuruluşlarının korunması gerektiğini, ithalata dayalı tüketimin karşısında olduklarını her platformda açıkça ifade ettiklerini söyledi.

Mutlu, Bugünkü ülke ve dünya şartlarına bakıldığında ise Türkiye’nin en kısa sürede kendi öz kaynağı olan taşkömürü üretimini artırması ve ülkenin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Yerli ve milli kaynakların ülkemiz ekonomisine ve sanayisine kazandırılmasının öneminin daha da arttığı böyle bir dönemde, TTK’nın (Türkiye Taş kömürü kurumu) ve yerli ve milli kaynaklarımızı bularak ülkemiz ekonomisine kazandıran MTA’nın (Maden Teknik Arama) işçi açıklarının acilen giderilmesini istiyoruz. Bölgemizde taşkömürünün bulunuşunun 193’üncü yıldönümünde Uzun Mehmet’i ve tüm maden şehitlerimizi, Zonguldak’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıldönümünde başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizde şehit düşenleri sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.1920’den itibaren yasal düzenlemeler yaparak yerli-yabancı tüm şirketleri denetim altına aldılar ve ülkemizin sanayileşmesine öncelik verdiler. Taşkömürü üretimi arttı, Kardemir, ÇATES, Erdemir kuruldu ve havzamız, ülkemiz sanayisinin büyümesinde lokomotif oldu.1980 sonrası ve özellikle 1990 sonrası yeni dünya düzeni adı altında dayatılan politikalar ülkemizi üretimden uzaklaştırdı.  Başta sendikamız ve maden işçileri olmak üzere, bölge halkımız ile birlikte bu yanlış politikalara karşı çıktık. Ülkemiz taşkömüründe de dışa bağımlı hale getirildi. Dünyada yaşanan çatışmaların, savaşların temel nedeni enerji kaynaklarıdır. Uluslararası piyasalarda taşkömürü fiyatları çok hızlı bir şekilde artış gösterdi, tedarikte de sorunlar yaşanıyor. Türkiye’nin en kısa sürede kendi öz kaynağı olan taşkömürü üretimini artırması, ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması gerekiyor. Yerli ve milli kaynakların ülkemiz ekonomisine ve sanayisine kazandırılmasının öneminin daha da arttığı böyle bir dönemde, TTK’nın ve yerli ve milli kaynaklarımızı bularak ülkemiz ekonomisine kazandıran MTA’nın işçi açıklarının acilen giderilmesini istiyoruz.
Türkiye’nin TTK’ya ihtiyacı olduğunu, TTK ve MTA gibi yerli ve milli kaynaklarımızı ekonomiye kazandıran kurumlarımıza daha çok sahip çıkılması gerektiğini her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz bu zorlu dönemin sorunlarını da sahip olduğumuz tecrübeyle ve mücadele kültürümüzle çözeceğiz.”

TTK’DA MODERNİZASYON ÇALIŞMALARI

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, 21 Haziran’ın, aynı zamanda Zonguldak’ın Düşman İşgalinden kurtuluş günü olduğunu hatırlatarak, TTK’daki modernizasyon çalışmalarına yönelik ise “2023 yılında yeraltında mekanize kazı planlarımız, hedeflerimizi yapıyoruz. Malzemeleri yurt dışından tedarik ediyoruz. Merkez atölyemizde de üretmeye başladık. İlk portatifini inşallah bir ay içerisinde Armutçuk’ta yerleştirir hale geleceğiz” dedi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Kemal Barış da, TTK’nın öncelikli yatırımlarının acilen yapılarak işçi ve mühendis açıklarının giderilmesinin gerektiğini söyledi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak Başsavcısı Abdurrahim Alan, Zonguldak Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, GMİS Genel Merkez yöneticileri, TMMOB MMO Zonguldak Şube Yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı tören, günün anısına hazırlanan şiirlerin okunmasını ardından sona erdi.




Bu sayfayı yazdır

22.06.2022 12:28:21

Bu haber 592 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.754.351

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
419 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
184 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1307 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri